Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΓΚΡΕΣΑ* [Κώστα Κρομμύδα, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Κρυμμένα μυστικά στο παρελθόν υφαίνουν αργά στο σήμερα τον ιστό της αλήθειας, με οδηγό το πάθος και τα ένστικτα...

Ο Γιάννης, ένας άντρας πεινασμένος για τη ζωή, θα γνωρίσει την Κατερίνα, μια γυναίκα που μέσα της τα ένστικτα μάχονται με τη λογική. Ένα τυχαίο τηλεφώνημα θα θέσει τον τροχό της τύχης σε κίνηση και θα τους παρασύρει σε μια πρωτόγονη και άγρια ένωση. Την ίδια ώρα, ο Μάνος, κατατρεγμένος από εφιαλτικές αναμνήσεις, σκορπά το θάνατο παλεύοντας να σκοτώσει τον εφιάλτη του διαταραγμένου του μυαλού.

Τρεις ήρωες, που μέσα από πολλά παιχνίδια της μοίρας θα καταλάβουν ότι είναι δεσμώτες της ίδιας τους της ζωής, θα αναζητήσουν τη λύτρωση χαράσσοντας ο καθένας το δικό του μονοπάτι μέχρι που οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν, και τότε η αλήθεια θα έρθει στο φως. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Στη μέση η Κατερίνα, η ογκρέσα*, αποφασισμένη να απελευθερώσει το δράκο από μέσα της και να αψηφήσει τα πάντα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να γεμίσει τα κενά στην ψυχή και στο κορμί της.
Αγάπη και μίσος. Ζωή και θάνατος. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που στριφογυρίζει απειλητικά στον αέρα. Ποια θα επικρατήσει;


*Μυθική μορφή. Μυστηριακή γυναίκα με ακαταμάχητο έως επικίνδυνο ερωτισμό. Υποδηλώνει τη μοιραία, τη γυναίκα πλανεύτρα. Αναφέρεται και ως γυναίκα δράκαινα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο Κώστας Κρομμύδας στην τρίτη του συγγραφική απόπειρα από τις εκδόσεις Διόπτρα πλέον, παρουσιάζει στο κοινό ένα πολυδιάστατο μυθιστόρημα που καταφέρνει να συγκλονίσει τον αναγνώστη με την εξαιρετική αφηγηματική δεινότητα του συγγραφέα αλλά και από την άψογη και γρήγορη πλοκή.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια πολύ δυνατή σκηνή, η οποία δεν δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά. Ο τρόπος που ο Κώστας Κρομμύδας διηγείται αυτή τη συγκεκριμένη σκηνή, διχάζει τον αναγνώστη μην ξέροντας αν πρόκειται για μια πραγματική εικόνα ή για κάποια μεταφυσική δραστηριότητα. Οι ήρωες ακροβατούν στο σκοινί του παράφορου πάθους και των ενστίκτων.

Με γλαφυρές περιγραφές και ρεαλιστικούς διαλόγους ο συγγραφέας σκιαγραφεί γεγονότα, ψυχές και συναισθήματα συνθέτοντας έτσι ένα μύθο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Με μοιρολατρική διάθεση παραδίδει τους ήρωες του στα παιχνίδια της μοίρας. Ήρωες άριστα ψυχογραφημένοι, με πάθη και κενά.

Η εναλλαγή της αφήγησης από τριτοπρόσωπη σε πρωτοπρόσωπη με αφηγητή τον ίδιο τον πρωταγωνιστή συνδυάζει την ουδετερότητα του απρόσωπου αφηγητή αλλά και τη διείσδυση στον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού ήρωα, συνθέτοντας έτσι έντεχνα το συναισθηματικό φόντο στο οποίο κινείται ο ήρωας.

Η γραφή του Κώστα Κρομμύδα, απλή και κατανοητή, ωριμότερη από προηγούμενα δείγματα γραφής του συγγραφέα, ρέει ευχάριστα και οι συνεχείς αποκαλύψεις σε συνδυασμό με τη γρήγορη και πυκνή ταυτόχρονα πλοκή του μυθιστορήματος αναγκάζει τον αναγνώστη να χαθεί στις σελίδες του και να το διαβάσει απνευστί.

Η ΟΓΚΡΕΣΑ* του Κώστα Κρομμύδα είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα μυστηρίου με έντονη αστυνομική χροιά, το οποίο μου κράτησε πολύ καλή παρέα και πραγματικά απόλαυσα κάθε σελίδα του στο μέγιστο. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;