Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ! [Zana's Muhsen & Andrew's Crofts, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


13.000 φράγκα. Σ αυτή την τιμή πούλησε ο Μουθάνα Μόχσεν τις κόρες του Ζάνα, 15 ετών, και Νάντια, 14 ετών. Από πατέρα Υεμενίτη και Βρετανίδα μητέρα, η Ζάνα και η Νάντια ζούσαν στην Αγγλία. Κι ενώ ξεκίνησαν για τις διακοπές των ονείρων τους, βρέθηκαν ξαφνικά παντρεμένες παρά τη θέλησή τους σ ένα μακρινό χωριό της Υεμένης. Αναγκάστηκαν να υποστούν κάθε είδους βία και ταπεινώσεις. Η Ζάνα, μετά από σκληρό αγώνα που κράτησε οχτώ ολόκληρα χρόνια, κατάφερε να ξεφύγει. Η Νάντια όμως και τα παιδιά της εξακολουθούν να παραμένουν αιχμάλωτοι...

Η Ζάνα και η μητέρα της ορκίστηκαν να τους βγάλουν από την Υεμένη. Σ αυτό το βιβλίο η Ζάνα διηγείται την ιστορία της και τη μάχη που δίνει για να ελευθερώσει τη Νάντια.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτό το βιβλίο στοίχειωνε τα παιδικά μου όνειρα. Για πολύ καιρό, η μητέρα μου το είχε στο τραπεζάκι του σαλονιού και έβλεπα καθημερινά αυτά τα θλιμμένα μάτια να κοιτούν όλο αγωνία και φόβο κάπου. Πέρασαν πολλά χρόνια για να το πιάσω τελικά στα χέρια μου. Σαν αναγνώστης έχω μια προτίμηση στις αυτοβιογραφικές ιστορίες και αυτό το βιβλίο πάντα ήθελα να το διαβάσω.

Είναι η ιστορία δυο αδερφών που πουλήθηκαν ανήλικες ακόμα από τον Υεμένιο πατέρα τους σε δυο φίλους του σε ένα χωριό στην Υεμένη. Το βιβλίο αποτελεί το ιστορικό της περιπέτειας της Ζάνα Μόχσεν και της αδερφής της στα μακρινά μέρη της Μέσης Ανατολής. Μια κατάθεση ψυχής και γεγονότων που σοκάρει, προκαλεί συναισθήματα θυμού και αγανάκτησης και τέλος σκοπό έχει να αφυπνίσει συνειδήσεις και να προσφέρει βοήθεια.

Η αφήγηση της πρωταγωνίστριας είναι αρκετά καλή, χωρις να έχει επιφανειακή προσέγγιση των γεγονότων, αλλά να αποδίδει με έντεχνο τρόπο και εξαιρετικές περιγραφές το παρασκήνιο, τις σκέψεις και τα συναισθήματα αυτής αλλά και της αδερφής της Νάντια. Είναι ένα ανάγνωσμα με αρκετές επαναλήψεις που όμως δεν κουράζουν τόσο τον αναγνώστη, σκληρές σκηνές με ζοφερή περιγραφή και πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση. 

Από τα λίγα βιβλία που ενώ δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου, ανάγκαζα τον εαυτό μου να το αφήσει για λίγο για να "ξεπεράσω" τις φριχτές σκηνές που είχα διαβάσει και το ξαναέπιανα μετά από λίγες ώρες. 

Ένα βιβλίο που διαβάζοντας το ακούς μια κραυγή αγωνίας ή καλύτερα μια έκκληση για βοήθεια. Μην το καθυστερείτε διαβάστε το!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;