Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ - ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ [Μαρίας Κωνσταντούρου - Θάλειας Κουνούνη, Εκδόσεις Λιβάνη]

Η παράλληλη λογοτεχνία είναι ένα είδος λογοτεχνίας που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα. Δυο συγγραφείς τόλμησαν και έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παράλληλη λογοτεχνία είναι στα χέρια μας. 

Πρόκειται δυο διαφορετικά βιβλία στην ουσία, από δυο διαφορετικές πένες, όπου αναφέρονται στον ίδιο κορμό, στον ίδιο μύθο, στα ίδια γεγονότα από διαφορετική σκοπιά. Η μια συγγραφέας καταπιάνεται με την πλευρά της γυναίκας και η άλλη με την πλευρά του άντρα σε μια ιστορία αγάπης. Τα βιβλία είναι γεμάτα σκέψεις και πολύ λυρισμό και έτσι μαθαίνεις στο κάθε βιβλίο την αλήθεια και αναγνωρίζεις εκ των έσω το μυστήριο άλλο πρόσωπο της ιστορίας.

Ενδιαφέρουσα ιδέα, με ενδιαφέρων μύθο ωστόσο στην απόδοση τα βιβλία με ξένισαν λίγο. Υποψιάζομαι πως λογικό είναι κάποια γεγόνότα να αποκρύπτονται από το ένα βιβλίο για να ανακαλύπτονται στο άλλο, απλά νομίζω πως ο τρόπος αυτός ήταν λίγο λάθος και στα δυο βιβλία. Με λίγο πιο έντεχνο τρόπο θα μπορούσαν να αποκρύπτονται τα γεγονότα αυτά και να φαίνεται πιο αληθοφανές όλο το εγχείρημα κα όχι να δείχνει κάπως αναγκαστική η απόκρυψη των γεγονότων.


Η μια ιστορία συμπληρώνει την άλλη, δίχως επαναλήψεις. Είναι μια ιστορία γραμμένη σε δυο βιβλία, από δυο διαφορετικές πένες, με διαφορετικό λόγο και διαφορετική πλοκή το κάθε βιβλίο. Διαβάζοντας το τέλος του ενός βιβλίου μαθαίνεις τι συμβαίνει εν μέρει στο τέλος, αλλά δεν γνωρίζεις την αλήθεια, τι πραγματικά συνέβη δηλαδή. Βέβαια ακόμα και με την ανάγνωση του άλλου βιβλίου το τέλος παραμένει και πάλι ασαφές αλλά όχι τόσο όσο αν έχεις διαβάσει μόνο το ένα βιβλίο.


Η παράλληλη λογοτεχνία αποτελεί ένα ενδιαφέρον είδος λογοτεχνίας και δελεαστικό θα έλεγα.Συγχαρητήρια στις συγγραφείς για την προσπάθεια και την υλοποίηση αυτής της ιδέας, ελπίζω σε δεύτερο χρόνο να αποδοθεί καλύτερα ένα τέτοιο εγχείρημα, είτε από τις ίδιες είτε από άλλους συγγραφείς. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

2 σχόλια:

  1. Πραγματικά ενώ διαβάζω πολύ,δεν ήξερα για την παράλληλη λογοτεχνία... Μόλις μου ανοίξατε ένα νέο ορίζοντα... Σας ευχαριστώ! Καταπληκτικό το άρθρο σας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ ευχαριστώ, Beauty Secrets και παρακαλώ πολύ στον ενικό. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα σαφώς!

      Διαγραφή

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;