Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΕΓΩ, Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΤΑΛΙΜΠΑΝ [Δήμητρας Μανθεάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η αληθινή ιστορία μιας Αφγανής της ανώτερης μουσουλμανικής τάξης αποτυπώνεται στο συγκλονιστικό αυτό βιβλίο. Με φόντο τον εμφύλιο σπαραγμό και τις ατέλειωτες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις στην πατρίδας της, η νεαρή Μαράιμα συγκλονίζεται από έναν παράφορο, παθιασμένο, παράνομο έρωτα. Έναν έρωτα που μετατρέπεται σε ρέκβιεμ θανάτου σύμφωνα με τις αντιλήψεις της μουσουλμανικής κοινωνίας. Η Μαράιμα καλείται να υψώσει το ανάστημά της, να αντιμετωπίσει τη βιαιότητα, να παλέψει για τη ζωή τη δική της, αλλά και τη ζωή της κόρης της. Θα καταφέρει άραγε να βγει αλώβητη από την ανελέητη δοκιμασία; Θα καταφέρει να φτάσει στη λύτρωση; Ποιο θα είναι το τέλος αυτής της αποφασισμένης και βαθιά ερωτευμένης γυναίκας; Ένα βιβλίο δυνατό σαν το ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Αυτό το βιβλίο το διάβασα απνευστί, μέσα σε μόλις κάποιες ώρες. Δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου ούτε για να κοιμηθώ. Η ιστορία της Μαράιμα με συγκλόνισε όσο τίποτε άλλο. Έχω διαβάσει και άλλα βιβλία με θέμα την ζωή των γυναικών σε χώρες της Ανατολής και έχω συγχυστεί, αλλά η ιστορία της Μαράιμα πραγματικά ήταν το κάτι άλλο.

Η ζωή μιας γυναίκας , και όχι απλά μιας συγκεκριμένης γυναίκας, αλλά μάλλον όλων των γυναικών στο Αφγανιστάν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, καθεστώτος άκρως φανατισμένο με την θρησκεία, ένα καθεστώς που υποβιβάζει όχι μόνο την θέση της γυναίκας αλλά και όλους όσους έχουν παρακούσει τον νόμο του Ισλάμ. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία, τι ζούνε τι δεν ζούνε είναι το ίδιο πράγμα.

Η ιστορία, όπως η ίδια η Μαράιμα την διηγήθηκε στην Δήμητρα Μανθεάκη, είναι γραμμένη σε πρώτο ενικό πρόσωπο, κάτι το οποίο ήταν ένα συν στο βιβλίο, διότι επικεντρωνόταν στα συναισθήματα και τις εικόνες ΜΟΝΟ της πρωταγωνίστριας και όχι όλων των χαρακτήρων, κάτι τέτοιο θα κούραζε το δίχως άλλο.

 Η ιστορία δόθηκε με έναν πολύ ωραίο τρόπο, μέσα από την δυναμική γραφή της Μανθεάκη, απλή, κατανοητή, ξεκούραστη, όχι λαική και όχι τύπου φιλοσοφίας. Ωραίες εκφράσεις, ωραίες περιγραφές χώρων και ωραίο δόσιμο των ιστορικών γεγονότων, με τρόπο τέτοιον ώστε να μην κουράζει τον αναγνώστη. 

Μία αληθινή ιστορία που δεν πρέπει να λείπει από καμία ελληνική βιβλιοθήκη, αυτό το βιβλίο πρέπει να μεταφραστεί και να βγει και έξω από την Ελλάδα.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;