Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ [Βικτώριας Μακρή, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

 Κύριε Τσέχωφ, στο έργο σας Οι Τρεις Αδελφές, θέτετε έναν προβληματισμό. Λέτε μέσα από έναν ήρωά σας, «συχνά σκέφτομαι, τι θα γινόταν αν κάποιος ξανάρχιζε τη ζωή του από την αρχή και μάλιστα συνειδητά. Φαντάζομαι τότε πως θα προσπαθούσαμε να μην επαναλάβουμε τον παλιό μας εαυτό, να μην ξαναπράξουμε κάποια λάθη…» Αγαπημένε μου κύριε Τσέχωφ, απόψε θα ’θελα να σας εξομολογηθώ κάποια λάθη δικά μου που δε θα ’θελα να ξανακάνω αν είχα την ευκαιρία να ξεκινήσω τη ζωή μου από την αρχή…
Αυτό είναι το όνειρο της Μαργιότας: να καθόταν με τον αγαπημένο της Τσέχωφ σ’ ένα απόμερο τραπεζάκι σ’ ένα μπαρ, να μοιράζονταν ένα ποτήρι κρασί και να τα λέγανε. Να μιλούσαν για τη ζωή που δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, στο οποίο άλλοτε καλούμαστε να παίξουμε χωρίς πρόβα, άμαθοι και άβγαλτοι, κι άλλοτε να παραμένουμε στην άκρη, σαν ηθοποιοί χωρίς ρόλο.
Μαργιότα, Βέλγω, Άννα. Τρεις γυναίκες, τρεις αδελφές.
Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόνο, την εγκατάλειψη και την ευτυχία, όλα όσα επαναλαμβάνονται στις ζωές των ανθρώπων σαν σελίδες θεατρικού έργου που δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ, το τελευταίο μυθιστόρημα της Βικτώριας Μακρή από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι η πρώτη μου επαφή με τη συγγραφέα. Είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη από τις φτωχογειτονιές στης Αθήνας, στην Τοσκάνη, τη Φλωρεντία και την Κέρκυρα. 

Η Βικτώρια Μακρή, στο μικρό αλλά διαμαντένιο αυτό μυθιστόρημά της, με λόγο άμεσο, μεστό και γρήγορο ασχολείται με την ιστορία τριών γυναικών. Η Βέλγω, η Μαργιότα και η Άννα, είναι τρεις αδελφές, είναι γυναίκες με πάθη και αδυναμίες, που αγαπιούνται και αγαπούν, ζουν τα λάθη τους, προβληματίζονται, φιλοσοφούν.

Η συγγραφέας μέσα από τους ήρωες της, πολλές κοινωνικές ανησυχίες και αρκετούς προβληματισμούς, θέτει ερωτήματα στον αναγνώστη και με απλές, καθημερινές λέξεις φιλοσοφεί σε βαθιά κοινωνικά ζητήματα. Με μαεστρία πλάθει μια ιστορία που ξετυλίγεται σιγά σιγά στον αναγνώστη και σκιαγραφεί γεγονότα που στιγματίζουν και επηρεάζουν βαθιά τους ήρωες.

Οι ήρωες του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, άριστα ψυχογραφημένοι, έχουν μια ιστορία να διηγηθούν, από τις τρεις πρωταγωνίστριες ως και τη Σβετλάνα ή τον Πακιστανό που ζητάει φαγητό κλαίγοντας. Ιστορίες δυνατές, ανθρώπινες. Ήρωες διαφορετικοί μεταξύ τους μα τόσο κοινοί στις αναζητήσεις τους. 

Σε α' πρόσωπο αφήγηση -σαν εξομολόγηση της Μαργιότας στον πολυαγαπημένο της Τσέχωφ- βασίζεται κυρίως σε αρκετούς διαλόγους και μονολόγους που βοηθούν στην διείσδυση του αναγνώστη στις σκέψεις και την ψυχή των χαρακτήρων.Η συγγραφέας καταφέρνει και ελίσσεται εντός του βιβλίου σαν σωστός αίλουρος και καταφέρνει να αλλάζει τη γραφή της σύμφωνα με τον ήρωα. Κάθε ένας προσφέρει κάτι διαφορετικό αλλά σημαντικό στην ιστορία.

Ο προβληματισμός, εν τέλει, που θέτει ο Άντον Τσέχωφ στις Τρεις Αδελφές  δέχεται απάντηση από το σύνολο του βιβλίου. Με αργά βήματα, ο αναγνώστης γνωρίζει, αισθάνεται και ζει παράλληλα με τους ήρωες και στις τελευταίες σελίδες καταλήγει η απάντηση σε εκείνον τον προβληματισμό. Το ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ είναι ένα μυθιστόρημα που διαφέρει από τα άλλα. Χωρίς πολλές ανατροπές, δεν έχει στόχο να τέρψει το αναγνωστικό κοινό, αλλά να το προβληματίσει. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;