Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ [Πένυς Παπαδάκη, Εκδόσεις Ψυχογιός]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Θέλει κότσια να μπορείς να αντέξεις τα χτυπήματα της μοίρας και να μη λυγίσεις απ’ τον πόνο. Θέλει κουράγιο να μπορείς να χαμογελάς ακόμα και μες στη μαυρίλα της φτώχειας, της αρρώστιας, του θανάτου. Ακόμα περισσότερο, θέλει λεβεντιά κι αντρειοσύνη να μπορείς να κάνεις τον καημό σου χορό και τραγούδι.
Το ζεϊμπέκικο της Κατίνας είναι ένα βιβλίο θάρρους και λεβεντιάς. Η Κατίνα μάς παίρνει ανάλαφρα απ’ το χέρι και μας ταξιδεύει από τη Ραμόνα της Θεσσαλονίκης στις φτωχογειτονιές του Πειραιά και στα κρυφά μονοπάτια της ζωής της.
Γελάμε και κλαίμε μαζί της, τη θαυμάζουμε και την αγαπάμε, της χτυπάμε παλαμάκια στο ζεϊμπέκικό της…
Η Κατίνα είμαστε εμείς…

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Είναι μερικά βιβλία που πέφτουν στα χέρια σου τα οποία στην αρχή δεν σε ενθουσιάζουν καθόλου αλλά όσο κυλάνε τόσο θέλεις να μην τελειώσουν και με τα πολλά φτάνεις στην τελευταία σελίδα σε λίγες ώρες. Το βιβλίο αυτό, ανήκει σε τούτη την κατηγορία.

ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΙΝΑΣ, είναι ένα κοινωνικό δράμα βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία. Ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη με το πλήθος των ανατροπών αλλά και τη γλώσσα που ρέει ευχάριστα, εύκολα και γρήγορα. 

Ένα βιβλίο που υμνεί τη λεβεντιά και την ψυχική δύναμη που κρύβει μέσα της μια γυναίκα, την σωστή γαλούχηση των παιδιών αλλά και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Με φόντο μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης όπου το κουτσομπολιό και η φράση "Τι θα πει η γειτονιά" κυριαρχούν μια γυναίκα σηκώνει ανάστημα και ζει με τη δική της ιδιαίτερη άποψη και γίνεται κυρία του εαυτού της και άξια της τύχης της.
 
Με λεξιλόγιο απλό και στρωτό λόγο, η συγγραφέας μας μεταφέρει από την Πέργαμο, στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Αθήνα, χωρίς να χρησιμοποιεί πολλές περιγραφές. Προσεγγίζει επιφανειακά χωρίς να εμβαθύνει σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα και μπλέκει τους ήρωες της σε περιπέτειες. 

Οι ήρωες σκιαγραφούνται μέσα από τους διαλόγους, που δεν αποδίδονται με απόλυτο ρεαλισμό, και κυρίως μέσα από τις αντιδράσεις τους σε κάποιες καταστάσεις. Έτσι πετυχαίνεται μια σωστή και πλήρη σκιαγράφηση των ηρώων που έπλασε η συγγραφέας. Ήρωες που είναι απόλυτα ενταγμένοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής.

Μια πολύ ευχάριστη παρέα, που δυστυχώς τελειώνει γρήγορα. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;