Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ [Κυριάκου Γιαλένιου, Εκδόσεις Μελάνι]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο σε μια έρημη παραθαλάσσια λουτρόπολη στήνεται ένα σκηνικό προδοσίας, ανατροπών και κάθαρσης.  Ένας προδομένος εραστής, δύο βασανισμένοι καλόγεροι, ένας διανοούμενος-τσιγγάνος και μια μονόφθαλμη μετανάστρια. Πίσω από όλους αυτούς, μία γυναίκα, φορέας της Νόσου των Εραστών, -άλλοτε θύτης και άλλοτε θύμα της- που κινεί τα νήματα και κρατάει τις απαντήσεις.  Μοίρες αγνώστων που συνδέονται αναπάντεχα, χρόνιες πληγές που κλείνουν  σφραγισμένες από απρόσμενες φιλίες κι ένας έρωτας, ο οποίος σέρνει απ' την αρχή ως το τέλος το στίγμα της περιώνυμης ασθένειας.Δράμα χαρακτήρων, ιστορία μυστήριου και μια άσκηση πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις... όλα αυτά μαζί. Ως το τέλος.  

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ντεπούντο του Κυριάκου Γιαλένιου στον κόσμο της λογοτεχνίας έγινε με ένα εξαίσιο βιβλίο, με ένα αξιοπρεπέστατα και γεμάτο σεβασμό ανάγνωσμα, που καθηλώνει, προβληματίζει και τέρπει το αναγνωστικό κοινό με μια ιστορία και μια γραφή που γοητεύτει μέχρι και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Σε ένα ασαφές αλλά και αβέβαιο χωροχρονικό περιβάλλον, με σημείο αναφοράς μια ερωτική απογοήτευση και τη φυγή του πρωταγωνιστή για μια καθοριστική λήψη αποφάσεων, εμφανίζονται δευτερεύοντες ήρωες και ιστορίες μυστηρίου που ξετιλύγονται με μια σαδιστικά γοητευτική ροή. Μυστήρια, μυστικά και αλήθειες παραδίδονται στον αναγνώστη αργά με μια μυθιστορηματική και ευρυματική γραφή που καθηλώνει.

Έξι ήρωες με πάθη, ανασφάλειες, φόβους και πονεμένο παρελθόν μπλέκονται σε ένα μίτο μυστηρίου και ανατροπών. Διηγούνται την ιστορία τους με έναν ευφυή τρόπο. Η αφήγηση κατά κύριο λόγο είναι σε γ'πρόσωπο αλλά κατά σημεία διακόπτεται από αφηγήσεις σε α' προσώπου από δυο ήρωες. Ο ένας δείχνει να αφηγείται αυτούσια την ιστορία του σε κάποιον και η άλλη καταγράφει γεγονότα και σκέψεις σε ένα ημερολόγιο.

Με λεξιλόγιο προσεγμένο και χρησιμοποιώντας πολλά σχήματα λόγου, γλαφυρές περιγραφές και έντονο λυρισμό σε κάποια σημεία το βιβλίο κατατάσσεται στα πλέον αριστουργήματα της νεότερης λογοτεχνίας. Ο συγγραφέας μας πρόσφερε ένα δυνατό ανάγνωσμα, με δομή και λόγο που ρέει ευχάριστα, με πλήθος ανατροπών και αποκαλύψεων που τιτλοφορείται με έναν διφορούμενο τίτλο που συγκεκριμένα εμένα με αποπροσανατόλισε λίγο από την πραγματικότητα. 

Το βιβλίο αυτό είναι μια πολύ ευχάριστη παρέα που όλοι θα θελήσετε να την ξαναδιαβάσετε γιατί στις σελίδες θα ανακαλύψετε ανησυχίες δοσμένες με τέτοια αφηγηματική δεινότητα που θα σας γοητεύσουν στο έπακρον. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη και να κοσμεί τον πνευματικό μας κόσμο με τα "αποφθέγματα" που μπορεί κανείς να ξεθάψει από αυτόν τον μικρό θησαυρό.

Συγχαρητήρια!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;