Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ [Χρυσηίδας Δημουλίδου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Σέρρες, παγωμένο ξημέρωμα 13ης Μαρτίου 1964. Μια δεκαεξάχρονη ετοιμόγεννη κοπέλα καταφθάνει ολομόναχη στο νοσοκομείο της πόλης με αιμορραγία. Λίγες ώρες μετά ξεψυχά, αφού πρώτα φέρνει στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Τρεις μέρες αργότερα, το βρέφος εξαφανίζεται μυστηριωδώς από την αίθουσα τοκετών. Οι έρευνες της Χωροφυλακής παραμένουν άκαρπες και ο φάκελος της υπόθεσης μπαίνει στο Αρχείο. 

Τον Σεπτέμβριο του 1989 ο περίεργος στραγγαλισμός μιας νεαρής καθηγήτριας συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ύστερα από δύο μήνες ερευνών κι ενώ ο δολοφόνος παραμένει άφαντος, μια νεαρή μάνα βρίσκεται δολοφονημένη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. 

Ο αστυνόμος Στεργίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης παρατηρεί ότι τα δύο θύματα έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα, στις 13 Μαρτίου του 1964 στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ο Στεργίου αντιλαμβάνεται ότι μόλις έχει μπει σε έναν σκοτεινό λαβύρινθο μιας περίεργης υπόθεσης, που ο μίτος της ξεκινά είκοσι πέντε χρόνια πριν. 

Ποιος έκλεψε εκείνο το μωρό και πού βρίσκεται τώρα; Γνωρίζει ότι η ζωή του κινδυνεύει; Ποιος και γιατί δολοφονεί γυναίκες που έχουν γεννηθεί την ίδια μέρα στο ίδιο νοσοκομείο; Τι παιχνίδια παίχτηκαν και ποια συμφωνία με τον θάνατο, που ξύπνησε έναν δολοφόνο είκοσι πέντε χρόνια αργότερα; 

Επανέκδοση του βιβλίου ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ (2007)

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Επανέκδοση ενός μυθιστορήματος που μάγεψε και σόκαρε το αναγνωστικό κοινό. ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα αστυνομικής χροιάς. Μια συγκλονιστική ιστορία εκδίκησης. Ένα βιβλίο που δε θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας.

Η συγγραφέας με μαεστρία πλάθει μια ιστορία από τη γέννηση των ηρώων της και την πλέκει σε ένα κουβάρι το οποίο για να ξετυλιχτεί θέλει να κερδίσει πρώτα μια θέση στο μυαλό των αναγνωστών. Έτσι λοιπόν ξεκινούν οι ήρωες να γίνονται από χάρτινοι, πραγματικοί. Η Ελένη, η Αριστέα, η Τζώρτζια, η Βάνεσσα, ο Στεργίου και άλλοι πολλοί μας συστήνονται και μας αναλύουν τις ζωές τους. Με αμεσότητα και μεστό λόγο. Ήρωες άριστα ψυχογραφημένοι, με ελαττώματα, πάθη και πόθους. Ευσεβείς ή και όχι. Άνθρωποι που έχουν ανάγκη να λάβουν και να δώσουν αγάπη. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, που περπατούν δίπλα σου στο πεζοδρόμιο, στέκονται δίπλα σου στο λεωφορείο, δουλεύουν μαζί σου.
Μια άγνωστη νεαρή μητέρα που πέθανε μόλις γέννησε το μωράκι της και αυτό εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.. Ένας φαντάρος που έζησε κεραυνοβόλα έναν έρωτα με ένα ξωτικό. Μια νοσοκόμα με αντρικό παρουσιαστικό. Ένας ψαράς που βρίσκει ένα πτώμα. Τέσσερα θύματα, τέσσερις δολοφονημένες γυναίκες με τον ίδιο τρόπο, με κοινό παρονομαστή την ημερομηνία και τον τόπό γέννησής τους. Ένας δολοφόνος πανέξυπνος, δυνατός, με στρατηγική και σχέδιο αλάνθαστο. Ένας αστυνόμος που ψάχνει το δολοφόνο με παρέα τη νικοτίνη. Μια χαροκαμένη μάνα που κρατάει μυστικά. Ήρωες πάμπολλοι, που ο καθένας παίζει σημαντικό ρόλο στον ρου της ιστορίας.
Μια ιστορία δυνατή, ανεπανάληπτη, ευφάνταστη και συγκλονιστική. Μια ιστορία που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Ένα τεράστιο καβαλέτο πάνω στο οποίο η Χρυσηίδα Δημουλίδου έχει ζωγραφίσει με τα πιο σκοτεινά χρώματα μια ιστορία που θα συγκλονίσει κάθε αναγνώστη λάτρη του είδους. Μια ιστορία με πολλές ανατροπές και πολλά μηνύματα.
Μεταξύ άλλων μεγάλο κομμάτι της αφήγησης καταλαμβάνει η διαφορετικότητα και τα κοινωνικά στερεότυπα στα οποία βαδίζει η ελληνική πραγματικότητα ακόμη και σήμερα. Η έλλειψη αγάπης και η ψυχοπαθητική συμπεριφορά που μπορεί να πλάσει. Η σωστή παιδεία και γαλούχηση ενός παιδιού. Η μητρική αγάπη και η δύναμη αυτής. Ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να καταδυθεί στην προσωπικότητα ενός serial killer και να αφουγκραστεί τους παλμούς της καρδιάς του. Γιατί πίσω από την πρόκληση του πόνου σε οποιαδήποτε μορφή κρύβεται ο ίδιος πόνος και ο φόβος της μη αποδοχής. Μια συναρπαστική ανάλυση της προσωπικότητας των ανθρώπων που νιώθουν απομονωμένοι, αν και δοσμένη σε μια ιστορία ευφάνταστη και κυρίως κινηματογραφική, που δεν αποκλείεται ωστόσο να συμβεί...
Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, λοιπόν, μας παρουσιάζει "ξανά" ένα βιβλίο στο οποίο παντρεύονται αριστοτεχνικά το μυστήριο του αστυνομικού με την κοινωνική κατάσταση της χώρας. Σε μια επαρχιακή πόλη της Βορείου Ελλάδος τη δεκαετία του '60, με τα κοινωνικά πρότυπα να μένουν στέρεα στη στενομυαλιά και άμεσα συνυφασμένα με την αποφυγή της κοινωνικής κατακραυγής ξεκινάει η ιστορία μας. Μια κατάδυση στην ανθρώπινη φύση. Μια κραυγή απέναντι στα κοινωνικά στερότυπα. Ένα δυνατο αστυνομικό θρίλερ, που δύσκολα θα ξεχάσετε.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;