Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

SΦΑΓΕΙΟ SΑΛΟΝΙΚΗΣ [Θάνου Δραγούμη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου τα κοιτάει ανέκφραστος.

Γύρω απ’ το λιμάνι, στο κέντρο και στις συνοικίες της Σαλονίκης, κόλαση. Μουλωχτοί φόνοι και βόμβες που σκάνε οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση. Σφαίρες σε σβέρκους στα καλά καθούμενα μες στη μέση του δρόμου κι εκτελέσεις εν ψυχρώ με μια απόφαση κομματικής ολομέλειας. Κομμουνιστές και ταγματασφαλίτες σφάζονται στους δρόμους. Το ΚΚΕ δημιουργεί την οργάνωση εκτελεστών του, την ΟΠΛΑ. Οι ταγματασφαλίτες συλλαμβάνουν, βασανίζουν κι εκτελούν αδιακρίτως, αρκεί να υπάρχει λεία. Τα Ες Ες τραβάνε τους Εβραίους στα γκέτο και τους φορτώνουν στα τρένα για τα κρεματόρια. Ξύλο και βασανιστήρια, λειψό φαγητό κι ελάχιστος ύπνος. Πλιάτσικα και λεηλασίες σε συναγωγές, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε νεκροταφεία. Φόβος, φόβος παντού κι ένας προγραμμένος έρωτας που προσπαθεί να αντέξει, να κρυφτεί, να ζήσει.
Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου απορεί: Τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να τηρήσει το νόμο μέσα σ' ένα ρημαγμένο κόσμο ομαδικής παραφροσύνης

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Ο συγγραφέας διεισδύει στον πόνο και στην δυστυχία των ημερών της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη, όχι όμως περιγράφοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων, περιγράφοντας ανατριχιαστικές εικόνες και καταστάσεις που μαρτυρούν την δυστυχία.Ύφος ειρωνικό, χιουμοριστικό, προσιτό. Λεξιλόγιο σκληρό, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μυθιστόρημα.

Ενδιαφέρουσα πλοκή, αν και από ένα σημείο και μετά το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται τόσο στη διαλεύκανση του εγκλήματος αλλά στην κατάσταση που επικρατεί. Πρόκειται για ένα πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομική χροιά και μια δόση αγνού έρωτα, από τα μάτια ενός άντρα όμως. Αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα αφού συνδυάζει ο συγγραφέας την μυθοπλασία με την ιστορία και αυτό σε καταντάει δέσμιο στις σελίδες του. Αληθής αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, ενδιαφέρουσα μυθοπλασία και σωστή δομή. 

Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ που εκδίδει ακόμα ωραία και αξιόλογα βιβλία. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;