Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΟΙ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ [Χρυσηίδας Δημουλίδου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην πιο άγρια και απομονωμένη κομητεία του βασιλείου, δύο πολυθρόνες εξουσίας καθορίζουν τις ζωές τριών γενεών αρχόντων της οικογένειας των Δράκων: του Μάξιμου, του Βάλτεμαρ και του Ματτία, τόσο διαφορετικών μα συνάμα τόσο όμοιων χαρακτήρων. Και δίπλα τους οι γυναίκες τους, άλλοτε ως απόλυτες αρχόντισσες και άλλοτε ως σκιές, κινούν τα νήματα των πράξεων των συζύγων τους. 

Εξουσία, έρωτες, αγάπη, πάθη, ίντριγκες, προδοσίες μίση, δολοπλοκίες, εμπορικές φιλοδοξίες, πολιτικές συμφωνίες, πόλεμοι, βασανιστήρια, δολοφονίες γράφουν την ιστορία τους στο απροσπέλαστο κάστρο των Δράκων με τα καλά κρυμμένα μυστικά, χτισμένο στο πιο δύσβατο σημείο του απέραντου πυκνού δάσους. Κι εκεί, στην καρδιά αυτού του δάσους, κρύβεται ένα μυθικό πλάσμα που παρακολουθεί τα πάντα, μα επεμβαίνει μόνο όταν απειλείται η γη του.

Ένα φανταστικό οδοιπορικό που ξεκινά από τον παγωμένο Βορρά και φτάνει μέχρι τη Βενετία και τη Γένουα του 16ου αιώνα, μεταφέροντας τη μαγεία από το παραμύθι στην πραγματικότητα. Γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχει μαγεία. Ποιος είναι εκείνος που θα εμποδίσει το μεγάλο παιδί που κρύβουμε μέσα μας να αναζητά την παραμυθοχώρα του; Ποιος είπε πως οι άνθρωποι έπαψαν να είναι ρομαντικοί; Ή μήπως στις σκληρές εποχές που διανύουμε δεν έχουμε όλοι ανάγκη από ένα παραμύθι, που θα μας θυμίσει τη χαμένη μας αθωότητα; Μια φορά κι έναν καιρό… 

Πίσω από κάθε παραμύθι κρύβεται μια αλήθεια. Και πίσω από μια αλήθεια, η πραγματική ζωή.

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου επιστρέφει για να ταράξει για άλλη μια φορά τα νερά. Υπογράφει ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα εποχής στα όρια της επικής φαντασίας και της περιπέτειας. Η πένα της συγγραφέως παίρνει φωτιά και εκεί που η φαντασία συναντά την πραγματικότητα τα πάντα μπορούν να συμβούν. Για ακόμη μια φορά δεν επαναπαύεται και δοκιμάζεται σε κάτι διαφορετικό και κερδίζει ένα στοίχημα. ΟΙ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ ήρθαν για να σας ταξιδέψουν, να σας συναρπάσουν και να σας οδηγήσουν σε μια φανταστική διαδρομή στο χωροχρόνο.


Στην πιο απομακρυσμένη περιοχή ενός βασιλείου που δεν έχει υπάρξει, ωστόσο είναι πλήρως χαρτογραφημένο και τοποθετημένο κάπου στη βόρεια Ευρώπη, με τους δικούς του νόμους και τα δικά του πρωτόκολλα, κάπου στον 16ο αιώνα ένα αρχοντικό κρύβει μυστικά και οι τοίχοι του κρατούν μεγάλη ιστορία. Πάνω τους στηρίζονται τα πορτραίτα όλων των αρχόντων και την ιστορία τους. Άρχοντες σκληροτράχηλοι, δυνατοί, πραγματικοί Δράκοι. Και δίπλα τους οι Δράκαινες τους, γυναίκες με προσωπικότητα, πάθη και λάθη οι οποίες άλλοτε φανερά και άλλοτε υπόγεια κινούν τα νήματα της ιστορίας.

Άρχοντες, αρχόντισσες, πριγκίπισσες, παλάτια, βαρύτιμα κοσμήματα, ανεπανάληπτης ομορφιάς πορτραίτα, μυθικά πλάσματα, άγριοι, αιμοδιψείς εχθροί, χοροί, εσπερίδες και ενώσεις μεγάλων οικογενειών είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία αυτού του μυθιστορήματος. Ένα παραμύθι για μεγάλους που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Με μαεστρία οι συγγραφέας και με λόγο έντονα εικονοπλαστικό δημιουργεί ένα σύμπαν το οποίο είναι ρεαλιστικό, με εύστοχες περιγραφές καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στο πνεύμα της εποχής που τοποθετεί την ιστορία της. Πλάθει έναν μύθο γύρω από δυο πολυθρόνες με πολλές ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις. Ο λόγος ρέει αβίαστα, χωρίς να βαλτώνει η αφήγηση σε περιττές επαναλήψεις ή σε ανούσιες περιγραφές. 

Οι ήρωες του βιβλίου πολλοί και άριστα σκιαγραφημένοι, προσωπικότητες στέρεες, τοποθετημένες αριστοτεχνικά στο κοινωνικοπολιτικό φόντο της εποχής, με γερές βάσεις και έντονα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να γραφτούν πολυσέλιδα βιβλία για την κάθεμια ξεχωριστά. Και αυτοί είναι που μετατρέπουν το μυθιστόρημα από μια περιπέτεια επικής φαντασίας σε ένα ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα, που ο άνθρωπος και οι ποιότητες του έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Με μεγάλη μου λύπη ολοκλήρωσα το ταξίδι μου από τον παγωμένο Βορρά, τη Βενετία και τη Γένουα του 16ου αιώνα. Παρασύρθηκα κι εγώ στις σελίδες του και εμφανίστηκε ένα παιδί που είχα μέσα μου καλά κρυμμένο. ΟΙ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΔΡΑΚΩΝ είναι ένα παραμύθι για μεγάλους. Πολύ σκληρό, πολύ βίαιο, πολύ δυνατό μα παραμύθι. Και καλό θα είναι να το αφήσετε να σας παρασύρει στο συναρπαστικό οδοιπορικό και να του επιτρέψετε να σας απορροφήσει στις σελίδες του. Περιπλανηθείτε στα παλάτια και τα αρχοντικά, χορέψτε ένα βαλς με μια αρχοντοπούλα ή έναν πρίγκιπα, μάθετε τα μυστικά που κρύβει το αρχοντικό στην Κομητεία των Δράκων, φορέστε τα βαρύτιμα κοσμήματα και χαιδέψτε τις πολυθρόνες των Δράκων με το οικόσημο των αρχόντων και τα αρχικά τους... και δε θα χάσετε! 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;