Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΑΚΥΜΑΝΤΟΙ [Νίκου Σκορίνη, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ένα πολιτικό μυθιστόρημα με δυναμική, περιπετειώδη πλοκή. Οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων αναπλάθουν μια τοιχογραφία της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της Ελλάδας.
Η ιστορία αμέσως μετά τον πόλεμο έως και τις ημέρες μας.
Οι ήρωές του, νεολαίοι, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, όλοι αντιπροσωπευτικοί χαρακτήρες του σύγχρονου Έλληνα, και η ταυτότητα της εποχής που τους διαμόρφωσε.
Ζουν μέσα σε έναν κόσμο που αποθεώνει τον μικροαστισμό και την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού.
Ζουν σ’ ένα μοντέλο ανάπτυξης που «έδινε φαΐ στο παρόν, υποθήκευε το μέλλον». Προσπαθούν, κάνουν λάθη, πέφτουν θύματα στις σειρήνες του ατομικισμού, ανακαλύπτουν τις κρυμμένες αλήθειες.
Κάποιοι λίγοι, δεμένοι με ακατάλυτους δεσμούς φιλίας, αγωνίζονται, αναζητούν νέους προσανατολισμούς και συνεχίζουν, μέσα από την πίστη στις αξίες της αγάπης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, να ψάχνουν το πέρασμα σ’ έναν καλύτερο κόσμο.
«…Στα βουνά, κάποτε, στα παιδικά του χρόνια, ζούσαν υπέροχοι λύκοι. Τότε! Τώρα, οι σπόροι της Monsanto, μεταλλαγμένοι και παμπόνηροι, τους εγκατέστησαν στις μεγαλουπόλεις, τους άλλαξαν μορφή, αλλά άφησαν μέσα τους το θηρίο. Στη νεοφιλελεύθερη αγορά του κόσμου, η παρτίδα έχει πάντα μαύρο χρώμα. Στις ατέλειωτες πεζοπόρες ροές των μυρίων, όραμα και ελπίδα σβήνουν στα φράγματα απανθρωπιάς του εγώ».

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Ο Νίκος Σκορίνης στο δεύτερο μυθιστόρημά του προσεγγίζει με σαφήνεια και ρεαλισμό την ιστορία της Ελλάδας και του κόσμου από το 1949 μέχρι και το 2010. Μια εξηνταετία κατά την οποία οικονομία, πολιτισμός, αξίες και ηθική καταπατήθηκαν, επλήγησαν και έτσι επήλθε μια βαθιά, ολοκληρωτική πολιτικοοικονομική και ανθρωπιστική κρίση, σαν αποτέλεσμα της ανθρώπινης απληστίας αλλά και της ακύμαντης στάσης των πολιτών στα ερεθίσματα που τον βομβάρδιζαν, τεχνηέντως κρυμμένα πίσω από τη μάσκα της καλής ζωής.

Οι ήρωες του Νίκου Σκορίνη, άλλοι ακύμαντες προσωπικότητες και άλλοι ταραχώδη πνεύματα, με ευαισθησίες και εσωτερικές αναζητήσεις, απτοί, καθημερινοί, δικοί μας και ξένοι ταυτόχρονα. Νεολαία, μεσήλικες και ηλικιωμένοι μετέωροι μπρος στον αγώνα για τη ζωή. Αντιδραστικοί, ήρωες του καναπέ, νεοδημοκράτες, πασόκοι, αριστεροί. Επιτυχημένοι, αποτυχημένοι, παράνομοι. Όλοι κομμάτια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας. Ήρωες εμβληματικοί όπως ο Λάμπρος Σενέκας που η ιστορία του μπορεί να συγκλονίσει και η εσωτερική μάχη με τον εαυτό του μπορεί να αφυπνίσει κεκοιμημένες συνειδήσεις και αξίες.

Με μαεστρία και μετά από έρευνα ο συγγραφέας καταφέρνει και σφυρηλατεί τους ήρωες του και τις σχέσεις τους εν μέσω γεγονότων που άλλαξαν τα δεδομένα στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζοντας μια πλήρη τοιχογραφία της εποχής. Τοποθέτησε τη μυθιστορία του σε μια εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις κλονίζονται, τα προσωπικά ιδανικά και οι ηθικές αξίες φθίνουν. Οι ήρωες του αλώβητοι, λαβωμένοι, σκληρά μεγαλωμένοι, πρόωρα ενήλικες καταφέρνουν και αναβιώνουν την έννοια της ανθρωπιάς και του συναισθήματος, μια λεπτομέρεια που δίνει μια αισιόδοξη νότα στο ζόφο της εποχής.

Η πλοκή σφιχτοδεμένη, με πολλές ανατροπές σε σημεία και τα ιστορικά-πολιτικά γεγονότα της ελληνικής και κατ'επέκταση της παγκόσμιας ιστορίας, αριστοτεχνικά δεμένα με τον ρου της μυθιστορίας. Ο λόγος απλός, άμεσος και έντονα εικονοπλαστικός καταφέρνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, να γοητεύσει και να αφυπνίσει συνειδήσεις και να εμφανίσει ηθικά διδάγματα πίσω από τα γραφόμενα. 

Ο Νίκος Σκορίνης στο δεύτερο μυθιστόρημά του μας παρουσιάζει τους ΑΚΥΜΑΝΤΟΥΣ. Το σύγχρονο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Νεολαία, μεσήλικες, ηλικιωμένοι ο καθένας αντιμέτωπος με τα λάθη του και τον ίδιο του τον εαυτό. Πρόκειται για ένα πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα το οποίο ωστόσο καταλήγω να θεωρώ ένα ατόφιο κοινωνικό, πολυπρόσωπο, ανθρωποκεντρικό, πολυσχιδές μυθιστόρημα που θα σας καταπλήξει με την αμεσότητα και την δυναμική του λόγου του, θα σας συγκλονίσει διαβάζοντας μαζεμένα τα γεγονότα που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση και τέλος ίσως σας αφυπνίσει. Ένα μυθιστόρημα που απαρτίζεται από ανθρώπους της διπλανής πόρτας και κινείται πάνω στον βασικό άξονα που λέγεται Άνθρωπος. 

Ο άνθρωπος... Θεός και αγρίμι ταυτόχρονα. Αγρίμι και θεός. Χωρίς ισορροπία. Λάθος θεϊκό. Πώς να το αλλάξεις; Κι όμως ζεις, συνεχίζεις! Να, εδώ ακριβώς είναι που ανθίζει ο δικός σου παράδεισος! Όπως στην έρημο της Γιούτας! Μια φορά στο τόσο πλημμυρίζει από εκατομμύρια μωβ λουλούδια· όχι κάθε χρόνο, μα όποτε η φύση το αποφασίσει! Νίκη και ήττα ταυτόχρονα. Μια ζωή γεμάτη δίπολα...

Συγχαρητήρια!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;