Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΑΓΑΠΑ ΤΟ Ή ΠΑΡΑΤΑ ΤΟ [Ιφιγένειας Τέκου, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο δεκαπεντάχρονος Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με το άσχημο πρόσωπο της κρίσης, όταν η οικογένειά του αναγκάζεται να μετακομίσει στη Σύμη, αφήνοντας πίσω φίλους και λοιπούς.

Η Γιάννα, όταν παίζει κιθάρα, πετάει στα σύννεφα. Ανταλλάσσει καθημερινά μηνύματα στο fb με τον black label και ξαφνιάζεται όταν μια μέρα τον «πετυχαίνει» στο απομακρυσμένο νησί όπου ζει.
Η Γιούλη ήθελε να γίνει μεγάλη ηθοποιός και είχε φτιάξει το καλύτερο στοχο-διάγραμμα, από το οποίο δεν παρέκκλινε ποτέ, ώσπου… η καρδιά της χτύπησε δυνατά για πρώτη φορά, μα για λάθος άνθρωπο.
Οι τρεις τους έμαθαν το τίμημα που κρύβει η διεκδίκηση της ευτυχίας, όταν δε δέχεσαι να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο.
Love it or leave it, μωρό μου!

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

«Να δίνεις όλο σου το είναι στα πρόσωπα και τα πράγματα που αγαπάς. Να μη λυπάσαι τον κόπο και την προσπάθεια. Κι αν, παρ’ όλ’ αυτά, δε σου βγαίνει, παράτα τα δίχως τύψεις και δεύτερες σκέψεις και προχώρα σε άλλα»

ΑΓΑΠΑ ΤΟ Ή ΠΑΡΑΤΑ ΤΟ, μια φράση που κρύβει μέσα της όλη την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και των διλημμάτων. Ταυτόχρονα και ο τίτλος ενός εφηβικού μυθιστορήματος γραμμένο από την Ιφιγένεια Τέκου το οποίο θεωρώ πως πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ενήλικες.

Γραμμένο με τρυφερότητα και αγάπη στους εφήβους, με μαεστρία και ευαισθησία η Ιφιγένεια Τέκου καταφέρνει και εισβάλλει στο μυαλό τριών διαφορετικών εφήβων οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Διαζευγμένοι γονείς, οικονομική κρίση, bullying. 

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, δοσμένη σαν μαρτυρία σε ημερολόγια επιτυγχάνει την ορθή και ολοκληρωμένη ψυχογράφηση των χαρακτήρων. Με πλήθος καλολογικών στοιχείων και γλαφυρές περιγραφές η συγγραφέας πλάθει εικόνες, σκιαγραφεί γεγονότα και συναισθήματα με ρεαλισμό και δοσμένα μέσα από τις σκέψεις ενός εφήβου.

Πρόκειται για ένα ανάγνσωμα το οποίο πρέπει να διαβαστεί και από εφήβους αλλά και από ενήλικες. Η συγγραφέας κατάφερε με βάρκα τη φαντασία και το ταλέντο της να εξερευνήσει το μυαλό ενός εφήβου και εισβάλλοντας σε αυτό να αποδώσει με σαφήνεια σκέψεις, ερωτηματικά και να περάσει τα δικά της σημαντικά μηνύματα για την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων, τους στόχους και τις αντιδράσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Ένα βιβλίο συγκινητικό, ευαίσθητο και τρυφερό που αξίζει να διαβαστεί...

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

1 σχόλιο:

  1. Πολύ όμορφη η κριτική σου Λευτέρη! Διάβασα κι εγώ το συγκεκριμένο βιβλίο και σύντομα θα γράψω την κριτική στη σελίδα μου. Καλό καλοκαίρι!!

    Μαρία Μπρέντα
    Blogger | mariabrenta.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;