Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ [Νικόλ-Άννας Μανιάτη, Εκδόσεις Ωκεανίδα]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Τέσσερις γοητευτικές, άγνωστες μεταξύ τους, επιτυχημένες γυναίκες. Ο έρωτας μπαίνει στη ζωή τους, σε διαφορετικές στιγμές, αλλά το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Αφήνει πίσω του συντρίμμια, πόνο και μια ερημιά στην ψυχή.
Η μοίρα αποφασίζει ένα ραντεβού ανάμεσά τους και δένονται μ' έναν αόρατο ψυχικό δεσμό και δυνατή φιλία. Ανακαλύπτουν με φρίκη ότι υπαίτιος της δυστυχίας τους είναι ο ίδιος άνθρωπος.
Αποφασίζουν να τον εκδικηθούν...
Όμως η μοίρα αποφασίζει αλλιώς

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που έκανε την εμφάνισή του το 2008. Τα βασικά συστατικά του ο έρωτας που καταλήγει σε προδοσία, μετατρέπει την αγάπη σε μίσος, προκαλεί τη δίψα για εκδίκηση και φέρει την λύτρωση μέσα από τη δικαίωση. 

Με μοιρολατρική διάθεση το κουβάρι του μύθου ξετυλίγεται σιγά σιγά και οι ανατροπές κάνουν την ανάγνωση να κυλά γρήγορα. Ωστόσο αν και το βιβλίο ξεκινάει δυναμικά, σιγά σιγά οι καταστάσεις και τα γεγονότα αρχίζουν να γίνονται προβλέψιμα και ο μεγάλος αριθμός διαλόγων κάνει την αφήγηση σεναριογραφική. 

Με μαεστρία και με την χρήση πολλών συμπτώσεων η συγγραφέας έπλεξε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους με μια παράξενη και πρωτοφανή έλξη μεταξύ τους. Ωστόσο, αυτή η μοιρολατρική διάθεση -την οποία καταλαβαίνει κανείς από την περίληψη του βιβλίου ακόμα- δεν συνάδει με τις προτιμήσεις μου στην ανάγνωση και με ξενίζει σαν αναγνώστη.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα  και λεξιλόγιο απλό σε μια αφήγηση με ρεαλισμό αλλά και με πλήθος περιγραφών και σχημάτων λόγου το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα.  Ωστόσο, οι σκληρές σκηνές του βιβλίου δεν δίνονται με τον απαραίτητο ρεαλισμό αλλά με έναν εξευγενισμένο τρόπο.

Διαβάζοντας το κανείς μπορεί να προσλάβει πολλά μηνύματα από τη συγγραφέα αν και πολλά αποδόθηκαν με μια επιφανειακή προσέγγιση. Ο δυναμισμός του γυναικείου φύλου επικρατεί στο βιβλίο και η συγγραφέας δείχνει την απόλυτη αγάπη της για το φύλο της. Λυτρώνει τις ηρωίδες της μετά από τα πάθη τους και δίνει την ευκαιρία να δικαιωθούν ακόμα και αν το μίσος έχει ριζώσει στην ψυχή τους. 

Ένα καλό ανάγνωσμα που θα κυλήσει ευχάριστα η ώρα διαβάζοντάς το.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;