Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ [Ευαγγελίας Ευσταθίου, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Σεμπάστιαν Ντάνιελ Αλεξάντερ Κέιν ανατράφηκε με σκληρότητα για έναν και μόνο σκοπό: να εκπληρώσει τις γραφές μιας πανάρχαιας κέλτικης προφητείας την οποία πίστευαν τυφλά δύο αντίπαλα μυστικιστικά τάγματα. Είχε το σημάδι. Ήταν απόγονος βασιλικής γενιάς. Και όφειλε να ενωθεί με τη Μία για να φέρουν στον κόσμο ένα πλάσμα τέλειο, άτρωτο από όλες τις ασθένειες, ευφυές και χαρισματικό, που προοριζόταν να καθορίσει την τύχη του κόσμου.
Η Καρολίνα Σερέτη μεγάλωσε προστατευμένη από την ίδια αυτή μοίρα, θεωρώντας ότι το σημάδι του λωτού στο δέρμα της ήταν μια τυχαία ατέλεια, αν και από μικρό κορίτσι διαισθανόταν πως η ύπαρξή του θα καθόριζε με κάποιον τρόπο τη ζωή της.
Εκείνος δεν πίστεψε ποτέ.
Επέλεξε τη σύγκρουση, τη φυγή, τον πόλεμο.
Εκείνη δεν έμαθε ποτέ. Ζούσε με τα όνειρα και τα γοητευτικά παραμύθια της, μέχρι την έναρξη της μάχης.
Όμως, όσο σθεναρά αντιστέκονταν και οι δυο στην παραφορά της εμμονής και στο όραμα της κυριαρχίας, τόσο πιο ανελέητα ισχυρές γίνονταν οι αόρατες δυνάμεις που οδηγούσαν στην ένωσή τους.
Ήταν ο Ένας και η Μία, απόγονοι του ίδιου βασιλιά.
Κουβαλούσαν την ίδια παντοδύναμη μοίρα.
Ήταν δεσμώτες των σκιών, που απειλούσαν να πνίξουν στα γκρίζα σύννεφα τη ζωή τους.
Καθώς ο θάνατος παραμονεύει, καθώς η αγάπη αναζητά το ξίφος που θα κόψει τις αλυσίδες και ο φόβος εναλλάσσεται αδιάκοπα με την ελπίδα, οι ασπίδες μοιάζουν καμωμένες από χαρτί και σκόνη. Ο Σεμπάστιαν και η Καρολίνα δίνουν μάχη για να σπάσουν τα δεσμά και να απαλλαγούν από το βάρος της Προφητείας. Θα τα καταφέρουν, ή θα υποταχθούν τελικά στο πεπρωμένο;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ευαγγελίας Ευσταθίου, είναι μια περιπέτεια με μεταφυσική χροιά η οποία από τη μια καθηλώνει τον αναγνώστη δέσμιο στις σελίδες του και από την άλλη του προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση, με αποτέλεσμα το ανάγνωσμα να "βασανίζει" καιρό τον αναγνώστη. Η αποτοξίνωση επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς.

ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ είναι μια ιστορία δυνατή, περιπετειώδης και ευφάνταστη που κυλάει γρήγορα με μια συναρπαστική πλοκή. Οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη με καταιγιστική ροή και οι περιγραφές στα κομβικά σημεία του μυθιστορήματος γίνονται με τέτοιο τρόπο που ανεβάζουν την αγωνία του αναγνώστη στο ζενίθ. Μια ιστορία η οποία θα μπορούσε άνετα να μεταφερθεί στο κινηματογραφικό πανί.

Με εργαλείο την αστείρευτη φαντασία της, την σαγηνευτική της πένα και την περιγραφική της δεινότητα η Ευαγγελία Ευσταθίου χρησιμοποιεί λόγο έντονα εικονοπλαστικό, με πλήθος καλολογικών στοιχείων και προσεγμένο λεξιλόγιο προσφέροντας στον αναγνώστη ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες τόσο ρεαλιστικές και γλαφυρές που θεωρεί κανείς διαβάζοντας το ότι βλέπει μια καλογυρισμένη ταινία.

Οι ήρωες γήινοι μα και ιδεατοί ταυτόχρονα, άριστα ψυχογραφημένοι, ώριμοι και ολοκληρωμένοι ζουν και αναπνέουν μέσα από τα πάθη τους, μαθαίνουν από τα λάθη τους, αγαπούν και αγαπιούνται και μπλέκονται σε μια ιστορία ίντριγκας, συνωμοσίας και μυστικισμού. Αποκρυπτογραφήσεις, μυστήριο, προφητείες και τελετές, τα τέλεια συστατικά για να δομηθεί μια συγκλονιστική περιπέτεια.

Η συγγραφέας καταφέρνει με μαεστρία να συνδυάσει το πραγματικό με το μεταφυσικό, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, το καλό με το κακό, χωρίς να αφήσει κενά στον αναγνώστη. Παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό ένα τεκμηριωμένο μυθιστόρημα, συμπαγές, πολύπλοκο και ιδιαίτερο.

ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ είναι μια συγκλονιστική ιστορία μυστηρίου, περιπέτειας και μυστικισμού, που δεν θα αφήσει αδιάφορο ούτε και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Ένα ανατρεπτικό, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, τεκμηριωμένο, γρήγορο μυθιστόρημα που θα κάνετε καιρό να το ξεπεράσετε. 

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;