Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΘΕΑΝΩ: Η ΛΥΚΑΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ [Λένας Μαντά, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κωνσταντινούπολη… Ιστανμπούλ… Βασιλεύουσα…
Με όποιο όνομα κι αν την πεις, μία είναι η Πόλη μαγική, μοναδική, υπέροχη, βαφτισμένη στα μυστήρια της Ανατολής!

Στον τόπο αυτό γεννιέται η Θεανώ. Μια κοπέλα που κουβαλάει μέσα της κάτι από τη μαγεία της Πόλης και κάτι από το ανυπότακτο πνεύμα της. Η Θεανώ θα μεγαλώσει, θ’ αγαπήσει και θα παντρευτεί. Τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, θα βρεθεί μέσα στη δίνη των Σεπτεμβριανών. Μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία των Ελλήνων της Πόλης γράφεται με το αίμα πολλών. Θύμα της αγριότητας των Τούρκων και η Θεανώ. Όταν θα συνέλθει, τίποτε δε θα είναι πια όπως παλιά. Μια λύκαινα θα γεννηθεί εκείνο το βράδυ και όποιος από δω κι εμπρός την πλησιάσει για να της κάνει κακό, θα γίνει κομμάτια από τα κοφτερά της δόντια.

Δέκα χρόνια μετά, η Θεανώ θα ζήσει τον εφιάλτη της απέλασης στην Ελλάδα και τον πόνο του ξεριζωμού, και θα έρθει αντιμέτωπη με το ρατσισμό και την καχυποψία. Η λύκαινα θα ξυπνήσει και πάλι, και όσοι έφταιξαν θα πληρώσουν ακριβά. Ή μήπως θα πληρώσουν και αθώοι;

Μια ιστορία για μια γυναίκα που βίωσε την αγάπη και το μίσος, κι έγινε αγρίμι για χάρη των αγαπημένων της.



ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Μια ιστορία πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ όμορφη. Χαρακτήρες άριστα ψυχογραφημένοι. Η συγγραφέας ακολουθώντας τη γνωστή,πεπατημένη τακτική χρησιμοποιώντας μερικά ιστορικά γεγονότα και μπαίνοντας στα συναισθήματα των ηρώων της, μας χαρίζει ένα άρτιο έργο.

Η γραφή της απλοϊκή με ουδεμία αίσθηση φιλοσοφικής χροιάς. Στρωτός λόγος που ρέει εύκολα. Πολλές περιγραφές αν και αδύναμες, πλήθος συναισθημάτων και ανατροπών. Με πλοκή και πολλές ιστορικές αναφορές τεχνιέντως δοσμένες στον αναγνώστη μέσα από τον μύθο.

Το δευτερο μυθιστόρημα της Λένας Μαντά στις εκδόσεις Ψυχογιός και ίσως ένα από τα καλύτερα των εκδόσεων. Συγχαρητήρια.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;