Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ [Μαρίας Τζιρίτα, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα∙ μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και που θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα. 
Άραγε θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας ύστερα από τριάντα ολόκληρες μέρες μέσα σ’ αυτό το πλοίο; Διασχίζοντας ωκεανούς, γνωρίζοντας για πρώτη φορά εξωτικά μέρη και άγνωστους πολιτισμούς, θα καταφέρει να απαλλαγεί από όσα την κρατούν δέσμια στο σκοτεινό παρελθόν της; 

Θα το ανακαλύψετε σαλπάροντας μαζί με την Ελπίδα στο συναρπαστικό της ταξίδι…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει και με καπετάνιο τη Μαρία Τζιρίτα ταξιδεύουμε από το λιμάνι του Πειραιά ως την Αυστραλία, με συνεπιβάτες την Ελπίδα, τη Λυδία, τη Ρωξάνη, τη Λέτα, τον Άρη, τον Ορφέα, τον Ορέστη, το Φίλιππο και πολλούς ακόμη. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ξεκινά κι εμείς θεατές μιας ευφάνταστης και συγκλονιστικής ταυτόχρονα ιστορίας παρακολουθούμε το ταξίδι ανθρώπων βασανισμένων μέχρι τη γη των ευκαιριών αλλά και το ταξίδι αυτογνωσίας στο οποίο υποβάλλεται ο κάθε ήρωας.

Η συγγραφέας με μαεστρία μεταφέρει τον αναγνώστη στο πλοίο Ελπίς που κουβαλάει πάνω του χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές, ψυχές βασανισμένες, ψυχές ναυαγισμένες, ψυχές που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Η Μαρία Τζιρίτα σκιαγραφεί τον κάθε ένα χαρακτήρα διεξοδικά και αυτοί σαν να ζωντανεύουν στο χαρτί ξεδιπλώνουν τις ζωές τους μπρος στον αναγνώστη.

Με λόγο μεστό, άμεσο, γλαφυρό και με την αδιαμφισβήτητη πλέον περιγραφική της δεινότητα η συγγραφέας υφαίνει ένα υφαντό από ζωές οι οποίες ξετυλίγονται εν πλω και ο αναγνώστης αυτόματα γίνεται θεατής, μια και οι περιγραφές -ολοζώντανες και ρεαλιστικές- δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθεί κανείς μια καλογυρισμένη ταινία της δεκαετίας του '60 διαβάζοντας το. 

Το θέμα της μετανάστευσης -επίκαιρο όσο ποτέ- πρωταγωνιστής του βιβλίου με την συγγραφέα να πλάθει πολλές ιστορίες μέσα σε ένα βιβλίο και να βομβαρδίζει τον αναγνώστη με συνεχώς αντικρουόμενα συναισθήματα. Χαρά, λύπη, φόβος, λύτρωση. Η λύτρωση πάντα τελευταία έρχεται να επουλώσει πληγές του παρελθόντος και να γράψει ένα μέλλον με ζωντανά χρώματα.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ είναι ένα βιβλίο χορταστικό, με πλήθος ανατροπών να βομβαρδίζουν τον αναγνώστη και να τον καθηλώνουν σε μια ανάγνωση σαν ταξίδι με προσομοιωτή. Στιγμές στιγμές νιώθει κανείς πως ακούει τον παφλασμό των κυμάτων στο πλοίο αλλά και τις αναταράξεις από την τρικυμισμένη θάλασσα. Όπως το Ελπις σκίζει τα κύματα έτσι και το βιβλίο τούτο χαράζεται βαθιά στην καρδιά και το μυαλό του αναγνώστη. Σας παροτρύνω να το διαβάσετε και δεν θα χάσετε...

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;