Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ [Τέσυ Μπάιλα, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις άγριες θάλασσες της κατεχόμενης Ελλάδας υπάρχει ένα μυστικό ελευθερίας που το γνωρίζουν μόνο οι γενναίοι. Η «Ευαγγελίστρια», το καΐκι της διαφυγής, δε μεταφέρει ανθρώπους∙ μεταφέρει την ελπίδα της εθνικής ξαστεριάς στην πιο σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Κατακτητές και πατριώτες, διώκτες και κυνηγημένοι, όλοι τους στρατευμένοι σ’ έναν πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου. Από τον ασυμβίβαστο καπετάν Μιλτιάδη Χούμα μέχρι την καρτερική Ελένη του, μικροί και μεγάλοι ήρωες στροβιλίζονται σ’ ένα έπος που εκτυλίσσεται στην πανάρχαια θάλασσα του Ομήρου. Τι απέμεινε από αυτή τη φοβερή αντάρα; Μνήμες και βοές μέσα στον χρόνο αλλά και η ζωή αυτών των ανθρώπων, πλούσια σε ιδανικά, σε όνειρα, σε έρωτες και πάθη. Ζωή μοιρασμένη σε επεισόδια που θα αδυνατούσε να συλλάβει και η πιο τολμηρή φαντασία.

Μια μυθιστορηματική μαρτυρία για τότε που οι ψυχές ήταν φτιαγμένες από ακριβό μέταλλο∙ τότε που την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

"Όταν γίνει συνείδηση στη ζωή του ανθρώπου ο φόβος και αυτοθέλητα παραδοθεί κανείς σ' αυτόν, τότε γυρισμός δεν υπάρχει." Και ο Μιλτιάδης Χούμας ατρόμητος και θαλασσόλυκος σαν απο τα γεννοφάσκια του, δεν παραδόθηκε στο φόβο γιατί για τον ίδιο ήταν "μια απόφαση όλα στη ζωή, ακόμα κι ο θάνατος".

Το τελευταίο πόνημα της Τέσυ Μπάιλα, αποτελεί ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Πρόκειται για ένα βιβλίο που υμνεί τη γενναιότητα, την παλικαριά, την αγάπη για την πατρίδα και την Ιστορία, αυτήν που έγραψαν οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι και όχι οι Δυνάμεις του κόσμου.

Ο Μιλτιάδης Χούμας, ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, από παιδί πλανευόταν από τα θέλγητρα της θάλασσας και ήθελε να ταξιδέψει τον κόσμο. Στον πόλεμο, που οι συνειδήσεις αλλάζουν και η αξιοπρέπεια καταβαραθρώνεται ο Μιλτιάδης Χούμας σηκώνει ανάστημα και λέει ένα ηρωικό ΟΧΙ στις επιταγές του πολέμου, δεν κάνει έκπτωση στις αξίες του ούτε και στις αρχές του.

Η συγγραφέας με λόγο μεστό, καλολογικό και λυρικό δημιουργεί εικόνες, περιγράφει θαλασσοταραχές με σαφήνεια και αληθοφάνεια.  Ήρωες άριστα ψυχογραφημένοι, με σπάνια χαρίσματα και αξίες συνθέτουν μια σπάνια ιστορία και ένα σπάνιο λογοτεχνικό κείμενο.

Η χρονική περίοδος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα χρόνια της κατοχής, είναι ένα θέμα που έχει γραφτεί πολλές φορές από Έλληνες μυθιστοριογράφους, αλλά ακόμη και σήμερα, τα γεγονότα εκείνης της εποχής αποτελούν ζοφερές εικόνες χαραγμένες στην καρδιά των Ελλήνων. Η Τέσυ Μπάιλα, κατάφερε να αναπλάσει όλη την εποχή και τα ιστορικά γεγονότα παράλληλα με τον ρου της μαρτυρίας να εξυπηρετούν την αφήγηση και όχι να αποτελούν τον κύριο άξονα του μυθιστορήματος.

Ένα βιβλίο που το καλοκαίρι θα σας κρατήσει πολύ όμορφη συντροφιά και με καπετάνισσα την Τέσυ Μπάιλα θα θαυμάσετε το σθένος, την αντοχή, τη δύναμη -ψυχική και σωματική-,  τη λεβεντιά και τη γενναιόπτητα ενός απλού ήρωα που άφησε την υπογραφή στην ελευθερία της πατρίδας. 

"Αν οι άνθρωποι διάβαζαν αντί να πολεμούν, καλύτερος θα ήταν ο κόσμος"

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;