Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ [Ελένης Γαληνού, Εκδόσεις Μίνωας]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δύο γενιές, δύο ερωτικά τρίγωνα που μπλέκονται κρυφά.

Αντώνης και Τέλης: δύο φίλοι που διεκδίκησαν την ίδια γυναίκα με διαφορετικό αλλά επίμονο τρόπο.

Η Φλώρα, ως γυναίκα αλλά και ως μητέρα, θα κάνει λάθη παρασυρμένη από την παθολογική της ζήλια και από φόβο μήπως έρθει αντιμέτωπη με αλήθειες που αρνείται πεισματικά να δει.
Ο έρωτας των τριών αυτών ανθρώπων, αγγίζοντας τα όρια του πάθους, της εξάρτησης και της εμμονής, θα τους οδηγήσει σε σφάλματα με ανεπανόρθωτες συνέπειες.


Ο Λίο, ο γιος της Φλώρας, δεν θα δεχτεί να μοιραστεί την αγάπη της μάνας του με κανέναν.

Με τον καιρό, ο θυμός θα τον απομακρύνει από την οικογένεια και η ακαταμάχητη ομορφιά του θα τον ωθήσει σε παραβατικές συμπεριφορές πλάι στις σεξουαλικές του ανάγκες.
Η Εύα, η κόρη της Φλώρας, θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα δίχως να φταίει.
Τα δύο αδέρφια θα μπλεχτούν ασύμμετρα στον ίδιο έρωτα, καταλήγοντας σ’ ένα κρυφό και καταστροφικό τρίγωνο.


Τραυματικές εμπειρίες, ανομολόγητες πράξεις, φοβίες, προδοσία και απώλειες θα στιγματίσουν τις ζωές όλων και θα καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία τους.

Παρασυρμένοι από αυτή τη δίνη, θα ξεπεράσουν τα επιτρεπτά όρια ακολουθώντας τις αδυναμίες τους, διαβαίνοντας κάθε τόσο μια ακόμα κόκκινη γραμμή…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αυτό το βιβλίο είναι το δεύτερο μυθιστόρημα της Ελένης Γαληνού στις εκδόσεις Μίνωας και το πρώτο που διαβάζω εγώ. Η συγγραφέας με εξέπληξε ευχάριστα. Το βιβλίο της δεν μπόρεσα να το αφήσω απ'τα χέρια και πραγματικά αδυμονούσα να τελειώσω τη δουλειά μου για να το ξαναπιάσω στα χέρια μου. 

Η συγγραφέας τεχνιέντως μέσα από έναν ωραίο μα και σκληρό συνάμα μύθο, αναδεικνύει το έρεβος ενός ανθρώπινου μυαλού που μεγαλώνει με παιδικά τραύματα ή ακόμα και ερωτική απογοήτευση. Χαρακτήρες άριστα ψυχογραφημένοι, συμπαθείς αλλά και τραγικοί ήρωες με την κυριολεκτική έννοια των τραγωδών. Ήρωες που οι συνέπειες των πράξεων τους καταστρέφουν και ήρωες που έρχονται να ανασυντάξουν κομμάτια και να κλείσουν πληγές.

Η συγγραφέας προσπαθεί μέσα από τον μύθο της να δείξει τις συνέπειες της αδιαφορίας των γονιών, του καθωσπρεπισμού και της συντηρητικής στάσης απέναντι στο διαφορετικό. Μια σειρά από λάθη φέρνουν ολέθριες συνέπειες και οι χαρακτήρες πράττουν και κάποια στιγμή ξεφεύγουν πέρα από τα όρια.

Βιβλιο με δομή και λεξιλόγιο απλό μα και προσεγμένο. Συγκλονιστική η ικανότητα της συγγραφέως στις περιγραφές και στους διαλόγους. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί. Συγχαρητήρια.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;