Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ [Θοδωρη Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Αν κάτι έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είναι πως η ελευθερία και η αγάπη είναι αξεχώριστες. Γέννες της ίδιας σποράς, καρποί των αδείλιαστων ψυχών. Δεν αρκεί να επιθυμείς, δεν αρκεί να περιμένεις. Πρέπει να τολμήσεις, ν’ αγωνιστείς για όσα αξίζουν στη ζωή. Για να έχει νόημα. Για να μην ξοδευτεί άδικα. Εγώ ανήκω σε μια τέτοια γενιά. Στη γενιά που δε φοβήθηκε τη θυσία… 

Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Μακεδόνισσες. Ελληνίδες. Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες. 

Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή. Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές. Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας...
Ένα βιβλίο-έπος για τον Μακεδονικό Αγώνα από τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου, συγγραφέα της αξέχαστης Τετραλογίας τους Εμφυλίου!

Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Μετά την αξεπέραστη Τετραλογία του Εμφυλίου ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου επιστρατεύει όλη του τη μαεστρία για ένα ακόμη δύσβατο ιστορικό γεγονός, το Μακεδονικό Αγώνα. Η χρονική συγκυρία της έκδοσής του, το κάνει να μη μοιάζει τυχαίο. Μια ζοφερή στιγμή της ελληνικής Ιστορίας, για την οποία πολλοί δε γνωρίζουν, κι αν γνωρίζουν οι γνώσεις είναι επιφανειακές και ελλιπεις. Με σεβασμό απέναντι στην Ιστορία και ειλικρινή αγάπη για το έθνος ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου μας συστήνει τις δικές του γυναίκες-ηρωίδες, την Αρετή και τη Φωτεινή και ο αναγνώστης είναι έτοιμος πλέον να χαθεί σε ένα νοερό ταξίδι σε αλλοτινές εποχές.

Ο λόγος του συγγραφέα μεστός, ώριμος, διεισδυτικός, σε σημεία λυρικός και σε άλλα ωμός και σκληρός, καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη ως και την τελευταία σελίδα. Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει κάποιος κατά τη συγγραφή ενός σωστού ιστορικού μυθιστορήματος, να μετατραπεί η ξύλινη γλώσσα των ιστορικών συγγραμάτων και πηγών σε λογοτεχνική αφήγηση. 

Η μυθιστορία στιβαρή με πολλές ανατροπές και γλαφυρές περιγραφές, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μυθιστόρημα, δεν παρεκλίνει της Ιστορίας, οι ήρωες της μυθιστορίας, αριστοτεχνικά σκιαγραφημένοι -άλλοι φανταστικοί (ή και όχι) και άλλοι υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα- γίνονται κοινωνοί και βάζουν και οι ίδιοι το λιθαράκι τους στον ρου της Ιστορίας. Στα μαύρα εκείνα χρόνια που ο ελληνισμός ψυχορραγούσε κάποιοι άνθρωποι προσπαθούσαν σκληρά και με κίνδυνο τη ζωή τους να κρατήσουν ζωντανό και ατόφιο το ελληνικό φρόνημα, και αξίζει ιδιαίτερη μνεία στις προσωπικότητες αυτές. Σαν Μακεδόνας πρωτιστώς αλλά και σαν αναγνώστης ένιωσα ιδιαίτερη χαρά για την κίνηση αυτή.

Η συνεχής αφήγηση και η σωστή δομή είναι δυο ακόμη από τα θετικά χαρακτηριστικά αυτού του βιβλίου, γιατί ενώ από τη μια εναλλάσσονται συνέχεια τα πρόσωπα και οι χώροι στους οποίους λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα, από την άλλη δε χάνεις τίποτα από τη συνολική εικόνα. Σε σημεία η πρωτοπρόσωπη αφήγηση των ηρωίδων -άλλο ένα μεγάλο στοίχημα του συγγραφέα- είναι ακόμη μια συγκλονιστική στιγμή της ανάγνωσης, η διείσδυση στον ψυχισμό και τις σκέψεις των ηρωίδων γίνεται σαν αυτόματα ο αναγνώστης να έχει εισχωρήσει στα μύχια των σκέψεων τους. 

Με πλήθος καλολογικών στοιχείων και με γλώσσα απλή, λιτή χωρίς περιττά στολίδια ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη με μεγάλη ευκολία στη χρονική περίοδο των γεγονότων και να διατηρήσει από την αρχή ως και το τέλος του βιβλίου το εθνικό φρόνημα ζωντανό και ατόφιο. Η Ιστορία με τη Λογοτεχνία σε απόλυτη ισορροπία. Οι σημειώσεις του συγγραφέα από τις πηγές συμμαζεμένες και αρκετά κατατοπιστικές βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει πιο εύκολα τα ιστορικά γεγονότα.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ, το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ένα βιβλίο με πνοή και παλμό που δύσκολα θα αφήσετε από τα χέρια σας. Θα αφουγκραστείτε τον παλμό της εποχής εκείνης. Θα μυρίσετε το μπαρούτι αλλά και το φόβο. Θα χαθείτε στις σελίδες του, θα ταξιδέψετε νοερά σε αλλοτινές εποχές και θα μάθετε πολλά. Τι σημαντικότερο από ένα βιβλίο που εκτός της ψυχαγωγίας προσφέρει και γνώσεις με σεβασμό απέναντι στην Ιστορία αλλά και στον αναγνώστη; 

Συγχαρητήρια!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;