Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ [Jo's Nesbø, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο επιθεωρητής Χάρι Χόλε αποσπάται από τη Δίωξη Εγκλημάτων του Όσλο στο Σίδνεϊ για να παρακολουθήσει την έρευνα που διεξάγουν οι τοπικές αρχές για την εξιχνίαση ενός φόνου. Ο Χάρι μπορεί να προσφέρει τη βοήθειά του αλλά έχει ρητές οδηγίες να μην μπλέξει. Το θύμα είναι μια εικοσιτριάχρονη Νορβηγίδα που είναι διάσημη στην πατρίδα της. Φυσικά, ο Χάρι δεν μπορεί να μείνει απλός παρατηρητής και συνδέεται φιλικά με τον επιθεωρητή που είναι επικεφαλής της έρευνας καθώς και με έναν από τους μάρτυρες, με αποτέλεσμα να βρεθεί αναμεμειγμένος με την έρευνα. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα ανακαλύψουν πως η δολοφονία της κοπέλας είναι μόνο ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας ανεξιχνίαστων φόνων. Έχουν λοιπόν να αντιμετωπίσουν έναν ψυχοπαθή που δρα σε όλη την Αυστραλία. Καθώς ο κλοιός αρχίζει να κλείνει γύρω από τον δράστη, ο Χάρι φοβάται ότι κανείς δεν είναι πια ασφαλής – ούτε καν αυτοί που ερευνούν την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ντεπούντο του επιθεωρητή Χάρι Χόλε μέσα από τη σειρά βιβλίων του Jo Nesbø, δεν με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο. Ενώ τα αστυνομικά μυθιστορήματα με έλκουν πάρα πολύ σαν αναγνώστη, δεν είναι αυτά που προτιμώ συνήθως. Είχα ακούσει εξαιρετικές κριτικές για το συγκεκριμένο συγγραφέα οπότε αποφάσισα να ξεκινήσω τη βιβλιογραφία του με χρονολογική σειρά έκδοσης. 

Το πρώτο βιβλίο που περιγράφει τις περιπέτειες του Χάρι Χόλε διαδραματίζεται εξ'ολοκλήρου στην Αυστραλία. Η περιγραφική ικανότητα του συγγραφέα εντοπίζεται από την αρχή της ιστορίας, που με τις εκπληκτικές και πλούσιες περιγραφές του μας μεταφέρει με ευκολία στην Αυστραλία. Η ιστορία ξετυλίγεται μπροστά από το κοινωνικό φόντο της Αυστραλίας, το οποίο γίνεται γνωστό στον αναγνώστη μέσα από αναφορές στο κοινωνικοπολιτισμικό γίγνεσθαι της ηπείρου.

Στην αρχή το βιβλίο κυλάει με μια αδύναμη πλοκή, με αρκετά έντονη την κοινωνική του διάσταση αφήνοντας πίσω την αστυνομική του χροιά. Από το μέσον του βιβλίου και μετά η πλοκή γίνεται πιο κινηματογραφική και πιο γρήγορη με ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη. Ένα εξ'ολοκλήρου απρόβλεπτο μυθιστόρημα που φτάνει την αγωνία του αναγνώστη στο ζενίθ.

Διαβάζοντας το κανείς προσεκτικά θα αντιληφθεί κάποια λάθη που απορρέουν από τη μετάφραση, κάποιες συντακτικά ασταθείς προτάσεις αλλά και έννοιες που δεν εξηγούνται από τον μεταφραστή και δεν είναι δεδομένο πως είναι γνωστά στον αναγνώστη. 

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με δομή και λόγο που ρέει ευχάριστα και γρήγορα. Η ιστορία βέβαια δεν είναι τόσο καλή, είμαι όμως θετικός στο να συνεχίσω τη βιβλιογραφία του συγγραφέα που έχει καθηλώσει πλήθος αναγνωστών.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;