Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ [Κυριάκου Γιαλένιου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που ο Ντέιν χώρισε με την Υβόν∙ ένας χωρισμός που του κληροδότησε βασανιστικές αϋπνίες. Μια τέτοια άγρυπνη νύχτα γίνεται ακούσιος μάρτυρας στον μυστηριώδη θάνατο μιας κοπέλας. 

Τις ίδιες ταραγμένες μέρες, τρεις νέοι άντρες συναντιούνται κάτω από παράδοξες συνθήκες σε ένα έρημο στρατόπεδο της μακρινής ενδοχώρας και ξεκινούν ένα ταξίδι με σκοπό να φτάσουν στην πόλη, ώστε να μοιραστούν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Στη διαδρομή, και εν μέσω προσωπικών εξομολογήσεων, θα αποκαλυφθούν μυστικά, θα δικαιολογηθούν εγκλήματα και θα δοθούν εκατέρωθεν υποσχέσεις. 

Σύντομα, αυτά τα φαινομενικά τυχαία γεγονότα θα θέσουν σε κίνηση έναν μηχανισμό όπου οι παράλληλες πορείες όλων των πρωταγωνιστών θα διασταυρωθούν με τρόπο αναπάντεχο, ξεδιπλώνοντας τα ως τότε κρυμμένα κίνητρα του καθενός.

Με βασικά υλικά την ειρωνεία, το απρόσμενο της μοίρας και τις εσωτερικές αναταράξεις των πράξεων και των λόγων τους, όλοι οι πρωταγωνιστές, θύτες και θύματα, οδηγούνται σταδιακά σε μια εκρηκτική συνάντηση και ένα συγκλονιστικά ανατρεπτικό φινάλε.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Μετά το Η ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ του Κυριάκου Γιαλένιου, το οποίο με συγκλόνισε, ήρθε το ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ να με συνταράξει. Ο Κυριάκος Γιαλένιος επέστρεψε στα λογοτεχνικά μονοπάτια με ένα έργο πολυδιάστατο, που δεν μπορεί να το κατατάξει κανείς σε ένα και μόνο είδος. Ένα σύγχρονο κοινωνικό-ερωτικό-πολιτικό-ψυχογραφικό θρίλερ μυστηρίου σε αποχρώσεις νουάρ μυθιστορήματος.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ασαφή χωροχρόνο αν και με ευκολία μπορεί ο αναγνώστης να ορίσει το χωροχρονικό περιβάλλον στο οποίο κινείται ο μύθος του Κυριάκου Γιαλένιου. Δυο ιστορίες, δυο πρωταγωνιστές που δείχνουν να μην έχουν κανένα σημείο επαφής. Κεφάλαιο παρά κεφάλαιο με σημείο αναφοράς το παρόν του κάθε ήρωα, ξετυλίγονται οι ιστορίες τους, τα πάθη τους, οι σκέψεις, οι φόβοι και τα γεγονότα που τους στιγματίζουν. 

Ο συγγραφέας έχοντας ξεπεράσει τα τετριμμένα όρια στα οποία κινούνται τα σύγχρονα μυθιστορήματα γράφει με λόγο μεστό, λυρικό και ειρωνικό και γοητεύει τον αναγνώστη σε σημείο οι λέξεις να κατακλύζουν τη σκέψη του αναγνώστη. Ακόμη και οι τίτλοι των κεφαλαίων διαθέτουν μια ποιητικότητα που δεν γίνεται παρά να προκαλέσει τον αναγνώστη να συνεχίσει το παιχνίδι των λέξεων μέχρι τέλους.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα σκιαγραφεί γεγονότα, πράξεις, σκέψεις και τοπία με περιγραφική δεινότητα και μαεστρία, στεκούμενος στις λεπτομέρειες χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη και πετυχαίνοντας έτσι πληρέστερη ψυχογράφηση των χαρακτήρων του μυθιστορήματος οι οποίοι βαδίζουν σε ένα μονοπάτι αβεβαιότητας, φόβου και αμφισβήτησης των ανθρώπων που τους περικλείουν αλλά και του συστήματος.

Με έντεχνο τρόπο αναπλάθει όλο το κοινωνικοπολιτικό φόντο στο οποίο κινείται η ιστορία, χωρίς να ορίζει με σαφήνεια το χωροχρόνο στον οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα με πλοκή μαρτυρικά μυσταγωγική για τον αναγνώστη μια και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη με τρόπο κινηματογραφικό. Μυστικά και αποκαλύψεις κάνουν την εμφάνισή τους με σαδιστικό τρόπο καθηλώνοντας τον αναγνώστη σε μια ανάγνωση που δεν οριοθετείται από χρονικές πιέσεις και σωματικές ανάγκες. 

Πριν το 2015 αφήσει την τελευταία του πνοή ο Κυριάκος Γιαλένιος παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα με πολλές διαστάσεις. Τα κοινωνικά μηνύματα βομβαρδίζουν τον αναγνώστη και τον καθιστούν δέσμιο στις σελίδες του. Με τη μυρωδιά της προδοσίας και του φόβου να πλανάται, συνέθεσε ένα μυθιστόρημα αποπνικτικό με σκηνές κινηματογραφικές, πρωτότυπη πλοκή και εξαιρετική γραφή που δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;