Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

ΟΛΕΘΡΙΑ ΣΧΕΣΗ [Ελένης Βαηνά, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Στέφανος Κιοσέογλου ήταν ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της Αθήνας. Αυτοδημιούργητος, πρώτης γενιάς πλοιοκτήτης, κατακτητής κι εραστής του ωραίου φύλου, είχε ζήσει μια ζωή υπέροχη, κατά πως την ήθελε, κι είχε αποκτήσει όσα είχε ονειρευτεί, και ακόμη περισσότερα.

Πενηντάρης πια, κουρασμένος από το σύρε κι έλα με γυναίκες όλων των κατηγοριών και κυβικών, ένιωσε μέσα του την επιθυμία να φτιάξει οικογένεια και να γίνει πατέρας. Και τότε έπεσε πάνω στην Όλγα. 

Το πάθος του για εκείνη και η απρόσμενη εγκυμοσύνη της τους οδήγησαν στα σκαλιά της εκκλησίας. Πολύ γρήγορα, όμως, η συντροφική σχέση μεταλλάχθηκε σε ψυχολογικό θρίλερ και η οικογενειακή εστία σε πεδίο μάχης. Το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο και όλα θα τελείωναν απλά, αν δεν είχαν αποκτήσει στο μεταξύ μια κόρη που διεκδικούσαν και οι δύο. 
Πού θα τους οδηγούσε αυτή η λυσσαλέα διαμάχη; Και το κυριότερο, τι θα γινόταν με αυτό το παιδί που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας ανίερης αναμέτρησης; Με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να χωρίσουν, παραμένοντας όμως γονείς; Θα πρυτάνευε η λογική, που θα έβαζε πάνω απ’ όλα το καλό του παιδιού; 
Πλήθος ερωτημάτων εν μέσω αντεγκλήσεων, φιλονικιών, δικαστικών αγώνων, χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη, μηχανορραφιών και όλων όσων αποτελούν το σκηνικό μιας πραγματικής ιστορίας, τόσο πραγματικής όσο η ίδια η ζωή. 
Αλλά η ζωή δίνει πάντα τη λύση, συχνά με δραματικό τρόπο και ανατροπές, κι έτσι ο Στέφανος Κιοσέογλου βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιλογές του και τους ανοιχτούς λογαριασμούς του από το παρελθόν.ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ελένης Βαηνά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Μια ιστορία καθημερινή που μέσα στην απλότητά της, δημιουργεί προβληματισμούς στον αναγνώστη και θίγει πάμπολλα ζητήματα της εποχής.

Με γλαφυρότητα και καυστικότητα η συγγραφέας καταγράφει γεγονότα ενός έγγαμου βίου ο οποίος καταλήγει σε ψυχολογικό θρίλερ. Γεγονότα που προκαλούν το γέλωτα αλλά και γεγονότα που θέτουν προβληματισμούς σχετικά με τους οικογενειακούς δεσμούς, στους οποίους καταλογίζονται πολλά από τα προβλήματα της ενήλικης ζωής.

Οι ολοκληρωμένοι, απτοί και ταυτόχρονα υπερβολικοί χαρακτήρες της Ελένης Βαηνά, δέσμιοι των ψυχονευρωτικών σκέψεών τους, δράστες, θύτες και θύματα ταυτόχρονα, ασθενούν, ζουν, αναπνέουν μα δείχνουν να μην υπάρχουν. 

Με περιγραφές γλαφυρές, γραμμένες με χιούμορ και στακάτους διαλόγους η συγγραφέας καταφέρνει και δημιουργεί μια κινηματογραφική αίσθηση στον αναγνώστη, ο οποίος πραγματικά αναγιγνώσκει με πάθος κάθε σελίδα θέλοντας να φτάσει γρήγορα στο τέλος της ιστορίας. 

Ένα από τα λίγα βιβλία στα οποία τελειώνοντας τα, σκεφτόμουν για καιρό τους ήρωες και τα παθήματά τους σκεπτόμενος ταυτόχρονα πόσο το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει την ενήλικη ζωή των ανθρώπων. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα, η οποία κατάφερε να μετατρέψει μια ιστορία εύκολα προβλέψιμη σε ένα ανάγνωσμα που με χιούμορ και καυστικότητα θίγει σημαντικά προβλήματα της εποχής του νεοπλουτισμού και της μεγαλομανίας.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;