Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ [Στέφανου Δάνδολου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Είναι ο έρωτας μια ψυχή εγκλωβισμένη σε δυο κορμιά; Και πόσο εύκολο είναι να εξεγερθείς ενάντια στη μοίρα που έχει ήδη οριστεί για σένα;
Aθήνα, 1886. Η ζωή της Μαργαρίτας βυθίζεται μέσα σε έναν γάμο που μοιάζει με αργό θάνατο. Ώσπου ερωτεύεται παράφορα έναν άντρα που νόμιζε ότι υπήρχε μόνο στα παραμύθια. Και όλος ο κόσμος της γίνεται μια μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Αυτή είναι η ιστορία μιας γυναίκας που παρασύρθηκε στη δίνη του πάθους, διεκδικώντας ένα διαφορετικό πεπρωμένο από κείνο που της είχαν σχεδιάσει.
Είναι η ιστορία των δύο αντρών που την αγάπησαν. Του ισχυρού συζύγου της, που ήρθε στην Ελλάδα έχοντας καταστρώσει ένα σχέδιο προς όφελος των ξένων δανειστών. Και του μαγικού εραστή της, που ανέλαβε να σχεδιάσει τη σιδηροδρομική γραμμή της Πελοποννήσου, ένα από τα μεγάλα έργα του Τρικούπη.
Είναι επίσης πολλές μικρές ιστορίες που ιχνηλατούν τη γέννηση του γυναικείου κινήματος στην Αθήνα, τις πολιτικές αναταράξεις, τον ρόλο της εύπορης τάξης στο πεπρωμένο της φτωχολογιάς, και τα βήματα μιας Ελλάδας που προσδοκά ένα καλύτερο αύριο.
Και, τέλος, είναι μια ιστορία σαγήνης και μυστηρίου σε ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι, χρόνια αργότερα, λίγο μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν όλα έχουν κριθεί, ή σχεδόν όλα…
Ένα σαρωτικό μυθιστόρημα για τον έρωτα και την ελπίδα. Μια επική τοιχογραφία για τη μεγαλύτερη επανάσταση της ψυχής, που δεν είναι άλλη από την επιμονή στα θαύματα.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Οι άνθρωποι είναι σαν τα δέντρα(...). Η μόνη πατρίδα ενός δέντρου είναι η ρίζα ενός άλλου δέντρου που μπορεί να μπλεχτεί με τη δική του ρίζα κάτω από το χώμα. Έτσι και ο άνθρωπος. Η μόνη του πατρίδα είναι ένας άλλος άνθρωπος.

Τρία χρόνια μετά την έκδοση του τελευταίου του μυθιστορήματος Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, ο Στέφανος Δάνδολος επιστρέφει στα λογοτεχνικά σοκάκια με ένα αξιοπρόσεκτο έργο. Μια ερωτική ιστορία εποχής που θα χαραχτεί στο μυαλό και στην ψυχή σας. Ένα μυθιστόρημα βαθιά κοινωνικό που πλέκει αριστοτεχνικά έναν μνημειώδη έρωτα με την πολιτική κατάσταση της χώρας στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Με λόγο μεστό, λυρικό, τρυφερό και με πλήθος καλολογικών στοιχείων και αξιοθαύμαστη περιγραφική δεινότητα ο συγγραφέας μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια εποχή που δύσκολα συναντιέται σε πολυσέλιδα μυθιστορήματα στην νεοελληνική πεζογραφία. Καταφέρνει να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της Ελλάδας του 19ου αιώνα και να αναπτύξει με πένα γλαφυρή όλο το κοινωνικοπολιτικό φόντο της εποχής. Εκείνης της εποχής του καθωσπρεπισμού, της πρώτης εμφάνισης του γυναικείου κινήματος και των παρασκηνιακών κινήσεων για τη δανειοδότηση της Ελλάδας. Εκείνης της  εποχής που κατέληξε να θεωρείται κλασσική και που μόνο ένας συγγραφέας που βαδίζει στα χνάρια των κλασσικών συγγραφέων θα μπορούσε να αναβιώσει στο χαρτί.

Ο Στέφανος Δάνδολος πλάθει έναν ερωτικό μύθο, ένα ερωτικό σμίξιμο μιας παντρεμένης γυναίκας και του φλογερού εραστή της. Η θάλασσα, πανταχού παρούσα από την αρχή της γνωριμίας τους τούς συντροφεύει. Η Μαργαρίτα και ο Τσαρλς δυο εμβληματικοί ήρωες που χτυπούν το κατεστημένο της εποχής ζουν, δρουν και αντιδρούν στα δεδομένα και βιώνουν την ανεπανάληπτη πτυχή της ζωής. Κόντρα στα πρέπει και τα μη της εποχής, φωλιάζουν ο ένας στο κορμί του άλλου και βιώνουν την απόλυτη ελευθερία. Ο έρωτας ζωοποιό στοιχείο της αφήγησης ξεχειλίζει μέσα από τις σελίδες και ο μελίρρυτος λόγος του συγγραφέα στους στακάτους διαλόγους δημιουργεί μια γλυκιά και τρυφερή ατμόσφαιρα στην ανάγνωση.

Το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο κινείται ο μύθος, πλούσιο. Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν στέκεται μόνο στα ιστορικά γεγονότα αλλά κυρίως στις παρασκηνιακές κινήσεις που έλαβαν χώρα για να γραφτεί η ιστορία του τόπου. Διπλωμάτες, έμποροι και πολιτικοί, ισχυρές προσωπικότητες, μηχανορραφούν και γράφουν την ιστορία του έθνους στην πλάτη των ανίσχυρων. Και ο κόσμος όλος να διαλυθεί, οι μόνοι που δεν κινδυνεύουν είναι οι ισχυροί. Η διαχρονικότητα της ιστορίας συγκλονίζει. Με σαφήνεια, αντικειμενικότητα και ρεαλισμό ο συγγραφέας παραθέτει τα γεγονότα ατόφια και αριστοτεχνικά τα εμπλέκει με το μύθο του.

Οι ήρωες, άριστα ψυχογραφημένοι, απτοί, ανάγλυφοι και μακρινοί, με μια ευγένεια και μια ηθική που έχουν εκλείψει στις μέρες μας. Ο συγγραφέας καταδύεται στην ανθρώπινη ύπαρξη και πετυχαίνει μια άρτια σκιαγράφηση των χαρακτήρων, σύμφωνα πάντα και με τις κοινωνικές επιταγές και το κοινωνικοπολιτιστικό φόντο της εποχής. 

Η πλοκή του μυθιστορήματος γρήγορη, σφιχτοδεμένη. Η αφήγηση, τριτοπρόσωπη, κινείται σε δυο χρονικές περιόδους με μια σαρανταετή απόσταση μεταξύ τους. Σε δυο διαφορετικές εποχές γεννιούνται δυο ερωτικές ιστορίες, τόσο διαφορετικές μα και κοινές ταυτόχρονα. Με πλήθος ανατροπών και συνταρακτικές αποκαλύψεις ο συγγραφέας πετυχαίνει να διατηρήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη στα ύψη.

ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, του Στέφανου Δάνδολου. Ένα βιβλίο αξιομνημόνευτο. Μια ιστορία πάθους και έρωτα που φτάνει στο σημείο να γίνεται εγκληματικός. Ένα μυθιστόρημα για τους καταπιεσμένους. Μια ωδή στην ανθρώπινη υπόσταση. Μια γραφή που θα σας σαγηνεύσει και ένας μύθος που θα σας συγκλονίσει. Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα εποχής, μιας εποχής που δεν απέχει και πολύ από το παρόν... Μην το χάσετε.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;