Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ [Σοφίας Δημοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στη δύσκολη και σκοτεινή περίοδο της χούντας, σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας, μεγαλώνει η Δάφνη, μοναχοκόρη ενός συντηρητικού δάσκαλου. Όταν στο υπόγειο διαμέρισμα του σπιτιού της έρχεται μια άλλη οικογένεια, όλα αλλάζουν, όλα όσα θεωρούσε σταθερά στη ζωή της μεταβάλλονται: οι οικογενειακές σχέσεις, οι ιδέες, τα συναισθήματα, τα πρότυπα, το παρόν και το μέλλον.

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καχυποψίας και φόβου, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αγωνίζονται, ερωτεύονται, ενηλικιώνονται, ωριμάζουν, ενώ απ’ το απέναντι σπίτι η γειτόνισσα η Ζωή παρακολουθεί τα πρόσωπα, υφαίνει έναν υπόγειο ιστό και επεμβαίνει ως καταλύτης στην εξέλιξη της ιστορίας.
Έτσι κι αλλιώς η ζωή έχει πάντα την τελευταία λέξη.   

Αθήνα, 2014. Ένα τρακάρισμα θα γίνει η αφορμή να ξαναβρεθούν δυο γυναίκες, η Δάφνη και η Άννα. Κάποτε, σε μια θύελλα γεγονότων, οι ζωές τους είχαν διασταυρωθεί. Η συνάντησή τους θα ξεδιαλύνει γεγονότα που έμειναν για χρόνια ασαφή: οικογενειακά μυστικά έρχονται λίγο λίγο στην επιφάνεια, πολιτικά απόρρητα αποκαλύπτονται, οι αθώοι και οι ένοχοι του παρελθόντος αλλάζουν ρόλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το καινούριο μυθιστόρημα της Σοφίας Δημοπούλου είναι ένα κοινωνικόπολιτικό μυθιστόρημα, η ιστορία του οποίου εκτιλίσσεται στη ζοφερή περίοδο της χούντας, στην Αθήνα. Μια ιστορία πολυπρόσωπη και ευφάνταστη.

Σε τριτοπρόσωπη -και σε σημεία πρωτοπρόσωπη- αφήγηση η συγγραφέας μεταφέρει τους αναγνώστες στην εποχή της χούντας των συνταγματαρχών. Με περιγραφική δεινότητα, μεταφέρει εικόνες, μυρωδιές και ακούσματα από το κοντινό παρελθόν και διεισδύει στην καθημερινότητα των ηρώων καταγράφοντας με λόγο απλό, στρωτό και κατανοητό τις συνήθειες, τα ήθη καταφέρνοντας έτσι να σκιαγραφήσει ολόκληρη το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής.

Την εποχή του συντηρητισμού, του φόβου και της καχυποψίας η μικρή Δανάη μεγαλώνει και βομβαρδίζεται από εικόνες και γεγονότα. Η Σοφία Δημοπούλου, έντεχνα, χωρίς περιττά καλολογικά στοιχεία, σκιαγραφεί τους άριστα ψυχογραφημένους της ήρωες. Ήρωες απτοί, καθημερινοί, που η καλή και η κακή τους πλευρά δίδεται σε μια ισορροπία, βιώνουν έντονα τα συναισθήματα και γίνονται κοινωνοί των γεγονότων που συγκλόνισαν τον ελληνικό λαό.

Η ΖΩΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, με τον ευφάνταστο τίτλο με τη διττή σημασία, η Σοφία Δημοπούλου επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα ανατρεπτικό, με πλήθος συναισθημάτων να βομβαρδίζουν τον αναγνώστη. Ένα μυθιστόρημα που κέντρικό άξονα έχει τον άνθρωπο και τη ζωή που ζει ή που δεν ζει. Γιατί μπορεί η Ζωή του μυθιστορήματος να παρακολουθούσε τους γείτονες πίσω από την κουρτίνα αλλά και πολλοί ήρωες παρακολουθούσαν τη ζωή να τρέχει, να κυλάει και την άφησαν να φύγει. 

Μια συγκλονιστική ιστορία, που θα σας καθηλώσει και θα σας συνεπάρει.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;