Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ [Σοφίας Βόικου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Γαλλία 1506

Ο Μιχαήλ ακολούθησε γοργά τα βήματά της...
"Ποιος άγιος άραγε να γιόρταζε κι είχαν τέτοιο πανηγύρι σ’ εκείνον τον τόπο;» αναρωτήθηκε. "Οι φλόγες ήταν ψηλές και θα πρέπει να έψησαν δεκάδες ελάφια κι άλλα τόσα ζαρκάδια κι αντιλόπες..."
"Έκαψαν τη μητέρα μου", ψιθύρισε η Νηρηίς και συνέχισε να περπατά χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει πίσω.

Σήμερα
Η Νεφέλη, διακεκριμένη βοτανολόγος, δέχεται μιαν απρόσμενη επαγγελματική πρόταση τη στιγμή που η προσωπική της ζωή έχει γίνει στάχτη. Θα συνεργαστεί με τον Νικολά Σαντέρ, ιστορικό και αρχαιολόγο, ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει στο φως ένα μεσαιωνικό χωριό στη Νορμανδία. Ένα παλιό χειρόγραφο με συνταγές λαϊκής ιατρικής από βότανα και ρίζες κι ένα φιαλίδιο μ’ ένα περίεργο περιεχόμενο θα φέρουν τους δύο επιστήμονες αντιμέτωπους μ' ένα τρομερό μυστικό που χάνεται πίσω στο χρόνο, στη βόρεια Γαλλία του 1506. Δύο ιστορίες εκτυλίσσονται παράλληλα στο σήμερα και το χθες. Μια φρενήρης καταδίωξη σπάει τα σύνορα του χρόνου και διαρκεί εδώ και πέντε αιώνες. Ο Νικολά και η Νεφέλη θα αναμετρηθούν με έναν φανατικό θρησκόληπτο διεκδικητή των ευρημάτων της ανασκαφής και θα παλέψουν με τους προσωπικούς τους δαίμονες.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτειες και πάθη, όπου μεσαιωνικοί θρύλοι και δοξασίες αναβιώνουν σήμερα μέσα από ένα επίπονο ταξίδι αυτογνωσίας, το ταξίδι της φωτιάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Σοφίας Βόικου. Δεν είναι ένα συνηθισμένο μυθιστόρημα. Η συγγραφέας με τη γοητευτικότατη πένα της κατάφερε να μας ταξιδέψει στη Γαλλία του 1506 αλλά και στη Γαλλία του σήμερα. Συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, μας παρουσιάζουν καταστάσεις προκαταλήψεων, πίστης, αγάπης στο μεσσαίωνα. Ένας ύμνος στη διαφορετικότητα. 

Οι ολοζώντανες περιγραφές της Σοφίας Βόικου γεμίζουν το βιβλίο με αρώματα, χρώματα, εικόνες και συναισθήματα. Η συγγραφέας παρουσιάζει μια πραγματικότητα άγνωστη για τους περισσότερους. Μια περιπέτεια με μεταφυσική χροιά, που καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη υψηλά. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα για την έρευνα που σίγουρα έκανε για να γραφτεί αυτό το βιβλίο. 

Είναι ένα βιβλίο με δομή, άριστη ψυχογράφηση των χαρακτήρων με τη βοήθεια των αφηγήσεων που εναλλάσσονται κατά σημεία σε α' πρόσωπο με αποτέλεσμα να μπαίνουμε στον ψυχισμό των ηρώων. Ένα ξεκούραστο ανάγνωσμα με αργή πλοκή όμως. Θα ήθελα την πλοκή λίγο πιο κινηματογραφική. Παρ'όλα αυτά όμως, δεν χάνει, παρά ελάχιστα. Ένα ανάγνωσμα που αξίζει να διαβαστεί. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;