Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ [Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, Εκδόσεις Άνεμος]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα μια σειρά φόνων συνταράσσει την περιοχή του Αμαρίου, ενώ οι Τούρκοι πυρπολούν το γειτονικό Ρέθυμνο.
Ο σκληρός τοπικός άρχοντας του Αμαρίου δολοφονείται. Ο δυνατός έρωτας και ο γάμος του νέου Βενετού διοικητή του Ρεθύμνου με τη χήρα αρχόντισσα γίνεται αφορμή ενός μεγάλου ταξιδιού στην ονειρική κοσμοκρατόρισσα Βενετία της εποχής. O πλούτος και η δύναμη της ανώτατης τάξης της Γαληνοτάτης ξετυλίγονται, παρασύρουν τον αναγνώστη, τον παίρνουν μαζί τους στις διασκεδάσεις, στις υπαίθριες γιορτές, στο καρναβάλι, τον ξεναγούν στο παλάτσο του δόγη.
Η επιστροφή στην Κρήτη φέρνει κι άλλη, αμέτρητη ευτυχία, αλλά δεν κρατάει πολύ· σκευωρίες, τρομακτικά μυστικά, επανεμφάνιση παλιών βεντετών και νέα φονικά δημιουργούν ένα αβάσταχτο, ανατριχιαστικό τοπίο.
Ο διοικητής, ένας νέος που έχει γεράσει ξαφνικά, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες και θα κληθεί να συνεχίσει τη ζωή του συντριμμένος, έχοντας ζήσει σε ελάχιστο χρόνο όσα ένας άτυχος άνθρωπος σε μια ολόκληρη ζωή.
Ένα μυθιστόρημα δυνατό, βίαιο, σκληρό και τρυφερό· μια γραφή συναρπαστική και καθηλωτική· μια ιστορία χωρίς κάθαρση που συγκλονίζει μέχρι την τελευταία λέξη.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Με ανυπομονησία περίμενα το νέο μυθιστόρημα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου από την Άνεμος Εκδοτική. Όταν δε διάβασα πως πρόκειται για ένα ταξίδι στην Κρήτη και τη Βενετία του 16ου αιώνα, δε μπορούσα να κρατηθώ, περίμενα πως και πως να χαθώ στις σελίδες του και να ταξιδέψω στο χρόνο. Τα βιβλία εποχής με μάγευαν πάντα και ειδικότερα όταν ήταν σε ιδιαίτερα μακρινές εποχές τοποθετημένα.

Η ιστορία που μας διηγείται η συγγραφέας ξεκινάει με την ανεύρεση ενός -ακόμα- πτώματος άγρια δολοφονημένου και τη δολοφονία του τοπικού άρχοντα. Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από τις δολοφονίες την ώρα που ένας έρωτας γεννιέται μεταξύ της χήρας αρχόντισσας και του νέου Βενετού Διοικητή του Ρεθύμνου. Με αριστοτεχνικό τρόπο η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου μας μεταφέρει στην εποχή και μας δίνει ατόφια στοιχεία της καθημερινότητας του 16ου αιώνα.

Ταξιδεύουμε ως τη Βενετία και στην αχλή των καναλιών της, στον πλούτο, την αίγη και τα σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής. Πλέουμε με τις γόνδολες στα στενά κανάλια και οσμιζόμαστε τις μυρωδιές της αγοράς, ακούμε τις φωνές και βλέπουμε την ποικιλομορφία των ανθρώπων. Η Βενετία του ανυπέρβλητου πλούτου και του σαγηνευτικού καρναβαλιού χαρίζει στην ηρωίδα αλλά και στον αναγνώστη εικόνες ανεπανάληπτες. Οι δυνατές και ρεαλιστικές περιγραφές αναβιώνουν το κοινωνικοπολιτικό φόντο της εποχής και καταφέρνουν να μεταφέρουν πλήρως τον αναγνώστη στην εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα. 

Οι ήρωες άριστα σκιαγραφημένοι κρατούν ο καθένας ξεχωριστά μια πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Πέρα από το ταξίδι στο χρόνο και το χώρο, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει και να διεισδύσει στα μύχια της ανθρώπινης ύπαρξης και στις ικανότητες αυτής. Οι ήρωες από την αρχή ως το τέλος τραγικοί, ακολουθούν τα τερτίπια της μοίρας και συγκλονίζουν τον αναγνώστη με τις πράξεις τους. Ο λόγος μεστός, ώριμος, με πλήθος καλολογικών στοιχείων και λυρισμού, σαγηνεύει τον αναγνώστη και τον παρασύρει σε έναν χορό λέξεων που συναρπάσει και τον πιο απαιτητικό. 

ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΦΩΣ ένα αριστοτεχνικά δομημένο βιβλίο, με στυβαρή αφήγηση. Ένα βιβλίο σκληρό, βίαιο στο μεταίχμιο του "σκοταδιού" και του "φωτός". Ένα βιβλίο που καταφέρνει να συνδυάσει άψογα την ιστορία με έναν ευφάνταστο και τραγικό μύθο. Ένα βιβλίο που θα σας δυσκολέψει, θα σας δοκιμάσει κυρίως νοητικά. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να χάσετε. Συγχαρητήρια.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;