Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ [Στέφανου Λίβου, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Την είδα πρώτη φορά να κατεβαίνει από ένα λαντό, όταν ήρθαν οικογενειακώς στα Πηγαδάκια. Ο χρόνος πάγωσε, δεν είχα ξαναδεί τίποτα πιο όμορφο στη ζωή μου. Τα μάτια της παιχνιδιάρικα, με μια σαγηνευτική μελαγχολία με προκαλούσαν να παίξω μαζί τους. Εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε ο έρωτάς μου για τη Βιολέτα. Ζήσαμε τη νεότητά μας στα χρόνια του Β? Παγκόσμιου Πολέμου στη Ζάκυνθο, σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από την Κατοχή, ένα ναυάγιο στην Αδριατική και μια δολοφονία...

Κυνηγημένοι από τα στερεότυπα, ήμασταν αναγκασμένοι να κρύβουμε την αγάπη μας, μιας και πιστεύαμε σε διαφορετικούς θεούς. Εμείς όμως ξέραμε ότι οι θεοί μας μηχανεύτηκαν έναν ολόκληρο πόλεμο για να γνωριστούμε και μετά να μας χωρίσουν. Ωστόσο, δεν θα υποκύπταμε σε καμία θεϊκή εντολή και σε κανέναν ανθρώπινο νόμο. Η Βιολέτα ήταν το φως που γέμισε την καρδιά μου, ο λεβάντες που μου χάιδεψε την ψυχή. Ο θησαυρός μου, η Βιολέτα μου, ήταν το εισιτήριό μου για την αθανασία, το θαύμα που θα έσωζε τις αναμνήσεις μου, όταν θα τις απειλούσε η λήθη...

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ του Στέφανου Λίβου από τις εκδόσεις Διόπτρα συνδυάζει άριστα μια ρομαντική ιστορία με τις ζοφερές εικόνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Η ιστορία συνδέεται με την καθημερινότητα και οι ήρωες βιώνουν στο έπακρο τις καταστροφικές συνέπειες της Ιστορίας.

Ο λόγος του συγγραφέα λυρικός και με ροή, σαν χείμαρρος σκορπάει έντονα συναισθήματα στον αναγνώστη. Με πλήθος καλολογικών στοιχείων σκιαγραφεί γεγονότα και καταστάσεις που επηρεάζουν τους ήρωες και την πορεία τους, περιγράφει με εξαιρετική δεινότητα και γλαφυρότητα εικόνες, τοπία και συναισθήματα.

Η ενδιαφέρουσα πλοκή του και η δομή του καθηλώνουν τον αναγνώστη και η τεχνική in media res που χρησιμοποιεί ο Στέφανος Λίβος καταφέρνουν να ανεβάσουν την αγωνία του αναγνώστη στα ύψη. Μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια με απρόβλεπτες αποκαλύψεις και μέσα από τον μύθο ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως ο πόλεμος αλλάζει τους ανθρώπους και η ανάγκη για επιβίωση τους φέρνει αντιμέτωπους με πτυχές του εαυτού τους που δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν.

 Οι άριστα ψυχογραφημένοι χαρακτήρες του μυθιστορήματος ρεαλιστικοί και ζωντανοί βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες της Ελλάδας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου και γνωρίζουν την απώλεια, το μίσος, την αγάπη και την ανάγκη για επιβίωση.

Ο απαγορευμένος έρωτας ανάμεσα σε έναν χριστιανό και μια εβραία κυριαρχεί στο βιβλίο και οι αναγνώστες συμπάσχουν με τους ήρωες και βιώνουν μαζί τους τα έντονα συναισθήματά τους. Οι ζοφερές στιγμές του πολέμου δεν τους εμποδίζουν στιγμή να ζήσουν τον έρωτά τους άσχετα αν αυτός τους επηρεάζει βαθιά και κλονίζει πολλές φορές τα συναισθήματα.

Η ιστορική του διάσταση εντέχνως συνδέεται με τον ρου του μύθου και έτσι ο συγγραφέας καταφέρνει να πλάσει όλο το κοινωνικόπολιτικό φόντο στο οποίο κινείται το νήμα της ιστορίας. Ήθη και έθιμα της Ζακύνθου, καθώς και το κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής αναγεννιούνται μέσα από τις αράδες του εξαιρετικού μυθιστορήματος του Στέφανου Λίβου.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα γραμμένο με σαφήνεια και ρεαλισμό. Είμαι σίγουρος πως είναι ένα βιβλίο που θα μείνει στο χρόνο. Η αριστουργηματική γραφή του αλλά και η ενδιαφέρουσα πλοκή του το κατατάσσουν στα αριστουργήματα της σύγχρονης πεζογραφίας. Ένα αξιοπρεπέστατο, μεγαλειώδες ανάγνωσμα που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα..

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;