Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ [Σοφίας Δημοπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Πάτρα, 1889. Δύο οικογένειες, δύο γυναίκες αντιμέτωπες με τη Μοίρα τους και την Ιστορία.

Η οικογένεια του σταφιδέμπορου Καραμάνου υποδέχεται με χαρά το νέο, υιοθετημένο μέλος της. Η όμορφη Χρυσάνθη Καραμάνου και η παραμάνα φροντίζουν το μωρό με λατρεία. Όμως γρήγορα οι καιροί δυσκολεύουν. Οι καλές εποχές τελειώνουν· το εμπόριο της σταφίδας παρακμάζει· τα πριμαρόλια μένουν δεμένα στο λιμάνι· οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, πέφτουν· οι ταραχές δεν έχουν τέλος· ο θάνατος της Χρυσάνθης βυθίζει την οικογένεια στο πένθος...
Σ’ ένα χωριό λίγο έξω από την Πάτρα, η Μυγδαλιά και η οικογένειά της πασχίζουν να επιβιώσουν, καθώς η σταφίδα στην οποία στηρίζονται μένει στα αζήτητα. Θα δανειστούν από έναν τοκογλύφο, μα δεν θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν το δάνειο, κι η ζωή τους θα αλλάξει ριζικά. Ενώ η αδελφή της Μυγδαλιάς, αποκομμένη από την οικογένεια εξαιτίας ενός νεανικού παραστρατήματος, θα παντρευτεί έναν άνθρωπο σκοτεινό κι αμφιλεγόμενο, και θα μπει σε έναν άλλο κόσμο — έναν κόσμο με τον οποίο η Μυγδαλιά έχει ήδη συγκρουστεί.
Το πέρασμα του χρόνου φέρνει στην επιφάνεια μυστικά καθώς οι δύο οικογένειες άλλοτε συγκλίνουν κι άλλοτε αποκλίνουν στον ανελέητο χορό της μοίρας. Την τελική έκβαση της ιστορίας τους θα αποφασίσει η ζωή, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει να αποφασίζει για τις ιστορίες των ανθρώπων — και πάντα στη σωστή ώρα, ούτε λεπτό νωρίτερα.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ

Το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Σοφίας Δημοπούλου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο πλέον, είναι ένα δραματικό κοινωνικό μυθιστόρημα εποχής με αρκετά ιστορικά στοιχεία που δύσκολα ο αναγνώστης αφήνει από τα χέρια του. Μια ιστορία συγκλονιστική που παρασέρνει τον αναγνώστη σε έναν τυφώνα συναισθημάτων και σε πολλές διαπιστώσεις για το σήμερα.

Η Σοφία Δημοπούλου κατάφερε σε αυτό της το μυθιστόρημα να υφάνει ένα υφαντό με ζωές μοιρολατρικά πλεγμένες μεταξύ τους. Οι ήρωες της ρεαλιστικοί και ατόφιοι, άριστα ψυχογραφημένοι, ακολουθούν το νήμα της ζωής τους, βουτώντας στα όνειρά τους και δείχνοντας δύναμη απέναντι στις αναποδιές της ζωής.

Παράλληλα, η συγγραφέας αναπλάθει με μαεστρία και σαφήνεια όλο το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της εποχής, καταφέρνοντας με ευκολία να μεταφέρει τον αναγνώστη στην Πάτρα της εποχής μεταξύ 1889-1918 κάνοντας αναφορές σε ιστορικά γεγονότα αλλά και ζωγραφίζοντας σαν σε καμβά όλο το φόντο της πόλης εκείνης της εποχής με την περιγραφική δεινότητα που διακατέχει ο λόγος της.

Με λόγο που ρέει ευχάριστα, χωρίς περιττές περιγραφές αλλά με αρκετές επαναλήψεις σε σημεία, πλήθος καλολογικών στοιχείων και γλαφυρότητα σκιαγραφούνται σκέψεις, συναισθήματα, γεγονότα και τοπία που θα παρασύρουν τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και θα του δώσουν τη δυνατότητα να γευτεί, να οσφρανθεί, να ακουμπήσει και να δει με τα ίδια του τα μάτια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την εποχή εκείνη.

Ο μύθος δραματικός και μοιρολατρικός ταυτόχρονα αγγίζει τα όρια της διαχρονικότητας μια και με ευκολία ο αναγνώστης θα συνειδητοποιήσει πως οι ιστορικές ανακατατάξεις και τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή των ηρώων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. 

Το ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΩΡΑ ΝΥΧΤΩΝΕΙ της Σοφίας Δημοπούλου, πραγματεύεται μια ιστορία δραματική και συγκλονιστική μα ο αναγνώστης δεν πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτήν, πρέπει να δει πίσω από τις λέξεις, να αποσαφηνίσει τα μηνύματα που τον βομβαρδίζουν και να βιώσει τα συναισθήματα των ηρώων γιατί διαπιστώνεται έντονα πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν λογαριάζει τίποτα στο διάβα της.

Ένα μυθιστόρημα ανατρεπτικό, συμπαγές και γρήγορο που δύσκολα το αφήνει κάποιος από τα χέρια του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;