Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΟΛΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ [Κάλης Καρατζά, Εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Μαρί μια πετυχημένη συγγραφέας στο Παρίσι της δεκαετίας του
'60, πλέκει μύθους και εικόνες, σταλάζει αλήθειες και δάκρυα
πάνω στα χαρτιά της, δημιουργώντας την πιο ζωντανή ηρωίδα των
βιβλίων της. Κρυφά κομμάτια ξεχύθηκαν από την πένα της κι
έγιναν διαβατήριο για να μάθει η Νικόλ την αρχή και το τέλος
της ζωής της. Μοιραίες συγκυρίες, έρωτες που ήρθαν και χάθηκαν,
έφεραν τις δυο γυναίκες πίσω στη γη που αγάπησαν, την Ελλάδα.
Εκεί όπου το παρελθόν σωριάστηκε στο χείμαρρο της βροχής. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ΟΛΑ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ είναι το πρώτο βιβλίο της Κάλης Καρατζά που διαβάζω και δηλώνω γοητευμένος. Ενα μυθιστόρημα τόσο περιεκτικό που στις λίγες σελίδες του κατάφερε να με ταξιδέψει με διάρκεια.

Ο πρωτότυπος τρόπος διήγησης χαρίζει στο μυθιστόρημα πυκνή πλοκή αλλά και καταιγιστική ροή. Το βιβλίο περιέχει δυο ιστορίες, δυο πρόσωπα τα οποία συνδέονται άλλοτε στην πραγματικότητα και άλλοτε στη σφαίρα της φαντασίας. Οι δυο ιστορίες τέμνονται και χαρίζουν ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές με μια κινηματογραφική πλοκή που αδυνατείς είναι αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου.

Η γραφή της Κάλης Καρατζά γοητεύει και σε κρατάει δέσμιο των σελίδων. Καταφέρνει με λίγες λέξεις και με περιεκτικές αφηγήσεις να πλάσει έντονα συναισθήματα αλλά και να σκιαγραφήσει άριστα τους ήρωες της. Οι συνεχείςς μεταφορές στο χωροχρόνο καθηλώνουν τον αναγνώστη ο οποίος ψάχνει να βρει την άκρη του νήματος εκεί που η πραγματικότητα συναντά τη φαντασία και δημιουργείται ένα μοιραίο γαϊτανάκι ηρώων πραγματικών ή δημιουργημάτων της φαντασίας.

Η αφήγηση εναλλάσετε συνέχεια από πρωτοπρόσωπη σε τριτοπρόσωπη και διαβάζουμε στην ουσία τις δυο διαφορετικές ιστορίες παράλληλα, με το αποκορύφωμα και των δυο να συμπίπτει. Σε ένα βιβλίο μπλέκονται σε δυο διαφορετικές ιστορίες η απώλεια και η διαχείριση αυτής καθώς και η λύτρωση αλλά και ένα κατασκοπικό θρίλερ μυστηρίου που έχει τις ρίζες του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποδίδω τα θερμά μου συγχαρητήρια και σας συστείνω ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;