Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ [Γιώργου Πολυράκη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κωνσταντινούπολη, 1536. Ο Ιωάννης Νοταράς στραγγαλίζεται επειδή φυγάδευσε το γιο του Νικηφόρο στην Ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, αντί να τον παραδώσει στο σουλτάνο Σουλεϊμάν για να ικανοποιεί τις ορέξεις του. Κι ενώ η γυναίκα και η κόρη του Νοταρά οδηγούνται στο χαρέμι, τα παράλια της Μεσογείου λεηλατούνται από τον αρχιπειρατή Μπαρμπαρόσσα. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο ξετυλίγεται μια συναρπαστική αφήγηση όπου η ιστορία και ο μύθος συνδυάζονται με τρόπο μοναδικό, προσφέροντάς μας ένα αξέχαστο μυθιστόρημα! Μια ωδή στον έρωτα σε σύνθεση Γιώργου Πολυράκη!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Το βιβλίο αυτό είναι αρτιότατο. Το διάβασα με μία επιφυλακτικότητα γιατί φοβόμουν μην κουραστώ αφού συνδυάζει ιστορικά γεγονότα και μυθοπλασία. Τα πρόσωπα ως επί το πλείστον είναι υπαρκτά πρόσωπα που έχουν μείνει στην ιστορία και η ζωή των υπαρκτών προσώπων ταιριάζουν τέλεια με τον μύθο και την ιστορία των φανταστικών ηρώων. 

Είναι ένα σωστά δομημένο βιβλίο , καλογραμμένο και οι ιστορικές γνώσεις δίνονται με απλό, κατανοητό και απόλυτα ταιριαστό τρόπο σε σχέση με την υπόθεση. Η γραφή του Πολυράκη αν και ξεκούραστη, κουράζει κάποια στιγμή τον αναγνώστη όσον αφορά τις περιγραφές χώρων, καταστάσεων, συναισθημάτων κάτι στο οποίο δεν δίνεις τόσο έντονη σημασία. 

Το μόνο που μου έλειπε από την ιστορία ήταν το συγκλονιστικό, αυτό που θα με συντάραζε, που θα με άφηνε άφωνο, που θα έφερνε τα πάνω κάτω στην ιστορία και στην ροή των γεγονότων. Περίμενα αυτό το κάτι που θα με συγκλόνιζε αλλά δεν ήρθε, αν και το περίμενα εναγωνίως. Θα το χαρακτήριζα λίγο μονότονο αλλά σε καμία περίπτωση κακό. 

Σε γενικές γραμμές το βιβλίο είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο, με ιστορικά γεγονότα, που δεν κουράζει, κυλάει ευχάριστα και ,δυστυχώς,  δεν συναρπάζει τον αναγνώστη. Θα το ήθελα λίγο πιο συγκλονιστικό. 


Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;