Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΤΡΕΞΕ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ [Βασιλικής Λεβεντάκη, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η Πία Στόκλιν, δημοφιλής συγγραφέας, εξαφανίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μερικές μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου. Ο Ρόμπερτ Φίσερ, διακεκριμένος ψυχολόγος, αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού του Κίλχμπεργκ, ενώ λίγο νωρίτερα έχει εντοπιστεί η Πία Στόκλιν, βάναυσα χτυπημένη, στην περιοχή του Μπελβιού.

Η Ρενάτα Κίμαν, ειδική πράκτορας του FBI, λαμβάνει ξαφνικά ένα παράξενο μήνυμα, που την τοποθετεί στον πυρήνα μιας πρωτοφανούς υπόθεσης. Κάποιος φαίνεται να αντιγράφει καρέ καρέ σκηνές από το τελευταίο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέως, σε ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τα όρια της λογικής.

Τι συνδέει την απαγωγή της Πία Στόκλιν με την αυτοκτονία του Ρόμπερτ Φίσερ; Τι συμβολίζουν οι γρίφοι που συνεχίζει να λαμβάνει η Ρενάτα Κίμαν; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος ενός μανιακού που χτυπά πάντα με ακρίβεια, σκορπώντας τον θάνατο;
Ένα ξέφρενο κυνηγητό έχει ξεκινήσει στους δρόμους της Ζυρίχης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ειδική πράκτορα και τον συνεργάτη της, αστυνόμο Στέφαν Βέμπερ. Κι ενώ κάθε ώρα που περνά καταδιώκει τις κινήσεις τους,
εκείνοι τρέχουν να προλάβουν. Θα καταφέρουν να φτάσουν πρώτοι στον επόμενο σταθμό;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το ΤΡΕΞΕ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ είναι το πρώτο βιβλίο της Βασιλικής Λεβεντάκη που διαβάζω. Πάντα προτιμούσα τα κοινωνικά μυθιστορήματα στα οποία θίγονται κοινωνικά ζητήματα, ή τα ιστορικά μυθιστορήματα. Ωστόσο, στιγμές στιγμές χρειάζομαι να ζήσω καρέ καρέ μια καταιγιστική περιπέτεια και να ανέβουν αυτόματα τα επίπεδα αδρεναλίνης στο αίμα μου, με τη φαντασία μου να οργιάζει πλάθοντας πιθανά σενάρια. Αυτό συνέβη με το ΤΡΕΞΕ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ της Βασιλικής Λεβεντάκη.

Από την πρώτη σκηνή υπέθεσα πως θα είναι μια ιστορία η οποία θα με ξενυχτήσει. Και έτσι έγινε. Ένα γαϊτανάκι δολοφονιών ξεκινάει και σημειώματα από το δολοφόνο αποστέλλονται σε μια ειδική πράκτορα του FBI. Όπως καταλαβαίνετε, η αγωνία χτυπάει κόκκινο από τις πρώτες σελίδες και η ανάγνωση γίνεται απαιτητική μια και απαιτείται συγκέντρωση από τον αναγνώστη.

Είναι ένα βιβλίο που δύσκολα αφήνεις από τα χέρια σου. Με λόγο στρωτό, μεστό και άμεσο η συγγραφέας πλάθει μια ιστορία πρωτότυπη και πραγματικά συγκλονιστική. Καταφέρνει με μαεστρία να θολώσει σε σημεία το μυαλό του αναγνώστη, ώστε οι αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη με σαδιστικό τρόπο από την ίδια.

Η ευρηματική καταιγιστική ροή και οι συνεχείς ανατροπές καθηλώνουν τον αναγνώστη και το τοπίο ξεδιαλύνεται φτάνοντας στην ανατρεπτική αποκάλυψη η οποία περιγράφεται με δεξιοτεχνία παρόμοια της Agatha Christie σε μια σκηνή η οποία κόβει την ανάσα. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση διακόπτεται κατά διαστήματα από αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, όπου ουσιαστικά αποτελούν τις σκέψεις του ίδιου του δολοφόνου.

Η Βασιλική Λεβεντάκη παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ένα σύγχρονο μυθιστόρημα στο οποίο η εκδίκηση, η τιμωρία και οι μυστηριώδεις ήρωες προσκαλούν τους αναγνώστες σε ένα κυνήγι δολοφόνου στο οποίο ωστόσο περισσότερη σημασία έχει η διαδρομή μέχρι τον τελευταίο σταθμό. Πέρα από κάθε φαντασία, η ιστορία καταφέρνει να αφήσει άφωνο μέχρι και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;