Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ [Σόφης Θεοδωρίδου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Απρίλης 1961. Τη μέρα που ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης ταξιδεύει στο Διάστημα, σε μια μικρή ελληνική πόλη ένας άντρας μπαίνει για λίγο στη θέση του Θεού, ορίζοντας τη μοίρα τριών νεαρών πλασμάτων. 

Την Κλέα θα υποδεχθεί ένα αρχοντόσπιτο, όπου ο στρατηγός παππούς της αναπολεί παρελθοντικές δόξες, ενώ ο πατέρας της έχει εγκαταλείψει τον μεγάλο του έρωτα για να κατακτήσει πλούτη και κάστες εξουσίας· τη Μελισσάνθη ένα μεσοαστικό σπιτικό πάνω από μια ταβέρνα, στο οποίο η μάνα της, η ωραία Μυρσίνη, ενοχοποιείται για νεανικά σφάλματα από τον σύζυγό της· τη Λόλα, τέλος, θα καλοδεχτεί ένα φτωχόσπιτο, μες στο οποίο στοιβάζονται μεταξύ άλλων μια ιδιόρρυθμη γιαγιά κι ένας ρομαντικός πραματευτής, που αγωνίζεται να συμπορευθεί με τα δεδομένα των καιρών, καθώς η χώρα αλλάζει. 

Παρά τις ταξικές διαφορές τους, οι τρεις κοπέλες μεγαλώνοντας θα δεθούν με δεσμά αδελφικής φιλίας, ανακαλύπτοντας όλες στο φτωχόσπιτο του συνοικισμού την οικογενειακή θαλπωρή που απουσιάζει από τα άλλα δύο. Ώσπου, στο κατώφλι της ενήλικης ζωής τους πια, μυστικά και ψέματα κι αμαρτωλά πάθη του παρελθόντος θ’ αρχίσουν ν’ αποκαλύπτονται, βαφτίζοντας μια δυνατή αγάπη ανόσια και ξεκινώντας τον χορό των αποχωρισμών. 

Αποκομμένες πλέον μεταξύ τους αλλά κι απ’ τη γενέθλια πόλη, ρίχνονται στη χοάνη της πρωτεύουσας και στο κυνήγι χιμαιρικών ονείρων. Μα, καθώς ο καιρός κυλά κι οι ψευδαισθήσεις της νιότης χάνονται, θα διαπιστώσουν πως ελάχιστα μοιάζουν τελικά με ό,τι είχαν ονειρευτεί στα χρόνια της αθωότητάς τους…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Η Σόφη Θεοδωρίδου, πολυγραφότατη και αγαπημένη πλέον συγγραφέας, έχει εδραιωθεί στο χώρο και στις καρδιές των αναγνωστών προσφέροντας δυνατά αναγνώσματα ατόφιας λογοτεχνίας που δύσκολα θα απογοητεύσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Στο τελευταίο της μυθιστόρημα, κάνει την ανατροπή μετά το ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ και μεταφέρει τον αναγνώστη στην πιο σύγχρονη εποχή από τη δεκαετία του '60 και μετά. 


Η ευφάνταστη και ευρηματική μυθοπλασία συνδυάζεται έντεχνα με τα ιστορικά γεγονότα. Η συγγραφέας με μαεστρία καταφέρνει να αποσπάσει τον αναγνώστη από το ζοφερό σήμερα και να θέσει προβληματισμούς αναφερόμενη σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή πραγματικότητα. 

Η συγγραφέας δεν παραμένει στάσιμη, εξελίσσεται στο χώρο και κάθε νέο της μυθιστόρημα περιέχει και ένα ακόμα συστατικό της γοητευτικής πένας της. Κάθε χρόνο όλο και καλύτερη καταφέρνει και περνάει τα μηνύματα στον αναγνώστη με έναν τρόπο λογοτεχνικό, χωρίς υπερβολές και περιττές πινελιές. Και σε αυτό το μυθιστόρημά της οι άριστα ψυχογραφημένοι ήρωες διδάσκουν τον αναγνώστη συνδυάζοντας έντεχνα την τέρψη με τη γνώση. 

Η γραφή όπως πάντα γλαφυρή, με πλήθος καλολογικών στοιχείων, γοητεύει τον αναγνώστη και συνδράμει στη γρήγορη ανάγνωση του. Προσεγμένο και εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο το οποίο συνδυάζεται απόλυτα με την καθομιλουμένη αλλά και τους ντόπιους ιδιωματισμούς. Με την ευρηματική πλοκή και τις πολλές ανατροπές και αποκαλύψεις αυτό το βιβλίο με καθήλωσε. Είναι λίγο πιο αγαπημένο από τα υπόλοιπα της συγγραφέως.


Η Σόφη Θεοδωρίδου, παραδίδει στο φανατικό κοινό της, ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναίσθημα, συστήνοντας μας ήρωες με καταπιεσμένα πάθη, ανομολόγητα μυστικά, ψέματα και αμαρτίες, απτούς και ρεαλιστικούς. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που πρέπει όλοι να διαβάσουν...


Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;