Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ [Δήμητρας Ιωάννου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών; 

Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.

Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!

Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…

Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Η Δήμητρα Ιωάννου, έχοντας ήδη παρουσιάσει δυο αξιοπρεπέστατα αναγνώσματα που ακροβατούσαν μεταξύ δύο εποχών, κάνει φέτος την ανατροπή και επιστρέφει με ένα κοινωνικό μυθιστόρημα εποχής με ήρωες ατόφια λογοτεχνικούς και πολλές ανατροπές.

Στο νέο της μυθιστόρημα η Δήμητρα Ιωάννου, με περιγραφική δεινότητα και μαεστρία μας μεταφέρει στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών. Μας προσφέρει τη δυνατότητα να πράξουμε ένα οδοιπορικό στους σαγηνευτικούς δρόμους της Αθήνας, να χαζέψουμε τη μόδα της εποχής και να γίνουμε κοινωνοί του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι.

Ήρωες γοητευτικοί, άριστα ψυχογραφημένοι που συμβάλλουν στην άψογη μεταφορά του αναγνώστη στην εποχή εκείνη, ζουν και αναπνέουν πέρα απο το χαρτί. Με τις γλαφυρές περιγραφές της συγγραφέως ξεπετιούνται από το χαρτί και ολοζώντανοι μπροστά σου αφηγούνται τη ζωή τους.

Η σφιχτοδεμένη αφήγηση και η δυνατή πλοκή που επιτυγχάνεται με τις πολλές ανατροπές, καθηλώνουν τον αναγνώστη και η αίσθηση μυστηρίου που πλανάται γύρω από πρόσωπα τον αναγκάζουν να παραμένει δέσμιος στις σελίδες του μυθιστορήματος τούτου.

Η Δήμητρα Ιωάννου ξεπερνά τον ίδιο της τον εαυτό, εξελίσσεται και ελίσσεται έντεχνα μέσα στο χώρο και παρουσιάζει στο κοινό ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια μια γοητευτική οπτασία η οποία αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη και την ευρηματικότητα της γυναικείας σκέψης. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;