Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ [Άννας Γαλανού, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η Νάντια είναι μια όμορφη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίζεται ξαφνικά και ταράζει τα νερά της νυχτερινής Αθήνας του ’60.

Ο κόσμος τη λατρεύει, την αποθεώνει, όμως κανείς πραγματικά δεν ξέρει τίποτα για το παρελθόν της.
Ποια είναι στ’ αλήθεια;


Πίσω από τη μαγική παρουσία της κρύβεται μια τραγική διαδρομή, μεγάλα μυστικά, ανείπωτες αλήθειες κι ένας μεγάλος έρωτας, ένα πάθος χωρίς προηγούμενο.

Ποια είναι η σχέση της με τη Σμαράγδα, που για χρόνια περιπλανιέται στους δρόμους μιας χαμένης μνήμης κι ενός τραγικού παρελθόντος αναζητώντας την ταυτότητά της;
Τι ρόλο παίζει στη ζωή της η Ελμά, μια από τις πιο διάσημες ρεμπέτισσες του Πειραιά;
Ο Άλκης, ο Ζαννής και ο Μενέλαος είναι οι άντρες που κρατούν όλα τα κλειδιά για να ανοίξουν το παράθυρο της μνήμης και την πόρτα της ζωής της.

Από τον Πειραιά της δεκαετίας του ’40 και του ’50 στη λαϊκή Θεσσαλονίκη και στην αστική Αθήνα του ’60.
Μια τραγική ιστορία και μια διαδρομή γεμάτη ανατροπές, αλλά κι ένας μεγάλος έρωτας που παλεύει για να βγει κερδισμένος μέσα από τη λύτρωση ενός πικρού παρελθόντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το πέμπτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Άννας Γαλανού, είναι το πρώτο που πέφτει στα χέρια μου. Το ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που συνδυάζει εξαίρετα ένα ταξίδι στις δεκαετίες μέσα από έναν μύθο εποχής αλλά και μια μεγάλη ιστορία αγάπης.

Ξεκινώντας από τα χρόνια της Κατοχής, η Άννα Γαλανού με την περιγραφική της δεινότητα μεταφέρει τις ζοφερές εικόνες εκείνης της εποχής με τέτοια γλαφυρότητα που ο αναγνώστης πιστεύει πως παρακολουθεί μια ταινία. Οι περιγραφές των τοπίων, των γεγονότων αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι κάθε δεκαετίας είναι δοσμένες με αληθοφάνεια. Η συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει με μεγάλη ευκολία τον αναγνώστη στον Πειραιά της δεκαετίας του '40 και του '50 αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα της δεκαετίας του '60.

Με ρεαλισμό και εναλλαγές στην πολυδιάστατη γραφή της η Άννα Γαλανού περιγράφει το ίδιο εξαιρετικά τα συναισθήματα των ηρώων της αλλά και τις σκληρές σκηνές που υπάρχουν στο βιβλίο μέσα στα στενά της Τρούμπας που ζωντανεύει ξανά μέσα από τις σελίδες. Εναλλάσσει τον τρόπο γραφής της στους ρεαλιστικούς διαλόγους και έτσι ο κάθε ήρωας του βιβλίου έχει συγκεκριμένο τρόπο ομιλίας, ξεχωρίζοντας έτσι από τους υπόλοιπους. 

Το ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ είναι ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα με καταιγιστική ροή. Ο λόγος ρέει ευχάριστα με αποτέλεσμα να διαβάζεται γρήγορα. Η συγγραφέας μέσα από τους άριστα ψυχογραφημένους χαρακτήρες της σκιαγραφεί ήθη αλλά και σκέψεις του κάθε ήρωα δίνοντας έτσι μια κατά πολύ πληρέστερη ανάλυση της προσωπικότητας του. 

Ένα βιβλίο με πλήθος συναισθημάτων, ανατροπών και εξαιρετικών περιγραφών που πρέπει να διαβαστεί οπωσδήποτε. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Συγχαρητήρια.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Μανδαλιανέ, για τα λόγια σας. Χαίρομαι που το βιβλίο σας δημιούργησε έντονα συναισθήματα και για την επιθυμία σας να το προτείνετε στους αναγνώστες του Blog σας.
    Με εκτίμηση
    Άννα Γαλανού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;