Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙ [Κώστα Κρομμύδα, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

«Είναι και αυτά που δεν ειπώθηκαν ποτέ… είναι και εκείνα που δε θα γίνουν πράξεις και που στο τέλος θα μοιάζουν με μύθους βαλμένους σε ένα βιβλίο, για να θυμίζουν την αδυναμία των ανθρώπων να αλλάξουν τη μοίρα τους»
Στο Παρίσι, μια γυναίκα με μυστηριώδες παρελθόν γράφει την τελευταία λέξη σε ένα γράμμα με άγνωστο παραλήπτη…
Στην άκρη των ματιών της έχει περισσέψει ένα δάκρυ για τον μοναδικό άνθρωπο που βρέθηκε να την αγαπήσει. Έναν άνθρωπο που τον «σκότωσαν» γιατί ο έρωτάς τους θεωρήθηκε έγκλημα.
Την ίδια ώρα η Πέρσα στροβιλίζεται στη σκηνή με κλειστά τα μάτια. Το θυελλώδες χειροκρότημα του κόσμου την τραβάει από την έκσταση και την κάνει να τα ανοίξει. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει είναι ένας άγνωστος άντρας στην πρώτη σειρά ο οποίος την κοιτάζει άφωνος. Το βλέμμα του κλειδώνει στο δικό της. Ο νεαρός φωτογράφος Κωνσταντίνος αισθάνεται ότι αντικρίζει μια αρχαία θεά. Και η Πέρσα νιώθει ότι μόλις συνάντησε το πεπρωμένο που έψαχνε χρόνια.
Ένας φωτεινός δρόμος ανοίγει.Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται περνώντας από τα Γιάννενα, το Γαλαξίδι και την Πάτμο. Ένα μικρό μπλε λουλούδι σ’ ένα γράμμα κρύβει το μεγάλο μυστικό.
Πόσο μπορεί κανείς το παρελθόν να λησμονήσει…
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ
Τελειώνοντας το τελευταίο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα ένα γλυκό χαμόγελο έχει χαραχτεί στα χείλη μου. Ένα βιβλίο πουλυδιάστατο σαν την ΟΓΚΡΕΣΑ του ιδίου, μπορεί να θεωρηθεί εύκολα ένα κοινωνικό δράμα με πολύ δυνατή και γρήγορη πλοκή, στο οποίο ουσιαστικά αναλύονται οι ανθρώπινες σχέσεις σκιαγραφώντας χαρακτήρες με πολλά μυστικά που αποκαλύπτονται σιγά σιγά στον αναγνώστη.

Πολλές φορές μπορεί κανένας να παραλληλίσει την ιστορία με τον μύθο σχετικά με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον θεό του Κάτω Κόσμου. Έναρξη του βιβλίου αποτελεί η αρπαγή ενός βρέφους από την μάνα του και η αναφορά στο συγκεκριμένο μύθο γίνεται αρκετές φορές στον ρου της ιστορίας.
Ο συγγραφέας πετυχαίνει να γεννήσει τόσα ερωτηματικά στον αναγνώστη και η καταιγιστική ροή του μυθιστορήματος καθώς και οι ανατροπές που εμποδίζουν τις αποκαλύψεις τονώνουν ακόμη περισσότερο το μυστήριο και την αγωνία του αναγνώστη. Ο αναγνώστης γνωρίζει σιγά σιγά τους ήρωες της ιστορίας των οποίων οι ζωές μπλέκονται σαν ένα κουβάρι. Η μοίρα, βασικό συστατικό των βιβλίων του Κώστα Κρομμύδα, κινεί τα νήματα ώστε οι άριστα ψυχογραφημένοι ήρωες να συναντηθούν και να αποδώσουν τη λύτρωση που αποζητούν ψυχές πονεμένες. 
Ο αναγνώστης προχωρώντας στην ιστορία αντιλαμβάνεται τη σκληρότητα των πράξεων που στιγμάτισαν του ήρωες είτε άμεσα είτε έμμεσα αλλά δεν υπάρχουν στη διήγηση πλήθος σκληρών σκηνών, γεγονός που συντελεί στην διατήρηση της τρυφερότητας και του συναισθηματικού φόντου του βιβλίου.
Οι ήρωες του ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙ θα περιηγηθούν ανά την Ελλάδα σε πολλά μέρη τα οποία περιγράφονται με σαφήνεια στον αναγνώστη. Θα αισθανθούν πρωτόγνωρα συναισθήματα αγάπης, μίσους, απόρριψης, απογοήτευσης, θυμού, χαράς, ευτυχίας, δυστυχίας, φόβου και μαζί μ'αυτούς κι ο αναγνώστης θα καταφέρει να διεισδύσει πιο εύκολα στον ψυχισμό τους με τη βοήθεια της περιγραφικής δεινότητας του Κώστα Κρομμύδα ο οποίος προσφέρει στο κοινό του ένα βιβλίο που κατακλύζεται από συναισθήματα με κυρίαρχα αυτα της αγάπης και της συγχώρεσης.
Το ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙ είναι ένα ανάγνωσμα που διαβάζεται ευχάριστα και ταξιδεύει τον αναγνώστη. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;