Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΣΑΝΙΔΙ [Κώστα Κρομμύδα, Εκδόσεις Διόπτρα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στην Αθήνα του ’40, ένας έρωτας γεννιέται στο σανίδι, όταν η Δωδέκατη Nύχτα ενώνει τον Νικόλα και τη Λυδία στη σκηνή και τη ζωή. Ένας έρωτας που θα κρατήσει δεκαετίες, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και με πτυχές που μένουν κρυφές, μέχρι τη μέρα που ο Νικόλας αποφασίζει να αποκαλύψει στη Μάρω τα κρυμμένα μυστικά. 


Μια ζωή σαν θέατρο, γεμάτη ένταση, πάθος και δημιουργία, συνδέει τους δύο πρωταγωνιστές μέχρι την τελική αυλαία. Μια ζωή όπου «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Κι όλοι οι άντρες κι οι γυναίκες είν’ απλώς ηθοποιοί». Μια ζωή γεμάτη μυρωδιά από σανίδι. 


Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους αξέχαστους έρωτες του θεάτρου και της μεγάλης οθόνης

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα, βασισμένο και αυτό σε αληθινά γεγονότα, δε μπορεί παρά να αγαπηθεί όχι μονο από τους λάτρεις του βιβλίου, αλλά και από τους λάτρεις του θεάτρου. Με τη μυρωδιά από σανίδι να μας ακολουθεί και τον ήχο του χειροκροτήματος των θεατών γινόμαστε κοινωνοί ενός ανεπανάληπτου έρωτα που έχει τις ρίζες του στην Αθήνα του ΄40 και άνθισε στα παρασκήνια της Δωδέκατης Νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η εναρκτήρια σκηνή τοποθετείται στο σήμερα, σε μια κατάμεστη αίθουσα για την παρουσίαση ενός βιβλίου. Και σιγά σιγά η αφήγηση αποχωρεί από το σήμερα και μας πάει στη δεκαετία του '90 όπου ξεκίνησαν όλα για την ηρωίδα μας, τη Μάρω, η οποία σε συνάντησή της με τον επιτυχημένο ηθοποιό Νικόλα Δούκα για μια συνέντευξη, καλείται να γράψει ένα βιβλίο για τον ανεπανάληπτο έρωτα που έζησε με μια ηθοποιό θρύλο τη Λυδία Ρανιέρη. Έναν έρωτα θυελλώδη, λογοτεχνικό, κινηματογραφικό, θεατρικό, μουσικό. Έναν έρωτα ζωοποιό. Στο σήμερα ένας έρωτας γεννιέται μεταξύ της Μάρως και του Μίλτου.

Η συγκινητική αφοσίωση της Σμαράγδας, η αστείρευτη και ανιδιοτελής αγάπη της Βασιλικής, η παράξενη σύνδεση της Μάρως και ο θυελλώδης έρωτας της θρασύτατης Λυδίας κυκλώνουν τον Νικόλα, ο οποίος αφηγείται τη ζωή του στη Μάρω και ξεδιπλώνει μυστικά που δε γνώριζε κανένας. Και λίγο πριν το φινάλε μια δυνατή αποκάλυψη. Και το φινάλε θεατρικό με μυρωδιά από σανίδι

Από την Αθήνα μετά το '40, στη Θεσσαλονίκη του '60 και την Αθήνα του '90, από το θέατρο Τιτάνια στην Επίδαυρο, από τη Λώρα του Γυάλινου Κόσμου και την Μπλανς του Λεωφορείο ο Πόθος, στη Μήδεια του Ευριπίδη, πόλεις, θέατρα, πακοσέλνικα, υποβολείς, ρόλοι, σκηνοθέτες, σενάρια, ερμηνείες, χαμόγελο, δάκρυ, προσμονή, χαρά, λύπη, έρωτας. Με πόσα διαφορετικά συναισθήματα πασπαλίζονται οι σελίδες αυτού του βιβλίου και με πόσες αναφορές στο λατρεμένο είδος ψυχαγωγίας, το θέατρο;

Οι συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν ενισχύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη που θέλει να προχωρήσει την ιστορία. Δέσμιος στον μεστό, ώριμο και ρεαλιστικό λόγο του Κώστα Κρομμύδα ρουφά τις σελίδες και συμπορεύεται με τους ήρωες στην αγνή εποχή που το star system της τότε Ελλάδας δεν κουβαλούσε καμία ματαιοδοξία, τότε που οι άνθρωποι ήταν απλοί και με απλές πράξεις βίωναν συγκλονιστικά συναισθήματα. Σε πλήρη αντίθεση, οι αναφορές στη δεκαετία του '90, όπου έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη να χτυπάει την πόρτα της χώρας και ο νεοπλουτισμός έχει προκαλέσει έντονα ματαιόδοξα στοιχεία και η καθημερινότητα από την ουσία περνάει στην επιφάνεια. Ένα τίμημα που ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά.

ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΣΑΝΙΔΙ ένα βιβλίο που δεν θα χάσετε αν το διαβάσετε, αντίθετα θα γεμίσετε γλυκά συναισθήματα που θα σας συντροφεύσουν. Και μην κάνετε το λάθος που έκανα εγώ να το τελειώσω σε λιγότερο από μια μέρα, χάνοντας τον ύπνο μου. Απολαύστε το αργά, χωρίς βιασύνες. Χαθείτε στις σελίδες του και αν είστε λάτρης του θεάτρου απολαύστε αποσπάσματα από δυνατές ερμηνείες αγαπημένων έργων.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;