Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΤΟ ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ [Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα με συναίσθημα και δράση. Τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του τόπου μας σημαδεύουν τη ζωή των ηρώων. Σμύρνη, λίγα χρόνια πριν από την Καταστροφή. Περπατάμε σε μαχαλάδες ελληνικούς και νιώθουμε τις μυρωδιές και τα ακούσματα της πόλης. Διασχίζουμε την Αρμενία καλπάζοντας πάνω στ' άλογο και ακολουθούμε καραβάνια για να φτάσουμε στο Ισπαχάν. Βυθιζόμαστε νωχελικά στη χλιδή της Αυλής του σάχη. Έπειτα, έρχεται η Καταστροφή κι όλα χάνονται, θολώνουν, βάφονται κόκκινα στο χρώμα του αίματος και της φωτιάς, στο χρώμα του πάθους και του πόθου... Τα ιστορικά ντοκουμέντα τεκμηριώνουν, επαληθεύουν. Ξεριζωμός και προσφυγιά. Ο χρόνος όμως γιατρεύει. Στα χρόνια του Μεσοπολέμου οι ήρωές μας αρχίζουν ξανά τη ζωή τους στο Παρίσι, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία. Aργότερα, εκεί, το άστρο του Ωνάση και της Mαρίας Kάλλας μεσουρανεί, σ' ένα Παρίσι που κατακτά όλο τον κόσμο με τα γλέντια και τη μεγαλοπρέπειά του. Έτσι, φτάνουμε ως το σήμερα, με ανθρώπους που ξέρουν να πονούν, να χαίρονται, να μεγαλουργούν και να ερωτεύονται παράφορα σε κάθε σταθμό της ζωής τους. Σμύρνη Αρμενία Ισπαχάν Παρίσι. Διαλέξτε εσείς πού θα σταθείτε
 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ΠΕΤΡΑΔΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ, το πρώτο μυθιστόρημα του ζεύγους Αλεξάνδρου που διαβάζω με εξέπληξε ευχάριστα ομολογώ. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ιστορική χροιά που διαδραματίζεται στην Σμύρνη πριν την καταστροφή και έπειτα στο Παρίσι.
Με λόγο που ρέει ευχάριστα, σαν παραμύθι οι ήρωες ζουν και δρουν σε χρόνους χαλαιπούς. Βιώνουν έντονα συναισθήματα και καταστάσεις πόνου αλλά και δυστυχίας. Πλήθος αναφορών σε ιστορικά γεγονότα -που είναι όμως αποσπάσματα από λήμματα στο wikipedia που δεν το θεωρώ απολύτως έγκυρο- πλάθουν το σκηνικό του μύθου, χωρίς να κουράζουν στο ελάχιστο στον αναγνώστη. Διαβάζοντας το ταξιδεύει κανείς στο παρελθόν με μεγάλη ευκολία και ζει ως παρατηρητής τις περιπέτειες των ηρώων στα διάφορα μέρη που επισκέπτονται.

Νοητά μεταφερόμαστε στην πανέμορφη Σμύρνη, στην Αρμενία, στο Ισπαχάν αλλά και στο Παρίσι μέσα από τις δυνατές περιγραφές των δημιουργών. Τα γεγονότα και διαδέχονται το ένα το άλλο και η πλοκή του μυθιστορήματος γρήγορη και πυκνή καθηλώνει τον αναγνώστη με. Με μαεστρία και αντικειμενικότητα οι συγγραφείς μεταφέρουν στον αναγνώστη ιδέες και προβληματισμούς. 

Ττα 4/5 του βιβλίου διαβάζονται γρήγορα και ευχάριστα, το τελευταίο μέρος του όμως παρουσιάζει μια έλλειψη ανατροπών και αλλάζει τελείως το ύφος του μυθιστορήματος με μια ιστορία αγάπης προβλέψιμη και χωρίς καμία ιδιαίτερη έκπληξη.

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος του το βιβλίο είναι γεμάτο ανατροπές, άλλοτε προβλέψιμο και άλλοτε όχι, με λόγο που ρέει ευχάριστα και γρήγορα. Απολαύστε το ταξίδι στις σελίδες του, το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιαός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;