Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

ΕΜΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΝΤΩΝ [Χαρίτωνα Γιωτάκη, Εκδόσεις Έκων]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αθήνα, 501 π.Χ.
Ο Κλεομήδης, ο γιος του ισχυρού Αθηναίου αριστοκράτη Ιππονίκου, επιστρέφει στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της δωδεκαετούς σκληρότατης μαθητείας του στο φρικιαστικό σύστημα εκπαιδεύσεως παίδων, τη Σπαρτιατική Αγωγή. Θεωρώντας ότι το τρομακτικότερο μέρος του βίου του έχει παρέλθει, ενσωματώνεται στην πολιτικοστρατιωτική κοινωνική δομή των Αθηνών αντιλαμβανόμενος ότι η ζωή στην Πόλη αυτή τού επιφυλάσσει αναπάντεχα βίαιες εξελίξεις.
Ακολουθεί η εκπαίδευσή του στην «Εταιρεία», το διετές στρατιωτικό πρόγραμμα των εφήβων, όπου λαμβάνει τη σκληρότατη εκπαίδευση του Αθηναίου οπλίτου. Κατόπιν αυτού, εντάσσεται στην κοινωνία της Πόλεώς του, ελισσόμενος γύρω από καταστάσεις βίας, υπόγειων ενεργειών και δολιότητος και μετέχοντας στη μαχητική αντιμετώπιση κάθε εχθροπραξίας που επιχειρούν εναντίον των Αθηνών οι έξωθεν αλλά και οι εκ των ένδον εχθροί της Πατρίδος του.
Η φιλία, η συντροφικότητα αλλά, κυρίως, η αγάπη επεμβαίνουν με σφοδρότητα στη ζωή του, κατευθύνοντας την πορεία της. Στην πεδιάδα του Μαραθώνος δοξάζεται, αλλά στο πεδίο της μάχης του έρωτα συντρίβεται ολοκληρωτικά!
Αναρριχάται στην ηγεσία της Πόλεως, κινούμενος ανάμεσα στις αμφίρροπες καταστάσεις και τις εσωτερικές έριδες που επιβάλλουν οι ισχυρότεροι πολιτικοί άνδρες της εποχής του. Σύντομα, ο περσικός κίνδυνος κάνει ξανά τη φρικαλέα εμφάνισή του∙ όμως, τώρα πλέον η ορμητική φάλαγγα οπλιτών αντικαθίσταται από το φονικό έμβολο της Τριήρους. Οι Αθηναίοι, «Ελλήνων Προμαχούντες», όπως πάντα, δεν υπολογίζουν κανέναν κίνδυνο και χωρίς δεύτερη σκέψη διατάσσουν άμεση έφοδο, αυτή τη φορά όχι από το σταθερό πεδίο του Μαραθώνος, αλλά πάνω από τα «Ξύλινα Τείχη»…  

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Ο Χαρίτων Γιωτάκης, μετά από κοπιαστική και σκληρή έρευνα, παρουσιάζει στο κοινό ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται εξ'ολοκλήρου στην Αρχαία Ελλάδα, στην Αθήνα του 500-480π.Χ. Το ΕΜΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΝΤΩΝ είναι ένα μυθιστόρημα που απαιτεί προσήλωση και προσοχή, που θα σας συνεπάρει και θα χαθείτε στις αράδες του.

Η μυθιστορία ξεκινάει από τη Σπάρτη όπου ο κεντρικός ήρωας, ο Κλεομήδης γιος ισχυρού Αθηναίου αριστοκράτη, έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις επιταγές της σκληρής και απάνθρωπης Σπαρτιατικής Αγωγής. Το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα και η ζωή του εκεί του επιφυλλάσσουν εκπλήξεις και οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη με τροπό κινηματογραφικό. Ο συγγραφέας με μαεστρία μεταφέρει τον αναγνώστη στην άγνωστη εποχή της αρχαίας Ελλάδας. Χρησιμοποιώντας την ορολογία της εποχής αλλά και υποσημειώσεις και ιστορικές αναφορές πετυχαίνει μια πλήρη αναβίωση της εποχής και της καθημερινότητας με επιστημονική και ιστορική επάρκεια. 

Με περιγραφική δεξιοτεχνία ο Χαρίτων Γιωτάκης ιστορεί γεγονότα και σκιαγραφεί τοπία, πόλεις και μάχες με τρόπο αριστοτεχνικό και άψογο. Σε σημεία οι περιγραφές κόβουν την ανάσα και οι σκηνές λαμβάνουν χώρα μπρος στα μάτια του αναγνώστη που με κουπί τη φαντασία πλέει σε θάλασσες πλανεύτρες. Η ανάγνωση τούτου του μυθιστορήματος είναι μια μοναδική διαδικασία χαλάρωσης και απόκτησης γνώσεων. Με ξεναγό το συγγραφέα σεργιανουμε στα στενά της Αθήνας και βιώνουμε την Ιστορία με ρεαλισμό.

Η Ιστορία επηρεάζει τον ευφάνταστο μύθο του μυθιστορήματος και τον συμπληρώνει. Ο Χαρίτων Γιωτάκης σκιαγραφεί με σαφήνεια την καθημερινότητα των αρχαίων προγόνων πλάθοντας έτσι το κοινωνικοπολιτικό φόντο μπροστά από το οποίο κινούνται οι ήρωες -πραγματικοί και μη. Ο λόγος άμεσος, σκληρός και σε σημεία συναισθηματικός. Η γραφή γλαφυρή, με πλήθος καλολογικών στοιχείων και περιγραφών, ζωντανεύει στη φαντασία του αναγνώστη την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. Η πλοκή σφιχτοδεμένη και η αφήγηση γρήγορη. Όλα τούτα συνθέτουν ένα ανάγνωσμα μνημειώδες. 

ΕΜΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΝΤΩΝ. Ένα μυθιστόρημα αξιοπρεπές, μεγαλειώδες, επιβλητικό. Ένα επιστημονικό ανάγνωσμα που συνδυάζει την Ιστορία με τον ευφάνταστο μύθο αριστοτεχνικά. Μια συγκλονιστική ιστορία που θα συνεπάρει τους λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος. Ένα πόνημα που στέκεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό απέναντι στην Ιστορία και τη Λογοτεχνία. Μη το χάσετε!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

1 σχόλιο:

  1. Ελευθέριε σε ευχαριστώ θερμά για τον κόπο σου να μελετήσεις το έργο μου, καθώς επίσης και για τα ενθαρρυντικά σου σχόλια σχετικά με το εν λόγο πόνημά μου!....
    Χαρίτων Γιωτάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;