Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ [Βαγγέλη Γιαννίση, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Ένας οπλισμένος άντρας εισβάλλει ένα πρωινό στο πολυκατάστημα της περιοχής Μαριεμπέρι, σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η Αστυνομία του Έρεμπρο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και, πράγματι, ύστερα από μερικές ημέρες τον βρίσκει. Νεκρό. Η υπόθεση κλείνει και όλοι επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή – όλοι εκτός από έναν.

Η ζωή του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη έχει ανατραπεί. Έπειτα από μια έκρηξη θυμού, η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα και η οικογένειά του διαλύεται. Οι εμμονές του τον στοιχειώνουν, αποτελούν ωστόσο τη μοναδική του ελπίδα για να λύσει την υπόθεση και ταυτόχρονα να σώσει την οικογένειά του από έναν αόρατο κίνδυνο.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το δεύτερο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση, κυκλοφορεί και αυτό από τις εκδόσεις Διόπτρα και είναι και αυτό ένα από τα πολλά που συνηγορούν στην άποψη ότι η ελληνική λογοτεχνία έχει να παρουσιάσει διαμάντια, τα οποία στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσαν να σταθούν άνετα και να ξεχωρίσουν.

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό αστυνομικό θρίλερ με κοινωνικές προεκτάσεις, στο οποίο διαδραματίζονται ταυτόχρονα πολλές ιστορίες οι οποίες μπλέκονται μεταξύ τους και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αποπνικτική και συναισθήματα αγωνίας στον αναγνώστη ο οποίος εθισμένος στην καθηλωτική γραφή και περίεργος από την αγωνιώδη πλοκή κρατείται δέσμιος στις σελίδες μέσα στις οποίες κρύβεται το τέλος της εκπληκτικής ιστορίας του συγγραφέα.

Εξαιρετική η περιγραφική δεινότητα του συγγραφέα, με την οποία μας μεταφέρει με μαεστρία στο Έρεμπρο της Σουηδίας, πλάθοντας εικόνες της καθημερινότητας της Σουηδίας και εμφανίζοντας συχνά στοιχεία του ελληνικού ταμπεραμέντου. 

Η αριστοτεχνική πλοκή του, η συνεχής ροή που δημιουργεί την εντύπωση ότι παρακολουθεί κανείς μια καλογυρισμένη ταινία, οι σκηνές που κόβουν την ανάσα και η ευφυής δομή του συνθέτουν μια εξαιρετική αστυνομική περιπέτεια που δεν υπολείπεται σε τίποτα από αυτές των Σουηδών. Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με προσοχή και μαεστρία στη λεπτομέρεια, προσεγμένο, απρόβλεπτο χωρίς ψεγάδια. Γεμάτο ένταση και ευφάνταστες ανατροπές.

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση, καθηλώνει και ανατρέπει τα δεδομένα της ελληνικής λογοτεχνίας. Προτείνοντας το σε εσάς θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια λέξη από την αργκό των εφήβων, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη συγκλονιστικό. Αν δεν το έχετε διαβάσει σπεύστε να το κάνετε...

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;