Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤ' ΕΙΚΟΝΑ [Γιώργου Παξινού, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Έβελιν, γενετίστρια και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, κάνει τυχαία μια τρομερή ανακάλυψη στο Ισραήλ.

Ως αποτέλεσμα, γεννιούνται δύο δίδυμα αδέρφια που μεγαλώνουν αγνοώντας ο ένας την ύπαρξη του άλλου ― ο πρώτος στο εύπορο Σίδνεϊ και ο δεύτερος στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες, σε ανελεύθερο καθεστώς.

Ο Κρίστοφερ και ο Χοσέ θα συναντηθούν πρώτη φορά στον Αμαζόνιο, για να ξαναχαθούν αμέσως μετά. Δίπλα τους μια ηρωική κοπέλα, η Λορένα.

Ένα μυθιστόρημα που οι ήρωές του ταξιδεύουν σε τέσσερις ηπείρους με σκοπό την εύρεση της ταυτότητάς τους.Πώς αξίες όπως η Αγάπη, η Πίστη, η Συγχώρεση και η Ελευθερία μπορούν να αλλάξουν τις ζωές τους;Ποια τα όρια της επιστήμης και του νου; Μπορεί ο άνθρωπος να συμφιλιωθεί με τη φύση; «Η αγάπη μένει όταν τα λουλούδια πέφτουν στο χώμα».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το ντεμπούτο του διεθνούς φήμης επιστήμονα Γιώργου Παξινού στη λογοτεχνία είναι ένα κοινωνικό δράμα με φιλοσοφική χροιά, πολλούς προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον και πολλές ανατροπές. Μετά από 16 χρόνια ο Γιώργος Παξινός εκδίδει ένα μυθιστόρημα που θα καταπλήξει ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Ο μύθος εκτυλίσσεται από το 1999 ως το 2020 με πρωταγωνιστές δυο μονοζυγωτικά δίδυμα που το ένα αγνοεί την ύπαρξη του άλλου και μεγαλώνουν σε διαφορετικές συνθήκες, γεγονός που δεν επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων τους. Κατ'εικόνα ίδιοι αλλά όχι καθ'ομοίωση δρουν και αντιδρούν διαθέτοντας μια ιδιαίτερη ευφυΐα καθώς και συμπονετικότητα και αγάπη για τον πλησίον. 

Στο μυθιστόρημα είναι έντονη η παρουσία του Ιησού Χριστού χωρίς ωστόσο να καθορίζεται από φανατισμό ή θρησκόληπτα κίνητρα. Η φιλοσοφία Του καθορίζει τους ήρωες οι οποίοι σκιαγραφούνται με μαεστρία λογοτέχνη από τον Γιώργο Παξινό. Ήρωες απλοί μέσα στη μοναδικότητά τους, γήινοι, με αρχές, αξίες, πάθη και συναισθήματα.

Με λόγο μεστό, που ρέει ευχάριστα και πλήθος καλολογικών στοιχείων και σκέψεων ο συγγραφέας σκιαγραφεί γεγονότα και συναισθήματα. Με αξιοθαύμαστη περιγραφική δεινότητα, ρεαλισμό και γλαφυρότητα περιγράφει τοπία των πόλεων των τεσσάρων ηπείρων που διαδραματίζεται η ιστορία, γοητεύοντας τον αναγνώστη ο οποίος καθίσταται δέσμιος στις σελίδες του. Η γρήγορη και πλούσια πλοκή του μυθιστορήματος καθηλώνουν τον αναγνώστη και η ανάγνωση μετατρέπεται σε μια ανάγκη κάθαρσης και λύτρωσης. 

Οι διάλογοι ρεαλιστικοί, επιτυγχάνουν πληρέστερη ψυχογράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Η ζωή των ηρώων, γεμάτη ανατροπές και συναισθηματική φόρτιση, αφηγούμενη σε γ' πρόσωπο με τρόπο τέτοιο που συνδυάζει με τρόπο έντεχνο τη λογοτεχνική αφήγηση αλλά και το επιστημονικό δοκίμιο, διδάσκει το αναγνωστικό κοινό και ίσως από κάποιους θεωρηθεί παράδειγμα προς μίμηση μια και ο Γιώργος Παξινός μέσα από τη δράση των ηρώων του πετυχαίνει την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη σχετικά με το περιβάλλον καθώς και για τα όρια της επιστήμης και του νου.

Συγχαρητήρια στο συγγραφέα και τον εκδοτικό οίκο που εξέδωσαν ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο, ανατρεπτικό, τεκμηριωμένο και γρήγορο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα βιβλίο που ήρθε για να μείνει. Σας προτρέπω να το απολαύσετε μέχρι την τελευταία σελίδα και να προβληματιστείτε όπως προβληματίστηκα κι εγώ.

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;