Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ [Μάνθου Σκαργιώτη, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τι έχω αδερφό στην ξενιτιά μη λάχει και περάσει".

Με το που γυρίζει από τα μακρινά ξένα ο Κωσταντίνος Ντούλας ξορκίζεται να εκτελέσει την τελευταία επιθυμία του νεκρού πατέρα του. Πριν από μερικά χρόνια οι τρεις αδερφές του είχαν θυσιαστεί για να στεριώσουν τρία ονομαστά γεφύρια: του Δούναβη, του Ευφράτη και της Άρτας. Ο πατέρας του δεν θα βρει αναπαμό, αν ο Κωσταντίνος δεν πάει στα τρία γεφύρια για να φέρει από εκεί λίγο ασβέστη και λίγο χώμα.
Ο δρόμος του απ’ την Ήπειρο ως τη Μεσοποταμία και τις παραδουνάβιες χώρες είναι στρωμένος με περιπέτειες και κινδύνους. Πειρατές, δουλέμποροι, θεομπαίχτες καλόγεροι, αιχμαλωσίες, καμηλιέρηδες, περιστασιακοί έρωτες, ληστές, βεδουίνοι, ιεροφάντες, σύντομες μα βαθιές φιλίες, μάγοι, φοβισμένα στόματα, αδυσώπητες αναμετρήσεις, δερβίσηδες, ανατολίτικη λαγνεία, σκοτεινές ιεροτελεστίες, τεκέδες, απαγωγές, αφιλόξενες στέπες- και μέσα σ’ όλα μια αγάπη αναμμένο κάρβουνο κάτω απ’ τη στάχτη.
Ακόμα όμως κι αν καταφέρει να γλιτώσει και γυρίσει πίσω στη μικρή πατρίδα του, τον περιμένουν ο δήμιος για ένα έγκλημα που διαπράχτηκε τη μέρα της αναχώρησής του, ο προδότης της παιδικής φιλίας, η μάνα στην άκρη του γκρεμού κι η αρραβωνιαστικιά του ριγμένη ανάμεσα σε σφυρί και αμόνι.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Μάνθου Σκαργιώτη από τις εκδόσεις Διόπτρα, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα στο οποίο ουσιαστικά με συνεχίζεται με ευφάνταστο τρόπο η παραλογή "Του γιοφυριού της Άρτας" η οποία έντεχνα συνδυάζεται με την παραλογή "Του νεκρού αδελφού". Ένα μυθιστόρημα που κάθε αναγνώστης θα λατρέψει.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα, χωρίς να κουράζει, διατηρώντας τη ντοπιολαλιά της κάθε φυλής αναπλάθει όλο το κοινωνικοπολιτικό φόντο της εποχής με μαεστρία και ιστορική ακρίβεια. Τα ιστορικά δεδομένα δένονται άριστα με τον ρου του μύθου του Μάνθου Σκαργιώτη και μπροστά στα μάτια του αναγνώστη φαίνεται να προβάλλεται μια καλογυρισμένη ταινία εποχής.

Με εξαιρετική περιγραφική δεινότητα, πλήθος καλολογικών στοιχείων ο συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε εποχές αλλοτινές, να περιγράψει με τρόπο ωμό και ρεαλιστικό τις περιπέτειες του κεντρικού ήρωα γοητεύοντας με την πένα του ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Οι ήρωες του ευφάνταστου μυθιστορήματος του Μάνθου Σκαργιώτη, άριστα ψυχογραφημένοι και αληθινοί μπλέκονται σε περιπέτειες και αποκτούν τη γνώση μέσα από ένα οδοιπορικό γεμάτο ανακαλύψεις και ανατροπές που καθηλώνουν τον αναγνώστη δέσμιο στις σελίδες του.

Ένα μυθιστόρημα κόσμημα το οποίο δεν πρέπει να χάσει κανένας αναγνώστης που σέβεται τον εαυτό του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

3 σχόλια:

  1. συμφωνω απολυτα ειναι για απαιτητικους αναγνωστες, κοινως αριστουργημα.... δυσκολα γραφεται τετοιο βιβλιο και ο συγγραφεας εχει ριξει πολυ και αριστοτεχνικη δουλεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βούλα, πραγματικά με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Είναι από τα βιβλία που θα μείνουν στην ιστορία. Καλές αναγνώσεις και καλή Σαρακοστή.

      Διαγραφή
    2. Δυσκολο να γραφτει ενα τετοιο βιβλιο και πιστευω οτι ειναι απο τα μετρημενα στα δαχτυλα!!!!!

      Διαγραφή

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;