Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

ΗΛΕΚΤΡΑ [Βίκυς Στουφή, Εκδόσεις Λιβάνη]

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ


Η Ηλέκτρα έχει ό,τι θα μπορούσε να επιθυμήσει μια γυναίκα: νιάτα, ομορφιά, χρήματα, μια ενδιαφέρουσα κοινωνική ζωή. Δεν έχει, όμως, το σημαντικότερο απ' όλα: αγάπη. Το παρελθόν της, βουτηγμένο στη θλίψη και τη μοναξιά, καθώς ποτέ δεν ένιωσε τη στοργή των γονιών της, της έχει διαμορφώσει έναν ψυχρό και απόμακρο χαρακτήρα, όπου δεν υπάρχει καμιά χαραμάδα για να εισχωρήσουν τρυφερά αισθήματα στην καρδιά της. Ώσπου τα πάντα ανατρέπονται στην καλοκουρδισμένη ζωή της όταν θεωρείται ύποπτη για το φόνο της μητέρας της, στη βίλα του δεύτερου συζύγου της τελευταίας, Κρίστιαν Πόρτερ, στη Χαλκιδική, ο οποίος έχει βρει επίσης τραγικό θάνατο λίγο καιρό πριν. 

Ο υπαστυνόμος Στέφανος Κάραλης καλείται να εξιχνιάσει το έγκλημα και βρίσκεται όχι μόνο συναισθηματικά μπλεγμένος με την Ηλέκτρα, αλλά και μπερδεμένος σε μια μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, στην οποία ένας μυστηριώδης βαρόνος σκοπεύει να κλέψει τα ανεκτίμητα κειμήλια των μοναστηριών του Αγίου Όρους έχοντας καταστρώσει ένα καταχθόνιο σχέδιο. 

Σκοτεινά μυστικά και φαντάσματα του παρελθόντος αρχίζουν σιγά σιγά να έρχονται στο φως και οι δύο ερωτευμένοι νέοι, παρασυρμένοι στα παιχνίδια της μοίρας, που για κάποιο διάστημα τους κρατάει χωριστά, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διεκδικώντας την ευτυχία.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Το ντεμπούτο της Βίκυς Στουφή στην ελληνική λογοτεχνία είναι ένα μυθιστόρημα που δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΗΛΕΚΤΡΑ, αποτελεί μια ιδιόμορφη περιπέτεια, γεμάτη δράση και αγωνία.

Χαρακτήρες άψογα ψυχογραφημένοι, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα, η οποία μέσα στην τραγικότητα της -κοινή με αυτήν της αρχαίας σοφόκλειας ηρωίδας- προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό της, πέφτοντας πάνω σε σημαντικές αποκαλύψεις που στιγματίζουν τη ζωή της και την πορεία της. Χαρακτήρας σκληρός μέσα στον συναισθηματισμό της, αποζητεί την τρυφερότητα που στερήθηκε και βρίσκει την αγάπη που δεν γεύτηκε ποτέ στα μάτια του υπαστυνόμου Κάραλη ο οποίος αποζητά την κάθαρση του ονόματος του πατέρα του. Χαρακτήρας ηθικός και συναισθηματικός, μπλέκεται συναισθηματικά με έναν μοναχό τον Συμεών ο οποίος δίνει μαθήματα ζωής μέσα από τα λόγια του. 

Η συγγραφέας με μαεστρία σκιαγραφεί τις ζωές των ηρώων της, συνθέτοντας έτσι ένα πλήρες κοινωνικό φόντο στο οποίο αυτοί κινούνται και δρουν. Με περιγραφική δεινότητα, παραδίδει επίσης ένα πλήρες σκηνικό δράσης, χωρίς εξαντλητικές περιγραφές χώρων και τοπίων.

Η Βίκυ Στουφή παρέδωσε στο κοινό της μια σύγχρονη περιπέτεια μυστηρίου που με τις κατάλληλες προδιαγραφές θα μπορούσε να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Η ανάγνωση του μοιάζει με παρακολούθηση κινηματογραφικής ταινίας καθώς η γραφή της συγγραφέως μεστή και γρήγορη ανεβάζει την αγωνία στο ζενίθ επιταχύνοντας όλο και περισσότερο τη ροή της αφήγησης με πλήθος ανατροπών και αποκαλύψεων που σαδιστικά αργά παραδίδονται στον αναγνώστη. 

Γραμμένο σε γλώσσα απλή, που ρέει ευχάριστα, χωρίς πισωγυρίσματα και πλατειασμούς αλλά με εύστοχες περιγραφές και ρεαλισμό, πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητο ακόμα και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Βέβαια, σε αρκετές σκηνές παρατηρείται μια υπερβολή η οποία όμως δεν ελαχιστοποιεί στο ελάχιστο την σφιχτή πλοκή του βιβλίου.

Συγχαρητήρια!

Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική σας άποψη για αυτό το βιβλίο;