Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ [Μαίρης Μαγουλα, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Κωνσταντινούπολη 1926-1964

Η Ευρυδίκη, μια νέα ταλαιπωρημένη κοπέλα, αποφασίζει να φέρει στον κόσμο το εξώγαμο αγόρι της, τον Ευάγγελο, και να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του πατέρα. Στην προσπάθειά της να δώσει ένα όνομα στο παιδί και να αποκτήσει μια κανονική οικογένεια, ακολουθεί τον Σταύρακα, συνδέει την τύχη της μαζί του για να βιώσει αργότερα η ίδια και τα παιδιά της τις συνέπειες.
Ο Ευάγγελος ξεπερνά δυσκολίες και κινδύνους, επιβιώνει, δημιουργεί οικογένεια και αναζητά με πείσμα μια πολυπόθητη θέση στην κοινωνία και μια αλήθεια. Μια αλήθεια απ’ τη μάνα του που σέβεται και υπεραγαπά. Θα τη βρει και, αν ναι, πώς θα τη διαχειριστεί;
Και παράλληλα συμπορεύονται: ο Παναγιώτης Στουπάκης, μαθητής της Μεγάλης του Γένους Σχολής, η υπέρκομψη τριαντάρα Ντενίζ στις αποβάθρες του Γαλατά, η Ελεονώρα, το μικρό παράλυτο κορίτσι που ατενίζει τον Βόσπορο από το παράθυρο του αρχοντικού γιαλί, η Λεβαντίνα χήρα Μαρκέλλα, η Σμυρνιά δασκάλα Ευγενία και κάπου ψηλά στον λόφο του Χριστού στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, άλλο ένα μικρό παιδί, ο Ρωμανός, που αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα.
Ζωές που λες κι επηρεάζονται από τα ιδιόμορφα νερά του Βοσπόρου, άλλοτε γαλήνιες και άλλοτε ταραγμένες, χαράζουν την πορεία τους στον χρόνο, αναπλάθοντας μέσα από την αφήγηση ιδανικά την εικόνα της εποχής.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το ντεμπούτο της Μαίρης Μαγουλά στα λογοτεχνικά δρώμενα έγινε με ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα-χρονικό το οποίο διαδραματίζεται όλο στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1926-1964. Ιστορίες που ακολουθούν τα ιδιόμορφα ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ξετυλίγονται μπρος στα έκθαμβα μάτια του αναγνώστη, σε ένα μυθιστόρημα που δύσκολα θα το αφήσει κανείς από τα χέρια του.

Τα άλλοτε ήρεμα και άλλοτε θεριεμένα ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ, πάνω στα οποία καθρεφτίζονται τα πρόσωπα και οι ζωές των πολυάριθμων ηρώων της Μαίρης Μαγουλά, μάρτυρες στα γεγονότα που σημαδεύουν τους ήρωες αλλά και αρωγοί για όλες αυτές τις κατατρεγμένες ψυχές.

Σε μια δαιδαλώδη πλοκή, το πολυπρόσωπο και σπονδυλωτό πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως παρουσιάζει ιστορίες που με μαεστρία η ίδια έπλασε και συνέγραψε με λόγο έντονα εικονοπλαστικό, μεστό, άμεσο και ρεαλιστικό ταυτόχρονα. Ο λόγος που ρέει ευχάριστα μαγνητίζει και προκαλεί μια σωρεία συναισθημάτων στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο δύσκολα λησμονεί την ανάγνωση αυτού του εξαίσιου μυθιστορήματος. 

Η Μαίρη Μαγουλά καταφέρνει εντέχνως να μεταφέρει τον αναγνώστη στην Κωνσταντινούπολη και τα περίχωρα της μέσω των γλαφυρών περιγραφών της και των αναφορών στα ιστορικά γεγονότα που στιγμάτισαν της εποχής. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση αναπλάθει μια ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής και του κοινωνικοπολιτιστικού φόντου που την περιέβαλε. Τα ήθη, τα έθιμα και τα δρώμενα που λάμβαναν χώρα στην Πόλη την εποχή εκείνη με γλαφυρότητα και σαφήνεια παρουσιάζονται μπρος στα μάτια του αναγνώστη.

Τα ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ, ένα πολυσέλιδο μα διόλου κουραστικό μυθιστόρημα από τη Μαίρη Μαγουλά και τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει την Κωνσταντινούπολη μέσα από τους ανθρώπους που την κατοικούσαν. Με πλήθος ανατροπών να βομβαρδίζουν τον αναγνώστη και μια γρήγορη πλοκή το βιβλίο κυλάει ευχάριστα και καθηλώνει τον αναγνώστη. 

Η Μαίρη Μαγουλά, βουτάει στα βαθιά νερά της λογοτεχνίας και βγάζει στην επιφάνεια ένα μυθιστόρημα που δύσκολα λησμονείται. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;