Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ [Αύγουστου Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ
 Η Νόρα κι ο Χάρης ζούνε τις τελευταίες µέρες του γάµου τους, διαλυµένου απ’ τον χαµό του εξάχρονου γιου τους Άγγελου. Ώσπου ένα βράδυ ο Άγγελος έρχεται σ’ ένα µοιρασµένο όνειρο και τους υπόσχεται πως, αν επιστρέψουν στον τόπο της στερνής τους παραθέρισης και προβούν στην υπέρτατη θυσία, θα επιστρέψει κοντά τους. Μόνο που, όταν βρίσκονται και πάλι στο αποµονωµένο εξοχικό της Χαλκιδικής, ο Χάρης και η Νόρα διαπιστώνουν ότι το φράγµα ανάµεσα σε φύση και υπερφυσικό έχει καταρρεύσει, ότι το όνειρο απέχει µια ανάσα απ’ τον εφιάλτη κι ότι το παρελθόν συνεχίζει να ζει, παντοδύναµο.
Μια ιστορία για την παραφροσύνη της αγάπης – που, όπως και η πραγµατικότητα, ξεπερνά τη φαντασία. 


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ, είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Πώς μέσα σε τόσες λίγες σελίδες ο κύριος Κορτώ κατάφερε να παρουσιάσει ένα πλήθος συναισθημάτων, εικόνων και περιγραφών; 

Ένα ακόμα λογοτεχνικό αποτύπωμα στην ελληνική πεζογραφία. Με απίστευτη οξυδέρκεια και με τον πρέποντα σεβασμό ο Κορτώ διεισδύει στο έρεβος του ανθρώπινου μυαλού, μέσα από μια ιστορία απώλειας, στη χειρότερη μορφή της, αυτήν που ένας γονιός χάνει το μικρό παιδί του.

Ένα αριστοτεχνικό ψυχογράφημα, με έντονα ποιητικό λόγο που ρέει τόσο εύκολα και δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Ο τρόπος απόδοσης της ψυχικής ανισορροπίας και της λεπτής κλωστής που χωρίζει την λογική από την τρέλα είναι ευφυέστατος και κατατάσσει το βιβλίο στα καλύτερα της χρονιάς. 

Οι εικόνες που περιγράφει ο συγγραφέας με τόσο παραστατικό και λυρικό συνάμα τρόπο μαγεύουν τον αναγνώστη και κάνει την ακροβασία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την παράνοια του γονέα που χάνει το παιδί του, με το μεταφυσικό στοιχείο να υπερτερεί, να δείχνει ανέλπιστα ρεαλιστική. Αν και υπάρχει πλήθος συναισθημάτων στην ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου υπερτερεί ο πόνος γι'αυτό και το βιβλίο είναι για λίγους αναγνώστες, για όσους αντέχουν τέτοιου είδους ιστορίες. 

Με αυτό το μυθιστόρημα ο κύριος Κορτώ ανεβάζει τον πήχη πανήψυλα και υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Θερμα συγχαρητήρια.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;