Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ [Χριστίνας Ρούσσου, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Λίγο πριν το ξεκίνημα του 20ού αιώνα τα αδέρφια Μακρή, ο Αχιλλέας και ο Νίκος, από τη Νάουσα της τουρκοκρατούμενης ακόμα Μακεδονίας, φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, στην Αμερική, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν τον Αντώνη - εκείνος κατάγεται από την Έδεσσα, και θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Τα χρόνια θα περάσουν, οι πορείες τους θα συγκλίνουν συχνά και η φιλία τους θα είναι η μόνη σταθερά στο περιπετειώδες διάβα τους. Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, τη Μακεδονία και τη Ζάκυνθο, και αποκεί στην κοιλάδα του γαλλικού Λίγηρα, τα πρόσωπα θα πληθαίνουν και θα μπλέκονται σαν ιστός. Όταν πια η τρικυμία του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου θα κοπάσει, ένα μυστικό θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν ξανά. Και τότε οι αντοχές τους θα φτάσουν στα όρια.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Μετά την αξεπέραστη -θεωρητικά- ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΑ, η Χριστίνα Ρούσσου επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που θα σας συναρπάσει ξεπερνώντας τον ίδιο της τον εαυτό. Ένα ανεπανάληπτο οδοιπορικό από την δύση του 19ου αιώνα ως και τα μέσα της δεκαετίας του '40, από την Νάουσα ως τη Νέα Υόρκη των μεταναστών και την κοιλάδα του Λίγηρα με τα υπέροχα κρασιά και αμπέλια και το Τζάντε με τους κανταδόρους και τα πανέμορφα γραφικά σπίτια.. Μια συγκλονιστική ιστορία από αυτές που δύσκολα ξεχνάς. 


Με σημείο αναφοράς την Νάουσα και την ανάγκη δυο αδελφών για εξέλιξη, ξεκινάει μια ιστορία με πολλά πρόσωπα που μπλέκονται σε ένα γαιτανάκι της μοίρας. Η μοίρα και το πεπρωμένο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να υποκύπτει σε κλισέ, μια και αναφερόμαστε στις αρχές του 20ου αιώνα. Με πλήθος στοιχείων της ηθογραφικής λογοτεχνίας αλλά και στοιχεία αστικού μυθιστορήματος η Χριστίνα Ρούσσου, μέσα από ήθη, έθιμα, ντοπιολαλιά καταφέρνει για ακόμη μια φορά να αποδόσει στο χαρτί την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής. 

Ήρωες πολλοί, ο καθένας ξεχωριστά δίνει διαφορετική αξία στο μυθιστόρημα. Άρτια ψυχογραφημένοι με την αγνότητα της εποχής σαν κύριο χαρακτηριστικό τους, πορεύονται, δρουν και αντιδρούν στη ζωή με αισιοδοξία και λίγο γινάτι. Σκοντάφτουν, πέφτουν, σηκώνονται, εξελίσσονται, αγαπούν, ερωτεύονται. Είναι τόσο απτοί και τόσο μακρινοί, συνάμα. 

Με μαεστρία και στις δόσεις που πρέπει, η συγγραφέας, εμποτίζει το μύθο με ιστορικά γεγονότα, που από τη μια συντάραξαν τις ζωές των ηρώων, αλλά από την άλλη τους έδωσε και δύναμη να ανταπεξέλθουν γρήγορα και να ανελιχθούν προς το καλύτερο. Χαρακτηριστικά μια από τις ηρωίδες σε ένα διάλογο αναφέρει περιλιπτικά πως "Οι άνθρωποι έχουν πολλές αντοχές, θα της ανακαλύψουν ωστόσο, όταν φτάσουν στα πέρατα". Και αυτό είναι τόσο αισιόδοξο και παρήγορο. 

Με πλήθος καλολογικών στοιχείων, άρτιες περιγραφές και στακάτους διαλόγους η συγγραφέας μας μεταφέρει με ευκολία στο παρελθόν και στην αγνότητά του. Περιπλέκει τους ήρωες αριστοτεχνικά και με πλήθος ανατροπών και αποκαλύψεων διατηρεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη στα υψηλότερα των επιπέδων. 

ΣΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που πραγματεύεται την ανθρώπινη ψυχή, τις αντοχές και τα όρια της. Ένα μυθιστόρημα ταξιδιάρικο, αισιόδοξο και πολύ φρέσκο αν και αναφέρεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του στον 20ο αιώνα καταγράφοντας και μια κατακραυγή των κοινωνικών στερεοτύπων που δέσποζαν ειδικότερα σε κοινωνίες κλειστές και επαρχιακές. Ένα μυθιστόρημα που θα σας ταξιδέψει και θα σας συναρπάσει. Μην το χάσετε.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;