Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ! Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ - ΝΑΝΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ [Zana's Muhsen & Andrew's Crofts, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Ζάνα και η Νάντια Μόχσεν, δύο νεαρές Αγγλίδες από το Μπέρμιγχαμ, ξεγελάστηκαν από τον πατέρα τους και ταξίδεψαν στην Υεμένη, όπου εκείνος τις πούλησε για ανήλικες νύφες σε δύο φίλους του. Η Ζάνα κατάφερε να ξεφύγει μετά από οχτώ χρόνια και επέστρεψε στην Αγγλία, αφήνοντας πίσω το μικρό γιο της. Πριν φύγει, υποσχέθηκε στην αγαπημένη της αδερφή Νάντια ότι, μόλις θα έφτανε στην Αγγλία, θα έκανε τα πάντα για να ελευθερώσει εκείνη και τα παιδιά της.

Έτσι, η Ζάνα έγραψε το βιβλίο Πουλημένες!, στο οποίο διηγιόταν την περιπέτειά τους, με την ελπίδα ότι η δημοσιότητα που θα προκαλούσε θα συντελούσε ώστε η Νάντια και τα παιδιά της να γυρίσουν πίσω στην Αγγλία αμέσως.

Στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας η Ζάνα εξηγεί πώς συνέχισε να αγωνίζεται μαζί με τη μητέρα της τα δέκα τελευταία χρόνια για να ελευθερώσει την αδερφή της. Η ιστορία δεν είναι παρά μια εσωτερική ματιά στη ζοφερή ζωή εκατομμυρίων γυναικών και παιδιών που ανήκουν στους φτωχότερους πληθυσμούς αυτού του πλανήτη. Είναι μια ιστορία ελπίδας και απόγνωσης· ελπίδας, γιατί, όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τη Ζάνα Μόχσεν να παλεύουν για δικαιοσύνη, ο κόσμος μας θα γίνεται καλύτερος· απόγνωσης, γιατί οι προσπάθειες σωτηρίας της Νάντια από το κολαστήριό της είναι άκαρπες.
Στην πορεία της διήγησης η Ζάνα προσπαθεί να απαντήσει και στα χιλιάδες ερωτήματα των αναγνωστών του πρώτου της βιβλίου,Πουλημένες!, για το πώς κατάφερε να ξαναχτίσει τη ζωή της από την αρχή στην Αγγλία.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το δεύτερο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Zana Muhsen, μας ταξιδεύει στην Αγγλία και στην ζωή της μετά την φυγή από την Υεμένη το 1988. Μας εξηγεί πως έχτισε από την αρχή της ζωής της αλλά και όλες τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να φέρει πίσω την αδερφή της, τα ανίψια της και τον γιο που έκανε στην Υεμένη.

Με διεισδυτική αφήγηση σε α' πρόσωπο, παραθέτοντας κάθε σκέψη, συναίσθημα με γλαφυρό τρόπο για ακόμη μια φορά, η ανάγνωση του βιβλίου κυλάει ευχάριστα και τα γεγονότα ρέουν πολύ εύκολα. Βέβαια και σε αυτό το βιβλίο οι επαναλήψεις δεν λείπουν.

Στο βιβλίο αναλύει όλες τις δυσκολίες που συνάντησε και εμπόδιζαν τον γυρισμό της αδερφής της, τον τρόπο που την εκμεταλλεύτηκαν πολλοί άνθρωποι και τέλος την ανικανότητα της βρετανικής κυβέρνησης και τα σκάνδαλα που υπήρχαν και την εμπόδιζαν την φυγή της αδερφής της από τη σκλαβιά. 

Με λίγα λόγια, δίνει αμάσητη στο κοινό της, την "βρωμιά" που αντιμετώπισε όταν ζήτησε τη βοήθεια από κυβερνητικά στελέχη, πρεσβείες και δημοσιογράφους που για αρκετά χρήματα της έδωσαν φρούδες ελπίδες πως θα καταφέρουν να φέρουν πίσω την αδερφή της Νάντια. Μια ωδή στην πικρία και την απογοήτευση που φώλιασαν στην ψυχή της Zana Muhsen.

Παρατήρησα, πως κάποια γεγονότα δόθηκαν με διαφορετική τροπή στο δεύτερο βιβλίο και κάποια πρόσωπα με διαφορετικά ονόματα κάτι που με ξένισε και δεν ξέρω για ποιο λόγο συνέβη. Ωστόσο διαβάζετε ευχάριστα και γρήγορα. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;