Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΒΑΦΙΚΟΙ ΦΟΝΟΙ [Θοδωρή Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ύστερα από τέσσερις ευτελείς υποθέσεις μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο, ο κυνικός ντετέκτιβ Νίκος Μάντης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο σημαντικές προκλήσεις: τον ποιητικά σκηνοθετημένο φόνο μιας εκκεντρικής υπερήλικης, λάτριδος του Κωνσταντίνου Καβάφη, και τη συνάντησή του με το δόκτορα Ξενοφώντα Δαρείο, Αλεξανδρινό αρχαιολόγο, παθιασμένο καβαφιστή και πρώην καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο τελευταίος συγκεντρώνει πάνω του ό,τι ακριβώς σιχαίνεται ο Μάντης: είναι μορφωμένος, μυστηριώδης, απόκοσμος και, κυρίως, ομοφυλόφιλος.
Καθώς στην Αθήνα και την Αλεξάνδρεια οι καβαφικοί φόνοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον σαν μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων, οι δυο αλλόκοτοι συνεργάτες αποδύονται σ’ ένα ασθματικό κυνήγι, προκειμένου να ανακαλύψουν πρώτοι το μυστικό που φυλάσσει πεισματικά η αινιγματική Λέσχη της Ιθάκης και να λύσουν μια ιεροτελεστική ακολουθία εγκλημάτων, νιώθοντας στο πετσί τους τους στίχους του λατρεμένου ποιητή:
                                                              
Δεν θέλω να γυρίσω να μη διω και φρίξω
τι γρήγορα που η σκοτεινή γραμμή μακραίνει,

τι γρήγορα που τα σβυστά κεριά πληθαίνουν.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

ΚΑΒΑΦΙΚΟΙ ΦΟΝΟΙ, ένας τίτλος σε συνδυασμό με ένα εξώφυλλο που μαγνητίζει και ένα οπισθόφυλλο που δημιουργεί κατ'ευθείαν ερωτήματα στον αναγνώστη. Το πρώτο βιβλίο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου που διαβάζω είναι ένα άρτιο και πολυδιάστατο αστυνομικό μυθιστόρημα που καθηλώνει από την πρώτη σελίδα μέχρι και την τελευταία.

Ο ευφυέστατος μύθος είναι γραμμένος με κυνισμό, χιούμορ και ρεαλισμό. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση δημιουργεί ερωτήματα στον αναγνώστη και η καταιγιστική ροή του από τη μέση και μετά συνθέτει ένα σκοτεινό θρίλερ ανθρωποκυνηγητού. Οι αποκαλύψεις δίνονται σταδιακά στον αναγνώστη με μια σαδιστική διάθεση, αναγκάζοντας τον να ρουφάει κυριολεκτικά τις σελίδες του μυθιστορήματος.

Οι ΚΑΒΑΦΙΚΟΙ ΦΟΝΟΙ του Θοδωρή Παπαθεοδώρου προσφέρουν στον αναγνώστη την μαγεία του άρτιου αστυνομικού μυθιστορήματος με την αδρεναλίνη να χτυπάει κόκκινο. Οι πολλές ανατροπές καθώς και η αναφορά σε ιστορικά στοιχεία πόλεων, δρώμενων και κτιρίων αλλά και οι σαφείς αναφορές στη ζωή του Κωνσταντίνου Καβάφη, τηρούμενων των αναλογιών μεταξύ αξιοπρέπειας και θαυμασμού απέναντι στον ποιητή, κατατάσσουν το μυθιστόρημα στα αριστουργήματα της νέας γενιάς συγγραφέων.

Οι χαρακτήρες, άριστα ψυχογραφημένοι, μπλέκονται σε ένα κυνήγι δολοφόνου αναλύοντας σκηνοθετημένους φόνους που με μαεστρία περιγράφονται από το συγγραφέα. Ήρωες με προσωπικά πάθη συμβάλλουν στην αριστουργηματική γραφή του Θοδωρή Παπαθεοδώρου μια και μέσω αυτών θίγει σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Ένα αριστούργημα το οποίο θα λατρέψει μέχρι και ο πιο απαιτητικός αναγνώστης και λάτρης αστυνομικών υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;