Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ [Θοδωρή Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αθήνα, 1967
Η χρονιά των σκιών.
Χούντα, κυνηγητά, φυλακίσεις, εξορίες. 

Σε μια λαϊκή γειτονιά κάτω από την Ακρόπολη, οι απλοί, συνηθισμένοι άνθρωποι ζουν με μόχθο την κάθε μέρα τους και υφαίνουν με ελπίδες τα όνειρά τους. Ο αφελής φοιτητής Λουκάς, η άτυχη εργάτρια Αργυρώ, ο ξεπεσμένος ιδιοκτήτης Κόμης, η σκοτεινή θεατρίνα Λόλα, ο γοητευτικός νοικάρης Αλέκος. Μέσα σε μια νύχτα, το κατακλυσμιαίο πέρασμα της Ιστορίας θα σαρώσει τις ζωές τους. Η επιφυλακτική Άννα, στιγματισμένη απ’ τον καταδικασμένο αντάρτη πατέρα της, θα ζήσει τον φλογερό έρωτα που πάντα ονειρευόταν μα είχε πάψει να καρτερά, θα βιώσει απόλυτα την πίστη και τη θυσία και θα παλέψει με νύχια και δόντια για να κρατήσει το παιδί που βλασταίνει μέσα της.
Οι «Ζωές του Ανέμου» είναι η γλυκόπικρη αναπαράσταση μιας ολόκληρης εποχής και το πορτρέτο μιας κυνηγημένης γενιάς. Μα πάνω απ’ όλα είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τη μνήμη και την αγάπη.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το τελευταίο μέρος της διλογίας του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ που πραγματεύεται τα χρόνια της Χούντας ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχυ του πετυχημένου συγγραφέα. Μετά τις ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ και την πρώτη γνωριμία με τους ήρωες, χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα μνημειώδες και πολυπρόσωπο.

"Σωτήριον έτος 1967". Τους ήρωες τους αφήσαμε στη σάλα του Κόμη Δουρούτη στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Μια ημέρα που επιφύλασσε εκπλήξεις, πρόσφερε απογοητεύσεις και θλίψη για κάποιους ενοίκους στο Μέγαρο Δουρούτη. Σε άλλους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν τον έρωτα. Από την επόμενη ημέρα λοιπόν ξεκινάει η μυθιστορία στο δεύτερο μέρος και ξετυλίγεται το κουβάρι των μυστικών για τον αναγνώστη αλλά και για τον Τζέι, τον Αμερικάνο που ήρθε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει μια χάρη στο θανόντα θείο του.

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου διαθέτει λόγο στρωτό, μεστό και ώριμο που κυλάει ευχάριστα και δεν κουράζει. Στο παρόν μυθιστόρημα ο λόγος του έντονα διεισδυτικός, ωμά ρεαλιστικός και σε σημεία έντονα λυρικός με πλήθος καλολογικών στοιχείων. Με πινέλο τη vintage γραφή του και τον εικονοπλαστικό του λόγο ζωγραφίζει μια πιστή αναπαράσταση της Αθήνας στα τέλη της δεκαετίας του '60, ξυπνώντας μνήμες από εποχές αλλοτινές αλλά και σκιαγραφώντας γεγονότα της καθημερινότητας των ηρώων. 

Χρόνια δύσκολα, χρόνια φτώχειας, καχυποψίας, πολιτικής αναταραχής, φόβου. Ο συγγραφέας καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε εκείνη την εποχή με μεγάλη ευκολία. Σαν να τον επιβιβάζει σε μια μηχανή του χρόνου και να το μεταφέρει στο κέντρο της Αθήνας. Οι ήρωες απτοί, καθημερινοί, τρισδιάστατοι και άριστα ψυχογραφημένοι δρουν μπρος στα μάτια του αναγνώστη ο οποίος κοινωνός της ιστορίας και της Ιστορίας βομβαρδίζεται από συναισθήματα.

Με ακρίβεια και σαφήνεια παρουσιάζεται το κοινωνικοπολιτικό φόντο της εποχής. Ένας λαός πολιτικά άστεγος σε μια Αθήνα με τις πληγές του Εμφυλίου ακόμη να αιμορραγούν, ο ρατσισμός και ο φόβος απέναντι σε κάθε τι "αριστερό". Το πραξικόπημα, η Χούντα, ο στρατός. Οι απούσες ενέργειες για αποφυγή της Χούντας, η βολή, το ρουσφέτι, το κυνηγητό, τα βασανιστήρια, οι εξορίες. Συνεχώς αντικρουόμενα συναισθήματα που βομβαρδίζουν τον αναγνώστη. Η Ιστορία, πάντα παρούσα στα μυθιστορήματα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, δοσμένη με ακρίβεια, σαφήνεια και ρεαλισμό, δεμένη άριστα με το ρου της μυθιστορίας χωρίς να δημιουργεί κενά στον αναγνώστη ή αίσθημα πλήξης.

Η σφιχτοδεμένη πλοκή του, η πολυπρόσωπη ιστορία και η τοιχογραφία της εποχής που μετά από πολύ έρευνα ο συγγραφέας κατάφερε να αποδώσει άψογα συνηγορούν στην απολαυστική ανάγνωση αυτού του συγκλονιστικού μυθιστορήματος. Ένα μυθιστόρημα που θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές ανάγνωσης. Ένα βιβλίο διαμάντι που θα το λατρέψετε.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;