Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ [Μαίρης Κόντζογλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η τελευταία πράξη στο δράμα του ξεριζωμού του Έλμερ και της Σεβαστής καθώς και του καταδικασμένου έρωτά τους πλέον εκτυλίσσεται μακριά από την Καππαδοκία, στην Ελλάδα που υποδέχεται το κύμα των προσφύγων μετά τη συνθήκη της Λωζάννης. Παράλληλα οι αναγνώστες παρακολουθούν την περιπλάνηση του Ομέρ, ενός μουσουλμάνου της Δυτικής Μακεδονίας, που αντίστροφα βρέθηκε επίσης με την ανταλλαγή πληθυσμών, στην Καππαδοκία. Η έννοια της πατρίδας, της ταυτότητας και η επιδίωξη της προσωπικής ευτυχίας συνθλίβονται στα γρανάζια της Ιστορίας, σε ένα επικό μυθιστόρημα που φωτίζει τα γεγονότα του παρόντος. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Τελειώνοντας το τρίτο μέρος της τριλογίας με γενικό τίτλο ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ, μια γεύση γλυκόπικρη έχει σταθεί στα χείλη του αναγνώστη. Η ώρα του αποχωρισμού με τους πολυαγαπημένους και ιδιαίτερους ήρωες της Μαίρης Κόντζογλου, έφτασε. Από τις πρώτες κιόλας σελίδες καταλαβαίνει ο αναγνώστης το μέγεθος του μεγαλείου που θα ανοιχτεί μπρος στα μάτια του.

Μετά τα δυο πρώτα μέρη των Παλιών Ασημιών, το τρίτο μέρος έρχεται πιο δυνατό, πιο συγκλονιστικό να καθηλώσει τον αναγνώστη, να τον προβληματίσει και να του προκαλέσει μια σωρεία συναισθημάτων που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Με το ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ η Μαίρη Κόντζογλου βάζει μια τελεία στο οικογενειακό χρονικό της οικογένειας Χατζηαβράμογλου στην Ελλάδα πλέον. 

Με το γνωστό και εμπνευσμένο της τρόπο η Μαίρη Κόντζογλου αναπλάθει τα γεγονότα θαρρείς με περίσσια ευκολία, κάνοντας τον αναγνώστη να θεωρεί πως η συγγραφή του βιβλίου κύλησε σαν νεράκι όπως και η ανάγνωσή του. Με εργαλεία την συγκλονιστική της πένα και την ευφάνταστη πλοκή η συγγραφέας καταφέρνει σε 680 σελίδες να αναλύσει τις ζωές των ηρώων της, να σκιαγραφήσει αριστοτεχνικά συναισθήματα και γεγονότα.

Ένα καθαρά ιστορικό ανάγνωσμα, στο οποίο όμως δεν υπάρχουν λεπτομερείς ιστορικές αναφορές μια και η Μαίρη Κόντζογλου με τρόπο έντεχνο καταφέρνει να ανασυνθέσει όλη την ιστορική πραγματικότητα μέσα από το μύθο της αλλά και της ευφάνταστης πλοκής της ιστορίας της. Τα γεγονότα που βιώνουν οι ήρωες και τους στιγματίζουν γίνονται φορείς μιας βαριάς κηλίδας της σύγχρονης ιστορίας. 

Με λόγο πολυδιάστατο, άλλοτε λυρικό, άλλοτε ωμό και ρεαλιστικό και άλλοτε με έντονες δόσεις χιούμορ και πλήθος καλολογικών στοιχείων, η συγγραφέας καταφέρνει με τρόπο σχεδόν μαγικό να ζωντανέψει ήρωες χάρτινους, άριστα ψυχογραφημένους οι οποίοι βιώνουν συναισθήματα έντονα, σκιαγραφημένα με τρόπο τέτοιο που κατά την ανάγνωσή του ο αναγνώστης βομβαρδίζεται από συναισθηματικές εκρήξεις.

Σεβαστή, Έλμερ, Ομέρ, Ελένα, Αποστόλης, Ιωσήφ, Κιμάτη-Πολυτίμη, Ιορδάνης, Μπαχάρ, Ζεκί, ήρωες που βιώνουν στο έπακρο τις συνέπειες της ιστορίας, πιόνια στις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων. Ξεριζωμός, πείνα, ανέχεια, κατάντια, ηθικοί προβληματισμοί, διλήμματα. Έλσα και Άλεξ δέσμιοι της μοίρας που τους ένωσε, βιώνουν σε επανάληψη έναν έρωτα αλησμόνητο.

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση, με την ευφάνταστη δομή και τις εξαιρετικές περιγραφές που δημιουργούν στον αναγνώστη ανεπανάληπτες εικόνες, διακόπτεται σε σημεία από τις αφηγήσεις του Ομέρ, του ανθρώπου της άλλης όχθης, που μπορεί να τον χώριζαν από τη Σεβαστή και όλους τους Χριστιανούς της Ανατολίας πολλά, τους ένωναν πολλά περισσότερα. Κάθε ένας άφηνε τον Παράδεισο του και πήγαινε στην Κόλαση. Η παρουσία του Ομέρ σε αντίθεση με των υπόλοιπων ηρώων είναι συμβολική, μια και συμβολίζει την ισότητα των ανθρώπων στη δυστυχία πέρα από θρησκείες, γλώσσα, χρώμα, φυλή. 

Η Μαίρη Κόντζογλου έβαλε τέλος στο χρονικό των Χατζηαβράμογλου με ένα βιβλίο πολυδιάστατο, σκληρό, συγκλονιστικό, τεκμηριωμένο και συμπαγές. Καλογραμμένο, πραγματολογικά άριστο που βομβαρδίζει τον αναγνώστη με εικόνες, συναισθήματα και νοήματα κρυμμένα πίσω από τις ιστορίες των ηρώων. 

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μεγαλείο του εξαιρετικού αυτού έργου, οπότε θα το αφήσω πάνω σας. Νιώθω πραγματικά τυχερός που διάβασα αυτή την εξαιρετική τριλογία και συνιστώ σε όλους να το πράξετε ευθύς αμέσως. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

2 σχόλια:

  1. μια εξαιρετική κριτική για ένα εξαιρετικό έργο! Και βάζω τη λέξη έργο = δημιούργημα, γιατί πιστεύω πως το να το ονοματίσω απλά σαν βιβλίο είναι... πολύ λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Μαρία, για το σχόλιο σου. Πραγματικά ένα έργο συγκλονιστικό. Καλές αναγνώσεις!

      :)

      Διαγραφή

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;