Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

ΔΩΡΟΘΕΑ ΝΤΕ ΡΟΠ: ΠΑΘΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ [Γιώργου Πολυράκη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ:


Στην Αθήνα του μεσοπολέμου, μιας εποχής ρομαντισμού, κοινωνικών αντιθέσεων αλλά και διπλωματικών ζυμώσεων λόγω της επικείμενης υπογραφής του Βαλκανικού Συμφώνου, η Λετονή βαρόνη Δωροθέα ντε Ροπ βιώνει με πάθος την κάθε στιγμή της ζωής της. Ρωσικής καταγωγής, ατίθαση, αγέρωχη και φιλόδοξη, άφησε τη Βιέννη όπου ζούσε με τον άντρα της και βρέθηκε στα Τίρανα, ερωμένη του βασιλιά της Αλβανίας, Αχμέτ Ζώγου. Θαρραλέα και ριψοκίνδυνη, πίστευε ότι δεν την άγγιζε τίποτα, μέχρι τη στιγμή που ερωτεύτηκε, έτσι όπως μόνο μία φορά στη ζωή της ερωτεύεται μια γυναίκα· και τότε μπλέχτηκε με τη θέλησή της στα δίχτυα της τουρκικής κατασκοπείας, προκειμένου να ακολουθήσει στην Αθήνα τον μεγάλο και μοναδικό έρωτά της. Στο πλάι της, πολύτιμη φίλη και συμπαραστάτριά της η Ελληνογαλλίδα Κολέτ, δασκάλα γαλλικών στην πολυτελή βίλα της οικογένειας Σερέτη, ζει τον δικό της έρωτα με τον γοητευτικό Αλέξανδρο, χωρίς να υποψιάζεται ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα ενός σατανικού σχεδίου… Μια αληθινή ιστορία, ένα συγκλονιστικό ερωτικό, διπλωματικό και αστυνομικό θρίλερ στην Αθήνα του 1934, που δείχνει ότι όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές οι άνθρωποι παραμένουν πάντα ίδιοι.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο συγγραφέας, όπως συνηθίζει άλλωστε τα τελευταία χρόνια, μας ταξιδεύει στην Αθήνα του Μεσοπολέμου αφού πρώτα βρεθούμε στην Βιέννη, στην Αλβανία... 

Η ιστορία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα κάτι το οποίο με γοήτευσε από την αρχή. Έχω μια έφεση σε πραγματικές ιστορίες και αυτό με έκανε να διαβάσω το κατά κάποιους τεράστιο βιβλίο. Διπλωματικό, ερωτικό και αστυνομικό θρίλερ. Πραγματικά οι τελευταίες 80-70 σελίδες είναι ένα θρίλερ.Ο λόγος στρωτός, γραφή απλή και πολλές επαναλήψεις. Διαβάζεται ευχάριστα όμως και δεν χάνει διόλου από την ροή της ιστορίας και την πλοκή.

Οι πρωταγωνίστριες είναι δύο, μην ξεγελιέστε από τον τίτλο, και μάλιστα η άλλη πρωταγωνίστρια φαίνεται περισσότερο, αλλά ο τίτλος πιστεύω οφείλεται στην ποιητικότητα που εκφράζει το όνομα Δωροθέα Ντε Ροπ αλλά και τα λόγια που είναι γραμμένα στον τάφο της εδώ και χρόνια "Πάθος και υπερηφάνεια". 

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με πολλές, μακρόσυρτες και ενδιαφέρουσες περιγραφές και άριστα ψυχογραφημένους χαρακτήρες. Πολύ ωραίο το συστήνω ανεπιφύλακτα σε αυτούς που τους αρέσει να διαβάζουν αληθινές ιστορίες αλλά και δυναμικούς χαρακτήρες. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;